Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Šoparjev vrh / Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh

Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh

Natisni
Izhodišče: Koprivna (Kumer) (1172 m)
Širina/Dolžina: 46,4903°N 14,7284°E
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 352 m
Višinska razlika po poti: 352 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.240
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Luče (do sem iz Kamnika čez prelaz Volovjek (Kranjski Rak) ali pa s Štajerske avtoceste in mimo Mozirja in skozi Ljubno ob Savinji), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Logarske doline. Ko prispemo v Solčavo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Črni na Koroškem. Naprej se peljemo po vzpenjajoči cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri Črne na Koroškem in prelaza Spodnje Sleme. Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do mesta, kjer se priključimo cesti Črna na Koroškem - Koprivna. Tu nadaljujemo levo, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S Koroške se najprej zapeljemo do Črne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podpeci in Koprivni. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Črni na Koroškem. V Črni na Koroškem nadaljujemo levo v smeri Podpece in Koprivne. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča v Koprivni nadaljujemo po desni cesti v smeri Šoparja, Ledrovca, Tople in markirane poti na Peco (naravnost in nato po nekaj metrih ostro levo Kumer). Cesta, po kateri nadaljujemo se hitro razcepi, mi pa izberemo rahlo levo cesto (desno Šopar in Debelak), s katere se po približno 10 minutah v levo odcepi markirana pešpot na Peco.
Mi še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas mimo kapelice pripelje iz gozda, kjer ob lepih razgledih dosežemo domačijo Ledrovec. Nad domačijo cesta naredi nekaj serpentin, nato pa se vrne v gozd. Ko se vrnemo v gozd, se cesta postopoma položi, nato pa nekaj časa v rahlem vzponu preči pobočja proti levi.
Ko se cesta prične lahkotno spuščati, dosežemo Preval med dolinama Koprivna in Topla, mi pa ob snegomeru nadaljujemo desno na kolovoz. Kolovoz hitro preide v strnjen gozd, mi pa nato neoznačeni poti sledimo do bližnjega Šoparjevega vrha, s katerega se nam odpre lep pogled proti Peci in Topli.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2017 (november).
zemljevid poti - Šoparjev vrh
Ob poti: Ledrovec (1305m), Preval (1413m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Čofatijev vrh ( 35 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh1
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh2
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh3
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh4
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh5
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh6
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh7
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh8
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh9
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh10
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh11
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh12
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh13
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh14
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh15
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh16
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh17
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh18
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh19
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh20
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh21
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh22
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh23
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh24
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh25
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh26
Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh27
Diskusija o izletu Koprivna (Kumer) - Šoparjev vrh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki