Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Končnikov vrh / Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh (slovenska pot)

Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh (slovenska pot)

Natisni
Izhodišče: Koprivna (Kumer) (1172 m)
Širina/Dolžina: 46,4903°N 14,7284°E
Ime poti: slovenska pot
Čas hoje: 2 h 55 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 937 m
Višinska razlika po poti: 945 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.348
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 46
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Luče (do sem iz Kamnika čez prelaz Volovjek (Kranjski Rak) ali pa s Štajerske avtoceste in mimo Mozirja in skozi Ljubno ob Savinji), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Logarske doline. Ko prispemo v Solčavo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Črni na Koroškem. Naprej se peljemo po vzpenjajoči cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri Črne na Koroškem in prelaza Spodnje Sleme. Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do mesta, kjer se priključimo cesti Črna na Koroškem - Koprivna. Tu nadaljujemo levo, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S Koroške se najprej zapeljemo do Črne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podpeci in Koprivni. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Črni na Koroškem. V Črni na Koroškem nadaljujemo levo v smeri Podpece in Koprivne. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po desni cesti, ob kateri opazimo oznake za Peco (levo planinski dom na kmetiji Kumer, naravnost planina Luža). Pot nadaljujemo po vzpenjajoči makadamski cesti, mi pa po njej hodimo približno 10 minut, nato pa na levi strani ceste opazimo smerno tablo za Peco, ki nas usmeri levo čez travnik. Na drugi strani razmeroma zaraščenega travnika, kolovoz, po katerem nadaljujemo vzpon zavije levo ter se prične prečno vzpenjati. Tu se nam s poti odpre nekaj razgleda, kolovoz pa se višje priključi slabši gozdni cesti, kateri sledimo v levo. Slabša cesta, že skoraj kolovoz, se višje razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo naravnost po vzpenjajočem kolovozu, ki višje zavije ostro v desno. Slabši kolovoz se višje priključi naslednji gozdni cesti, katero pa dosežemo ravno na ovinku. Na koncu ovinka cesto zapustimo in pot nadaljujemo po markirani poti, ki se najprej zložno, nato pa vse strmeje vzpenja skozi gozd. Višje steza zavije nekoliko v desno in nas postopoma pripelje ob rob prepadnih pečin, s katerih se nam odpre lep razgled na dolino Tople in okoliške vrhove. Pot naprej nas nekaj časa vodi ob robu pečin, le ta pa iz vse bolj redkega gozda preide v pas ruševja. V nadaljevanju se vzpenjamo po stezi, ki poteka ob mejni črti, nam pa se s poti odpirajo vedno lepši razgledi. Višje se steza položi in zavije v desno, mejna črta pa se še naprej nadaljuje v približno isti smeri.
Ko pot zavije v desno se za nekaj časa vrne na povsem slovensko stran, le ta pa preči pobočja Končnikovega vrha. Na dele nekoliko slabše uhojena, a dobro markirana pot nas višje pripelje na prostran vršni greben Pece, katerega dosežemo le malo nad Knipsovim sedlom.
Ko dosežemo greben se v desno odcepi pot proti dolini Tople, Kordeževi glavi, naravnost se nadaljuje pot proti smučišču Peca, mi pa nadaljujemo levo v smeri Bistriške špice / Feistritzer Spitze. Pot naprej se vzpne po razglednem pobočju, nato pa postopoma preide na greben, po katerem se hitro vzpnemo na travnat Končnikov vrh.
zemljevid poti - Končnikov vrh
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bistriška špica/Feistritzer Spitze ( 45 min), Kordeževa glava (Peca)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh1
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh2
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh3
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh4
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh5
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh6
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh7
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh8
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh9
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh10
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh11
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh12
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh13
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh14
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh15
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh16
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh17
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh18
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh19
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh20
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh21
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh22
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh23
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh24
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh25
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh26
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh27
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh28
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh29
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh30
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh31
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh32
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh33
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh34
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh35
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh36
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh37
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh38
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh39
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh40
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh41
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh42
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh43
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh44
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh45
Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh46
Diskusija o izletu Koprivna (Kumer) - Končnikov vrh (slovenska pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki