Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Čofatijev vrh / Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh (čez Šoparjev vrh)

Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh (čez Šoparjev vrh)

Natisni
Izhodišče: Koprivna (Kumer) (1172 m)
Širina/Dolžina: 46,4903°N 14,7284°E
Ime poti: čez Šoparjev vrh
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 434 m
Višinska razlika po poti: 460 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 1.430
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Luče (do sem iz Kamnika čez prelaz Volovjek (Kranjski Rak) ali pa s Štajerske avtoceste in mimo Mozirja in skozi Ljubno ob Savinji), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Logarske doline. Ko prispemo v Solčavo zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno proti Črni na Koroškem. Naprej se peljemo po vzpenjajoči cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri Črne na Koroškem in prelaza Spodnje Sleme. Od prelaza naprej se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo do mesta, kjer se priključimo cesti Črna na Koroškem - Koprivna. Tu nadaljujemo levo, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) S Koroške se najprej zapeljemo do Črne na Koroškem, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podpeci in Koprivni. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj, nato pa z vožnjo nadaljujemo po ovinkasti cesti proti Črni na Koroškem. V Črni na Koroškem nadaljujemo levo v smeri Podpece in Koprivne. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Podpeci nadaljujemo rahlo levo, prav tako pa tudi v naslednjem križišču, kjer se v desno odcepi cesta v dolino Tople. Naprej se še nekaj časa peljemo ob reki Meži, nato pa najprej prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti prelazu Spodnje Sleme ter naprej proti Logarski dolini. Tu nadaljujemo naravnost, nato pa v naslednjem križišču približno 1 km naprej desno proti planinskemu domu na kmetiji Kumer. Naprej se vzpenjamo ob potoku Koprivna, mi pa cesti sledimo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi cesta k že prej omenjenemu domu, naravnost se nadaljuje cesta proti planini Luža, v desno pa se odcepi markirana planinska pot na Peco (tudi slednja sprva poteka po cesti). Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča v Koprivni nadaljujemo po desni cesti v smeri Šoparja, Ledrovca, Tople in markirane poti na Peco (naravnost in nato po nekaj metrih ostro levo Kumer). Cesta, po kateri nadaljujemo se hitro razcepi, mi pa izberemo rahlo levo cesto (desno Šopar in Debelak), s katere se po približno 10 minutah v levo odcepi markirana pešpot na Peco.
Mi še naprej nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas mimo kapelice pripelje iz gozda, kjer ob lepih razgledih dosežemo domačijo Ledrovec. Nad domačijo cesta naredi nekaj serpentin, nato pa se vrne v gozd. Ko se vrnemo v gozd, se cesta postopoma položi, nato pa nekaj časa v rahlem vzponu preči pobočja proti levi.
Ko se cesta prične lahkotno spuščati, dosežemo Preval med dolinama Koprivna in Topla, mi pa ob snegomeru nadaljujemo desno na kolovoz. Kolovoz hitro preide v strnjen gozd, mi pa nato neoznačeni poti sledimo do bližnjega Šoparjevega vrha, s katerega se nam odpre lep pogled proti Peci in Topli.
S Šoparjevega vrha, kjer se nahaja večja poseka in do kamor vodi nekaj širših kolovozov, nadaljujemo proti jugu do jugovzhodu, kjer sprva hodimo po kolovozu ob robu gozda, kolovoz pa hitro preide v gozd. Skozi gozd se pot nadaljuje večinoma po gozdnatem grebenu, smer pa večino časa ostaja enaka. Sprva je pot precej zložna, občasno se celo nekoliko spusti, v drugem delu pa se pot prične najprej lahkotno, v zadnjem delu pa nekoliko bolj strmo vzpenjati. Na nekaj razpotjih sledimo grebenski poti, po kateri nato prispemo do razglednega, a vseeno nekoliko poraščenega Čofatijevega vrha.
Izhodišče - Šoparjev vrh 1:10, Šoparjev vrh - Čofatijev vrh 35 minut.
zemljevid poti - Čofatijev vrh
Ob poti: Ledrovec (1305m), Preval (1413m), Šoparjev vrh (1524m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh1
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh2
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh3
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh4
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh5
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh6
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh7
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh8
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh9
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh10
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh11
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh12
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh13
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh14
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh15
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh16
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh17
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh18
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh19
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh20
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh21
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh22
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh23
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh24
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh25
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh26
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh27
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh28
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh29
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh30
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh31
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh32
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh33
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh34
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh35
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh36
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh37
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh38
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh39
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh40
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh41
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh42
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh43
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh44
Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh45
Diskusija o izletu Koprivna (Kumer) - Čofatijev vrh (čez Šoparjev vrh)
Janez Seliškar7. 01. 2018
Včeraj prehodil to pot od odcepa za kmetijo Kumer, mimo kmetije Ledrovec in po opisu preko Šoparjevega vrha. Snega več in preveč, na žalost je odjuga naredila svoje. Od izhodišča do kmetije Ledrovec je cesta en sam led, zato sem smuči pustil v avtu. Napaka, nad kmetijo sem imel kar precej dela zaradi pogrezanja v sneg. Odmaknjen vrh, z lepimi razgledi.
šoni8. 08. 2022 11:12:14
7. 8. 2022: snegomera ni več. Na prevalu (preden se odcepi slabša cesta v levo) je potrebno takoj desno v sprva slabo viden, nato precej strm kolovoz. Proti Č. vrhu obilno zrelih borovnic.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki