Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste letos že ujeli sončni vzhod nad 1000 metri nadmorske višine?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Alničje / Koroška Bela (RC Kres) - Alničje (direktna čez greben)

Koroška Bela (RC Kres) - Alničje (direktna čez greben)

Natisni
Izhodišče: Koroška Bela (RC Kres) (630 m)
Širina/Dolžina: 46,4307°N 14,0982°E
Ime poti: direktna čez greben
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 515 m
Višinska razlika po poti: 515 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Avtor: heinz
Ogledov: 3.575
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in se zapeljemo desno proti Jesenicam. V prvem semaforiziranem križišču (Slovenski Javornik) peljemo desno v smeri Lj. Sledi drugo križišče s semaforjem, kjer zavijemo levo in peljemo pod železniškim podvozom, v naslednjem manjšem križišču pa se usmerimo desno proti Koroški Beli. Zapeljemo mimo zadnje avtobusne postaje (trgovina na levi) v vas. Poiščemo križišče v centru vasi, kjer stoji cerkveno obeležje. Od tu se usmerimo po glavni cesti skozi vas, ki vodi v klanček proti severu. Po cca 100 m, na desni opazimo most, a peljemo naravnost še nadaljnjih 50 m, kjer naletimo na levi odcep ceste. Usmerimo se nanj, ter v klancu prečkamo še eno (Koroško) ulico in nadaljujemo (cerkev nižje na levi) vse do prostora izven naselja, kjer naletimo na opuščena tenis igrišča (RC Kres).
Opis poti:
Od izhodišča se napotimo po desni poti (kolovozu) v klanec, kjer naletimo na markacije. Že kmalu sledi desni in za njim še levi ovinek. Na desni strani slednjega opazimo pot v gozd. Zapustimo markirano pot, stopimo nanjo, ter se pričnemo vzpenjati. Pot zavije levo na zahodno pobočje Alničja in se nadalje dokaj strmo vzpenja proti severu. Kmalu, ko strmina prične malce popuščati spregledamo prvi ostri, desni odcep (nazaj). Ne dolgo zatem, malo preden se pot skorajda položi, pa naletimo še na drugega, manj opaznega, ki vodi strmo, desno v klanec, proti severu. Izberemo slednjega in se pričnemo precej strmo vzpenjati. Pot nas v nekaj okljukih pripelje do jz roba grebena, kjer jo zapustimo, saj se ta po nekaj metrih konča, ter stopimo na omenjeni strmi rob grebena. Usmerimo se v levo proti vrhu, pri čemer se držimo gozdnega roba na levi. Višje, ko zaznamo stezo, si pri napredovanju lahko pomagamo z oprijemanjem drevja (pozor! suha drevesca). Ko opazimo nekaj skal na poti, smo pri vrhu. Povzpnemo se na greben in po njem nadaljujemo proti severu. Kmalu sledi strmejši vzpon, sredi katerega se nam pričenja odpirati razgled nazaj v dolino. Zatem nekaj časa hodimo po zmerno vzpenjajočem se, zanimivem grebenu, ter se razgledujemo na obe strani. Višje se greben razširi, pot pa se zatem zopet malce strmeje vzpne do same najvišje točke grebena, kjer se ta znova nekoliko zoži. Tu se nam pogled odpre proti Potoškemu Stolu in Ljubljanski kotlini. V nadaljevanju se po grebenu spustimo do travnatega sedla pod Debelim Brdom, kjer se pod smreko na desni nahajata klopca in vpisna knjiga. Razgled na Julijce se nam odpre, če se vzpnemo za nekaj 10 m po travnatem pobočju.
zemljevid poti - Alničje
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Stamare
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje1
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje2
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje3
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje4
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje5
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje6
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje7
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje8
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje9
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje10
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje11
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje12
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje13
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje14
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje15
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje16
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje17
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje18
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje19
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje20
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje21
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje22
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje23
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje24
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje25
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje26
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje27
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje28
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje29
Koroška Bela (RC Kres) - Alničje30
Diskusija o izletu Koroška Bela (RC Kres) - Alničje (direktna čez greben)
potočan3.11.2015
Danes prehodil to pot,vendar nisem zavil desno (slika 8) ampak sem šel naravnost in potem po zelo strmem gozdu prispel na polovico grebena in se usmeril proti najvišji točki.Nato 10 minut počitka in po grebenu do konca po strmih travah v dolino.Nikjer žive duše, vreme pa za vikat.
heinz3.11.2015
Od slike 8 dalje poti kmalu zmanjka, in potem ti ne preostane drugega kot nadaljevanka v pobočje, po izjemno strmem terenu proti vrhu grebena.. Še sreča, da ni bilo ledeno, saj tla (zemlja) marsikje že krepko zmrzuje.
Teren poznam, nadaljeval sem že ravnotako levo po poti, ki se pri sliki 11 konča. Na greben pa sem se že tudi povzpel z Gajškove.. Ni ravno fajn. Še hujša (nemogoča) pa je strmina zahodnega pobočja severneje. Tudi vzhodna pobočja nikakor niso od muh (vse preizkušeno).
Greben Alničja je posebej ok, ker nikoli ne srečaš žive duše.. Vedno uživancija. mežikanje

Jusk1.2.2020
Najprej fajn strma pot,potem pa prijeten sprehod po osamljenem grebenunasmeh ni ravno obiskan vrh,zadnji vpis v knjigi je bil že kar nekaj dni nazaj. Povratek po poti proti Pristavi in po Gajškovi poti. Na poti ni posebnosti,Gajškova je občasno bolj blatna.
Jusk21.2.2021
po dolgem času spet na to pot,vsako leto je bolj zaraščena..Po grebenu kopno,mirno,nikogar nisem srečal. Malo pred Debelim brdom se začne sneg po poti,ni ga veliko. V vpisni knjigi zadnji vpis prejšnji mesec,ni ravno obiskan ta del Karavanknasmeh nazaj v dolino pa proti Pristavi in po cesti dol. Pot od Debelega brda do Pristave je še vsa pod snegom
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki