Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali hodite v hribe s pohodnimi palicami?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Veliki vrh (Veža) / Kraljev dol - Veliki vrh (Veža) (čez planino Vodole)

Kraljev dol - Veliki vrh (Veža) (čez planino Vodole)

Natisni
Izhodišče: Kraljev dol (1400 m)
Širina/Dolžina: 46,3389°N 14,6855°E
Ime poti: čez planino Vodole
Čas hoje: 2 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 710 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 543
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 41
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). Po 9 km vožnje od glavne ceste (od Planinška naprej je cesta makadamska) bomo prišli do ostrega desnega ovinka sredi katerega se v levo odcepi cesta, ki je že na samem začetku zaprta s pašno ograjo. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do obračališča ob koncu ceste. Parkiramo na primernem mestu ob koncu ceste.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). Po 9 km vožnje od glavne ceste (od Planiška naprej je cesta makadamska) bomo prišli do ostrega desnega ovinka sredi katerega se v levo odcepi cesta, ki je že na samem začetku zaprta s pašno ograjo. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do obračališča ob koncu ceste. Parkiramo na primernem mestu ob koncu ceste.
Opis poti:
Od konca ceste prečimo ograjo in nato takoj za njo nadaljujemo desno in ob njej strmo navzgor. Pot gre kmalu v gozd, kjer se nekaj časa strmo vzpenja, nato pa se postopoma položi. Sledi nekajminutna hoja skozi vse bolj redek gozd in razmeroma zložna pot nas hitro pripelje do pastirske koče na planini Vodole.
Od pastirske koče nadaljujemo po sredi planine, po poti, ki nas vodi mimo manjšega močvirja. Na drugi strani planine se pot prične rahlo vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do balvana, na katerem opazimo že precej obledele oznake za Korošico, ki nas usmerijo rahlo desno, na pot, ki gre v gozd in se postopoma prične strmeje vzpenjati. Precej zaraščena pot, ki poteka skozi ruševje, se višje priključi precej širši in bolje uhojeni poti, ki vodi s planine Podvežak, mi pa nadaljujemo naravnost, prečimo pašno ograjo in po nekaj nadaljnjih korakih prispemo do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri kapele na Molički peči (rahlo levo Korošica). Pot naprej se rahlo spusti, nato pa se nadaljuje v zmernem vzponu čez niz manjših dolinic. Že kmalu pridemo na manjše razpotje, kjer se v levo odcepi pot, ki se vrne na markirano pot proti Korošici, v desno pa pot proti planini Ravne in Dolga Trata. Mi nadaljujemo naravnost po široki in prijetni poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo ostro desno v smeri planine Ravne in Velikega vrha (naravnost Molička planina) po poti, ki preči pobočja Velikega vrha proti jugovzhodu. Po nekaj minutah nadaljnje hoje, pa bomo ob poti opazili oznake za Veliki vrh, ki nas usmerijo levo na pot, ki se vzpne skozi pas ruševja (naravnost planina Ravne). Višje steza postane razločnejša in se postopoma začne vse strmeje vzpenjati. Precej strma pot, ob kateri so nam za lažjo orientacijo v pomoč številni možici in markacije, pa višje postane nekoliko slabše uhojena. Naprej sledimo nekoliko slabše vidni stezici, ki iz strmega, deloma skalnatega dela preide v bolj zložna travnata pobočja. Steza, ki se počasi obrača proti desni, pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na Veliki vrh, na katerem opazimo velik možic.
Izhodišče - planina Vodole 30 minut, planina Vodole - Veliki vrh 2:05.
zemljevid poti - Veliki vrh (Veža)
Ob poti: Planina Vodole (1570m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)1
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)2
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)3
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)4
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)5
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)6
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)7
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)8
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)9
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)10
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)11
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)12
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)13
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)14
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)15
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)16
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)17
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)18
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)19
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)20
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)21
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)22
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)23
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)24
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)25
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)26
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)27
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)28
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)29
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)30
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)31
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)32
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)33
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)34
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)35
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)36
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)37
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)38
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)39
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)40
Kraljev dol - Veliki vrh (Veža)41
Diskusija o izletu Kraljev dol - Veliki vrh (Veža) (čez planino Vodole)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki