Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kapelica na Molički planini / Kraljev dol - Kapelica na Molički planini (čez planino Vodole)

Kraljev dol - Kapelica na Molički planini (čez planino Vodole)

Natisni
Izhodišče: Kraljev dol (1400 m)
Širina/Dolžina: 46,3389°N 14,6855°E
Ime poti: čez planino Vodole
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 380 m
Višinska razlika po poti: 630 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.201
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Stahovici in prelazu Črnivec. Nekaj 100 metrov pred prelazom Črnivec zapustimo glavno cesto, ki vodi proti Gornjemu Gradu in z vožnjo nadaljujemo ostro levo v smeri prelaza Volovljek (Kranjski Rak). Z omenjenega prelaza nadaljujemo naravnost (levo cesta, ki vodi na Veliko planino, desno Štajerski Rak) ter se pričnemo spuščati proti Lučam. Nižje se cesta nekoliko položi in nas pripelje v dolino Podvolovljek. V nadaljevanju se najprej peljemo mimo odcepa cesta, ki vodi v dolino Lučke Bele, nato pa še mimo bara pri Gamsu. Za barom postanemo pozorni, saj se le nekaj 100 metrov naprej v levo odcepi cesta, ki vodi proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek (ob mestu, kjer zapustimo glavno cesto je oznaka ceste približno 11 km). Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). Po 9 km vožnje od glavne ceste (od Planinška naprej je cesta makadamska) bomo prišli do ostrega desnega ovinka sredi katerega se v levo odcepi cesta, ki je že na samem začetku zaprta s pašno ograjo. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do obračališča ob koncu ceste. Parkiramo na primernem mestu ob koncu ceste.
b) Najprej se zapeljemo v Luče, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko ob cesti opazimo oznako ceste, ki kaže 10,5 km, pa postanemo pozorni na desni odcep, saj se bo le malo naprej v desno odcepila cesta proti planini Podvežak in Ravne ter kmetiji Planinšek. Naprej se peljemo po sprva še asfaltni cesti, ki se v nadaljevanju vzpenja proti Dleskovški planoti. Višje se v desno odcepi cesta proti Planinšku, mi pa tu nadaljujemo po levi zgornji cesti, le ta pa nas nekoliko naprej pripelje do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo naravnost v smeri planine Ravne (levo planina Podvežak). Po 9 km vožnje od glavne ceste (od Planiška naprej je cesta makadamska) bomo prišli do ostrega desnega ovinka sredi katerega se v levo odcepi cesta, ki je že na samem začetku zaprta s pašno ograjo. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do obračališča ob koncu ceste. Parkiramo na primernem mestu ob koncu ceste.
Opis poti:
Od konca ceste prečimo ograjo in nato takoj za njo nadaljujemo desno ob njej strmo navzgor. Pot gre kmalu v gozd, kjer se nekaj časa strmo vzpenja, nato pa se postopoma položi. Sledi nekajminutna hoja skozi vse bolj redek gozd in razmeroma zložna pot nas hitro pripelje do pastirske koče na planini Vodole.
Od pastirske koče nadaljujemo po sredi planine, po poti, ki nas vodi mimo manjšega močvirja. Na drugi strani planine se pot prične rahlo vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do balvana, na katerem opazimo že precej obledele oznake za Korošico, ki nas usmerijo rahlo desno, na pot, ki gre v gozd in se postopoma prične strmeje vzpenjati. Precej zaraščena pot, ki poteka skozi ruševje, se višje priključi precej širši poti, ki vodi s planine Podvežak.
Nadaljujemo v smeri Korošice, po poti, ki preči pašno ograjo in nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do Inkretovega studenca, ki se nahaja le nekaj metrov levo s poti.
Sledi le še rahel vzpon, nato pa se pot ponovno položi in nas pripelje pod razmeroma strma in v snegu za snežni plaz nevarna pobočja Tolstega vrha.
V nadaljevanju nas prijetna pot pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri kapele na Molički planini (peči), (rahlo levo Korošica). Pot naprej se rahlo spusti, nato pa se nadaljuje v zmernem vzponu skozi niz več manjših dolinic. Že kmalu pridemo na manjše razpotje, kjer se v levo odcepi pot, ki se vrne na markirano pot proti Korošici, v desno pa pot proti planini Ravne in Dolga Trata. Mi nadaljujemo naravnost po široki in prijetni poti, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na preval Prag, kjer je naslednje razpotje.
Nadaljujemo rahlo levo (desno planina Ravne in Veliki vrh) po markirani planinski poti, ki se postopoma prične spuščati. Po dobrih 10 minutah spusta se pot položi in nas pripelje do manjšega močvirja, za katerim pridemo na še eno razpotje. Nadaljujemo naravnost (rahlo levo Korošica, desno Robanov kot) po prijetni planinski poti, po kateri v nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo do Kocbekovega zavetišča pod Ojstrico. Kapelica na Molički planini (peči), pa se nahaja le nekaj metrov nad omenjenim zavetiščem.
Izhodišče - planina Vodole 30 minut, planina Vodole - Molička planina 1:45.
zemljevid poti - Kapelica na Molički planini
Ob poti: Planina Vodole (1570m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Kocbekov dom na Korošici
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini1
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini2
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini3
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini4
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini5
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini6
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini7
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini8
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini9
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini10
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini11
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini12
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini13
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini14
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini15
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini16
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini17
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini18
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini19
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini20
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini21
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini22
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini23
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini24
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini25
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini26
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini27
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini28
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini29
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini30
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini31
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini32
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini33
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini34
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini35
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini36
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini37
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini38
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini39
Kraljev dol - Kapelica na Molički planini40
Diskusija o izletu Kraljev dol - Kapelica na Molički planini (čez planino Vodole)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki