Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Skuti (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Konj / Kraljev hrib - Konj

Kraljev hrib - Konj

Natisni
Izhodišče: Kraljev hrib (540 m)
Širina/Dolžina: 46,3061°N 14,6088°E
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1263 m
Višinska razlika po poti: 1263 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 45.001
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 23
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Kamniške Bistrice in žičnice na Veliko planino. V Stahovici nadaljujemo levo (smer Kamniška Bistrica in žičnica Velika planina) in zmerno vzpenjajoči cesti, nato sledimo do velikega parkirišča v bližini spodnje postaje žičnice na Veliko planino (parkirišče se nahaja na desni strani ceste).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti v smeri planine Dol in Velike planine. Po približno 100 m hoje po cesti, tik pred prvim desnim ovinkom, bomo na levi strani opazili sprva široko stezico, ki se vzpne v gozd (odcep ni označen). Nadaljujemo po omenjeni poti, ki kmalu preči pas grmičevja in nas takoj za tem pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo po desni poti. Naprej se vzpenjamo po stezi, ki nas po krajšem vzponu pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo v levo (neoznačeno).
Po minuti ali dveh hoje po cesti, pridemo na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno po markirani peš poti. Pot naprej se sprva zložno vzpne med rastiščem čemaža, nato pa se začne vse strmeje vzpenjati. Razmeroma strma pot, ki ves čas poteka skozi gozd, nas višje pripelje do kratkega dela, ki je izpostavljen padajočemu kamenju. Naprej se pot še strmeje vzpne, nato pa zavije v levo, kjer strmina popusti. Sledi le še nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo v desno. Cesti, ki že takoj preide iz gozda na zahodni rob planine Dol sledimo približno 5 minut, do označenega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Konja (desno Velika planina).
Pot naprej se zmerno vzpne čez travnik, nato pa preide v gozd, kjer zavije v desno ter se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Sledi približno 20 minut strmega vzpona skozi gozd, nato pa nas pot pripelje do manjšega razgledišča. Tu pot zavije levo ter se tudi nekoliko položi. Nadaljujemo po zmerno strmi poti, kjer iz vse bolj redkega gozda kmalu preidemo v pas rušja. Sledi še kratek vzpon po dobro uhojeni poti skozi rušje in pot nas pripelje na planino Rzenik, ob robu katere opazimo pastirsko kočo.
Od koče nadaljujemo po markirani poti proti Konju (rahlo levo Rzenik po zahodni poti, pot na Rzenik ni označena), le ta pa nas hitro pripelje med rušje. Vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, ki nas še naprej vodi skozi rušje. Višje nas pot pripelje tik ob glavni greben, pot pa tu zavije v desno ter se še naprej vzpenja skozi rušje. Sledi le še nekaj 10 korakov hoje in vse bolj razgledna pot nas hitro pripelje na vrh Konja.
Vpisna skrinjica pa se nahaja nekoliko nižje in sicer v smeri proti Presedljaju. Do nje nas loči kratek strm spust, po zavarovani plezalni poti.
Kraljev hrib - planina Dol 2:00, planina Dol - Konj 1:30.
zemljevid poti - Konj
Ob poti: Planina Dol (1308m), Planina Rzenik (1654m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kraljev hrib - Konj1
Kraljev hrib - Konj2
Kraljev hrib - Konj3
Kraljev hrib - Konj4
Kraljev hrib - Konj5
Kraljev hrib - Konj6
Kraljev hrib - Konj7
Kraljev hrib - Konj8
Kraljev hrib - Konj9
Kraljev hrib - Konj10
Kraljev hrib - Konj11
Kraljev hrib - Konj12
Kraljev hrib - Konj13
Kraljev hrib - Konj14
Kraljev hrib - Konj15
Kraljev hrib - Konj16
Kraljev hrib - Konj17
Kraljev hrib - Konj18
Kraljev hrib - Konj19
Kraljev hrib - Konj20
Kraljev hrib - Konj21
Kraljev hrib - Konj22
Kraljev hrib - Konj23
Kraljev hrib - Konj24
Kraljev hrib - Konj25
Kraljev hrib - Konj26
Kraljev hrib - Konj27
Kraljev hrib - Konj28
Kraljev hrib - Konj29
Kraljev hrib - Konj30
Kraljev hrib - Konj31
Kraljev hrib - Konj32
Kraljev hrib - Konj33
Kraljev hrib - Konj34
Kraljev hrib - Konj35
Kraljev hrib - Konj36
Kraljev hrib - Konj37
Kraljev hrib - Konj38
Kraljev hrib - Konj39
Kraljev hrib - Konj40
Kraljev hrib - Konj41
Kraljev hrib - Konj42
Kraljev hrib - Konj43
Kraljev hrib - Konj44
Kraljev hrib - Konj45
Kraljev hrib - Konj46
Kraljev hrib - Konj47
Kraljev hrib - Konj48
Kraljev hrib - Konj49
Kraljev hrib - Konj50
Diskusija o izletu Kraljev hrib - Konj
golobm17. 07. 2010
GPS sled na zemljevidu: hribi.net/gpszemljevid.asp?id=346
tinkica129. 04. 2011
hej! Tole turo sva naredila v ponedeljek..Pot ni zahtevna, je pa kar navpična (: Je edino zelo drselo med potjo, saj je veliko listja (do kolen), pa nekaj skal.. bilo je vlažno, tako da nazaj dol, sem se kar malo vozila (: Drugače je pa razgled iz konja svetoven.. fulll lepo, priporočam..edino na glavi konja ni ravno za vrtoglave! (:
Volk30. 04. 2011
To pa je opis Poti z veliko začetnico, madonca! Beseda pot se namreč v tako kratkem sestavku pojavi kar 18-krat. velik nasmeh
In Tinkica1, razgled IZ Konja je moral bit pa res nenavaden. velik nasmeh
Hec na stran.
Kot izhodišče je zgoraj naveden Kraljev hrib, kar ne bo držalo. Čudno je tudi, da zadeva že v startu ni označena z vzponom na Konja skozi Dolski graben ...
Tudi omenjena neoznačena stezica na Rzenik po zahodni poti ... v bistvu jo je zelo težko najti, če ne veš zanjo (ne vem, čemu sploh (površna) omemba).
Ah, verjetno bo vreme, da se vtikam v sestavek. zadrega
Sicer pa lepo fotodokumentirano.

Lp.
klm25. 06. 2011
Zelo lepa tura. 1:07 h. Rezgled pa...nedvomno eden najlepših v Kamniških Alpah.mežikanje
trilko29. 01. 2012
Danes iskal sonce na Konju... in ga našel! velik nasmeh Lepa turica, tudi v zimskih razmerah. Od planine Dol naprej je bilo po poti nekaj ledu, priporočljive dereze! Snega ni veliko, je pa v spodnjem koncu poti mestoma zelo veliko listja (~30 cm), tako da dejansko gaziš po listju in ne vidiš kaj je pod njim mrk pogled

Razgled IZ (kot pravijo v kamniško-domžalskih koncih velik nasmeh) Konja je res neverjeten, eden lepših na najvišje vrhove KSA.
redbull11. 02. 2012
zanima me kakšne razmere so zdej kaj, po tem neki cmm več snega v tem delu, iz kralj. hriba proti konju. naj poroča tle, če je bil zdaj kdo po 11.2 gor., ker js bi šel po 20. ker kaže zdej lepše vreme. Če je nevarnost kakšnih plazov me predvsem zanima(kooličina snega ni nobena ovira-dereze, gamaše,... to tko imam) v tem delu hoje.
hvala že vnaprej
Vinetou12. 02. 2012
Konja sem po tej poti obiskal 9.2. V zadnjih dneh pa je padlo v tem koncu manj kot 5 cm snega, tko da razmere niso kej dost drugačne. Od parkirišča pri nihalki za Veliko planino pa do planine Dol je okoli 10-15cm pršiča, pot je bila lepo shojena. Od planine Dol pa do planine Rzenik je snega mal več, tko okol 20-30cm. Sneg je do tu še vedno pršič. Dereze so morda fajn samo za pot od planine Rzenik do vrha Konja, saj je tu sneg spihan in je pot poledenela. Za ostali del pa bolj po želji, morda se do 20. že bolj preobrazi in pomrzne na nekaterih delih in bodo prišle prav še na nekaterih bolj strmih delih.
redbull12. 02. 2012
hvala lepa, potem bom pa šel- ajdi
matejsteini26. 04. 2012
A mogoče kdo ve, kakšne so razmere (snežne) na Konju? LP
mancar26. 04. 2012
kje pa je ta ribnik?
Janez Seliškar26. 04. 2012
Ob cesti proti Kamniški Bistrici, malo naprej od spodnje postaje gondole na Veliko planino. Kraju se reče Kopišča, tu se tudi začne pot skozi Dolski graben na planino Dol.
ljubitelj gora28. 04. 2012
Iz pl.Dol na Konj ni več snega, tud blatno ni.
Kokta2. 05. 2012
Lepa pot skozi graben.Na vrhu pa tako kot pravijo, eden najlepših razgledov v KSA. Vsi velikani kot na dlani.Priporočam izlet. Če imate čas, pa zavijte še na Gradišče mimo planine Konjščice.
pohodnik386. 05. 2012
Pa nekaj video utrinkov razgledov s Konja in Rzenika.

VIDEO
borutpovse3. 05. 2013
Pozdravljeni. Ali je kdo že kaj gor hodil? Je še veliko snega, ali ga je že pobralo?
Janiel7411. 04. 2018
Pozdravljeni. Morda kdo pozna trenutne razmere? Zanima me predvsem od Planine Dol do vrha? Sneg zihr je, plazovito tam verjetno ni? Hvala za info. Lp
trilko12. 04. 2018
V soboto sem bil na Rzeniku. Malo pred Dolom se začne sneg. Od Dola naprej je ves čas sneg, sicer gnil, ampak se da brez problema iti gor.
Zdenkob17. 06. 2021 11:16:21
Preteklo soboto sem bil prvič na Konju. Vreme je bilo ravno pravšnje, ker je bilo delno oblačno in zato ni bilo prevroče. Pot do planine Dol se kar vleče in ne nudi nekih razgledov, ker vodi skozi gozd. Šele s planine Rzenik se razgled malo odpre, še bolj pa seveda z grebena tik pod vrhom.
Kljub temu, da v opisu poti piše, da vpisna skrinjica ni na vrhu ampak nižje v smeri Predesljaja, je vpisna knjiga na vrhu in tam je tudi žig.
garmont17. 06. 2021 20:30:05
Ja, opis je že malce starejšega datuma. mežikanje
Pred leti so markacisti prestavili žig in skrinjico s predvrha na pravi vrh, tako, da je sedaj lažje dostopen.
Pa še na vrhu je…nasmeh
Limonca8914. 12. 2021 20:21:19
Pozdravljeni, zanima me, če je bil kdo v preteklih dneh na Konju in kakšne so razmere? Hvala za odgovor nasmeh
zbil9. 08. 2022 22:49:21
Prehodil danes.
Lepo markirano, odcep za Rzenik lepo označen. Od planine Rzenik do obeh vrhov prava avto cesta, na obe strani vsaj meter temeljito posekano in počiščeno. Hvala vsem, ki so/ste se trudili.
Z vrhov pa fantastični razgledi na vse strani.
frover4. 09. 2022 15:35:16
Bila včeraj, lepo vreme in z vrha čudoviti razgledi. Pridružujem se zahvali "zbila" vsem markacistom nasmehnasmehnasmeh Srečala markacista Martina, ki je ta dan res lepo označil pot. Morda bi bilo dobro še malo počistiti del poti od parkirišča pri spodnji postaji žičnice do prvega večjega klanca. Je kar močno zaraščena.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki