Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Planina Zgornja Luža / Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža

Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža

Natisni
Izhodišče: Koprivna (Kumer) (1172 m)
Širina/Dolžina: 46,4903°N 14,7284°E
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 401 m
Višinska razlika po poti: 401 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.936
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 27
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Luče (do sem iz Kamnika čez prelaz Volovjek (Kranjski Rak) ali pa s Štajerske avtoceste in mimo Mozirja in skozi Ljubno ob Savinji), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Logarske doline. Ko prispemo v Solčavo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Črni na Koroškem. Naprej se peljemo po vzpenjajoči cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri Črne na Koroškem in prelaza Spodnje Sleme. Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do mesta, kjer se priključimo cesti Črna na Koroškem - Koprivna. Tu nadaljujemo levo, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S Koroške se najprej zapeljemo do Črne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podpeci in Koprivni. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Črni na Koroškem. V Črni na Koroškem nadaljujemo levo v smeri Podpece in Koprivne. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo naravnost, torej po cesti, ki se vzpenja vzporedno z bližnjim potočkom. Pot naprej nas vodi mimo Žegnanega studenca in nekoliko višje odcepa kolovoza na sv. Ano. Višje cesta naredi oster levi ovinek, ob katerem so informativne table, mi pa jo ravno na tem mestu zapustimo in pot nadaljujemo naravnost na slabšo cesto, katera le malo naprej prečka državno mejo. Ko stopimo v Avstrijo še kratek čas nadaljujemo po slabši cesti, nato pa se priključimo širši makadamski cesti, po kateri se v nekaj minutah sprehodimo do osrednjega dela planine Luža.
Od planšarske koče se sprehodimo do drugega dela planine, tam pa v križišču nadaljujemo desno v smeri Pece (rahlo levo Železna Kapla / Bad Eisenkappel in Topica / Topitza. Vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, ki se zložno do zmerno vzpenja ob robu planine. Po približno 15 minutah nadaljnje hoje, bomo na levi strani ceste opazili planinske oznake za Peco, ki nas usmerijo ostro levo na vzpenjajoč kolovoz. Omenjeni kolovoz nas v prečnem vzponu hitro pripelje do novo zgrajene gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Po nekaj 10 m hoje po omenjeni cesti se usmerimo desno na vzpenjajoč kolovoz, po katerem se vzpenjamo skozi smrekov gozd. Po približno 1 uri hoje od izhodišča ponovno stopimo na makadamsko cesto, po kateri se v nekaj korakih povzpnemo do planine Zgornja Luža.
zemljevid poti - Planina Zgornja Luža
Ob poti: Planina Luža (1250m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Veška kopa/Wackendorfer Spitze (1 h 30 min), Končnikov vrh, Bistriška špica/Feistritzer Spitze (1 h 30 min), Kordeževa glava (Peca)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža1
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža2
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža3
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža4
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža5
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža6
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža7
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža8
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža9
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža10
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža11
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža12
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža13
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža14
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža15
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža16
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža17
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža18
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža19
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža20
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža21
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža22
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža23
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža24
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža25
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža26
Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža27
Diskusija o izletu Koprivna (Kumer) - Planina Zgornja Luža
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki