Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Ojstrica / Kraljev dol - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)

Kraljev dol - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)

Natisni
Izhodišče: Kraljev dol (1400 m)
Širina/Dolžina: 46,3389°N 14,6855°E
Ime poti: čez Malo Ojstrico
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 950 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 6.666
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). Po 9 km vožnje od glavne ceste (od tega 8 km makadama) bomo prišli do ostrega desnega ovinka sredi katerega se v levo odcepi cesta, ki je že na samem začetku zaprta s pašno ograjo. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do obračališča ob koncu ceste. Parkiramo na primernem mestu ob koncu ceste.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). Po 9 km vožnje od glavne ceste (od tega 8 km makadama) bomo prišli do ostrega desnega ovinka sredi katerega se v levo odcepi cesta, ki je že na samem začetku zaprta s pašno ograjo. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do obračališča ob koncu ceste. Parkiramo na primernem mestu ob koncu ceste.
Opis poti:
Od konca ceste prečimo ograjo in nato takoj za njo nadaljujemo desno ob njej strmo navzgor. Pot gre kmalu v gozd, kjer se nekaj časa strmo vzpenja, nato pa se postopoma položi. Sledi nekajminutna hoja skozi vse bolj redek gozd in razmeroma zložna pot nas hitro pripelje do propadajoče pastirske koče na planini Vodole.
Od obnovljene (obnovljena pred nekaj leti) pastirske koče nadaljujemo po dnu planine, po poti, ki nas vodi mimo manjšega močvirja. Na drugi strani planine se pot začne rahlo vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do balvana, na katerem opazimo že precej obledele oznake za Korošico, ki nas usmerijo rahlo desno, na pot, ki gre v gozd in se postopoma začne strmeje vzpenjati. Precej zaraščena pot, ki poteka skozi rušje, pa se višje priključi precej širši poti, ki pride s planine Podvežak.
Nadaljujemo v smeri Korošice, po poti, ki preči pašno ograjo in nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za plaz nevarna pobočja Tolstega vrha. Nekoliko naprej nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo levo v smeri Korošice (rahlo desno kapela na Molički peči (planini)). Pot naprej še nekaj časa preči pobočja pod Tolstim vrhom, nato pa preide na planotast svet Dleskovške planote, ki je prepreden s številnimi brezni in jamami. Pot, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti pa nas nato hitro pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz Robanovega kota in planine Ravne.
Nadaljujemo v smeri Korošice po poti, ki se prečno vzpne na sedlo med manj znanim Koroškim vrhom na levi in Malo Ojstrico na desni.
S Sedelca (1900 m) nadaljujemo desno po Kocbekovi poti v smeri Ojstrice in Male Ojstrice (naravnost navzdol Kocbekov dom na Korošici). S sedelca se pot najprej rahlo spusti čez prijetno travnato pobočje, nato pa zavije desno, kjer se začne prečno vzpenjati proti vzhodu. Po krajšem vzponu nas pot pripelje na greben Male Ojstrice (tu se nam z desne priključi pot z Moličke planine), kjer le ta zavije ostro v levo in se naprej vzpenja ob zelo razglednem grebenu. Pot, ki se naprej vzpenja po levi strani grebena, nas v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje pod neizrazit vrh Male Ojstrice, katerega prepoznamo po miniaturnem Aljaževem stolpu (vzpon na Malo Ojstrico je le minuto s poti). Markirana pot omenjeni vrh obide po levi strani in nas le malo naprej ponovno pripelje na greben, kjer prečimo strma in za zdrs nevarna pobočja. Naprej se pot grebenu umakne v levo, preči kratko zelo strmo pobočje, nato pa se izteče na prijetnih travnatih pobočjih. Po nekaj minutah prijetne hoje, stopimo v kratek krušljiv, a ne preveč strm del poti. Naprej se pot ponovno položi, preči še eno travnato pobočje, nato pa nas v zmernem vzponu, ki poteka čez vse bolj kamnito pobočje pripelje pod vršno pobočje Ojstrice. Pot naprej se prične strmo vzpenjati po razčlenjenem skalovju in se začne obračati vse bolj v levo. Naprej se pot rahlo položi, preči zelo strma pobočja, nato pa se s pomočjo klinov ponovno prične strmo vzpenjati. Pot, ki nam nudi številne (predvsem) naravne oprimke, pa nas kmalu pripelje pod predvrh, s katerega sledi razmeroma težaven spust v škrbino med obema vrhovoma. S škrbine sledi še kratek strm vzpon po krušljivem pobočju in vse bolj razgledna pot nas hitro pripelje na vrh Ojstrice.
zemljevid poti - Ojstrica
Ob poti: Planina Vodole (1570m), Sedelce (1900m), Mala Ojstrica (2017m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kraljev dol - Ojstrica1
Kraljev dol - Ojstrica2
Kraljev dol - Ojstrica3
Kraljev dol - Ojstrica4
Kraljev dol - Ojstrica5
Kraljev dol - Ojstrica6
Kraljev dol - Ojstrica7
Kraljev dol - Ojstrica8
Kraljev dol - Ojstrica9
Kraljev dol - Ojstrica10
Kraljev dol - Ojstrica11
Kraljev dol - Ojstrica12
Kraljev dol - Ojstrica13
Kraljev dol - Ojstrica14
Kraljev dol - Ojstrica15
Kraljev dol - Ojstrica16
Kraljev dol - Ojstrica17
Kraljev dol - Ojstrica18
Kraljev dol - Ojstrica19
Kraljev dol - Ojstrica20
Kraljev dol - Ojstrica21
Kraljev dol - Ojstrica22
Kraljev dol - Ojstrica23
Kraljev dol - Ojstrica24
Kraljev dol - Ojstrica25
Kraljev dol - Ojstrica26
Kraljev dol - Ojstrica27
Kraljev dol - Ojstrica28
Kraljev dol - Ojstrica29
Kraljev dol - Ojstrica30
Kraljev dol - Ojstrica31
Kraljev dol - Ojstrica32
Kraljev dol - Ojstrica33
Kraljev dol - Ojstrica34
Kraljev dol - Ojstrica35
Kraljev dol - Ojstrica36
Kraljev dol - Ojstrica37
Kraljev dol - Ojstrica38
Kraljev dol - Ojstrica39
Kraljev dol - Ojstrica40
Kraljev dol - Ojstrica41
Kraljev dol - Ojstrica42
Kraljev dol - Ojstrica43
Kraljev dol - Ojstrica44
Kraljev dol - Ojstrica45
Kraljev dol - Ojstrica46
Kraljev dol - Ojstrica47
Kraljev dol - Ojstrica48
Kraljev dol - Ojstrica49
Kraljev dol - Ojstrica50
Kraljev dol - Ojstrica51
Kraljev dol - Ojstrica52
Kraljev dol - Ojstrica53
Kraljev dol - Ojstrica54
Kraljev dol - Ojstrica55
Kraljev dol - Ojstrica56
Kraljev dol - Ojstrica57
Kraljev dol - Ojstrica58
Kraljev dol - Ojstrica59
Kraljev dol - Ojstrica60
Kraljev dol - Ojstrica61
Kraljev dol - Ojstrica62
Kraljev dol - Ojstrica63
Kraljev dol - Ojstrica64
Kraljev dol - Ojstrica65
Kraljev dol - Ojstrica66
Diskusija o izletu Kraljev dol - Ojstrica (čez Malo Ojstrico)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki