Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se od Zgornjega Kriškega jezera, vidi Bovški Gamsovec?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Veliki Rogatec (Veliki Rogac) / Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac) (plezalna pot)

Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac) (plezalna pot)

Natisni
Izhodišče: Konec ceste (1000 m)
Širina/Dolžina: 46,3118°N 14,7491°E
Ime poti: plezalna pot
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 557 m
Višinska razlika po poti: 565 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 34.775
 7 osebam je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 26
Dostop do izhodišča:
Iz Kamnika se peljemo proti Gornjemu gradu. Pri kapelici le nekaj deset metrov pred Gornjim gradom zavijemo levo (smer Sveti Lenart). Naprej se peljemo po cesti, ki gre ob potoku navzgor. Cesta nato zapusti potok in nas pripelje do propadajoče lesene barake, kjer nadaljujemo naprej po cesti proti cerkvi. Na križišču nekaj metrov pod cerkvijo gremo levo in cesti, ki naredi oster desni ovinek sledimo do njenega konca, kjer parkiramo.
S Štajerske strani pa se najprej zapeljemo do Gornjega Gradu in cesti naprej sledimo v smeri Kamnika. Takoj za Gornjim Gradom pa zavijemo desno (smer Sveti Lenart). Naprej sledi zgornjemu opisu.
Opis poti:
Od konca ceste prečimo hudournik in takoj za tem se pot strmo vzpne in nas v ključih pripelje na neizrazit greben. Pot naprej se vzpenja skozi gozd kar strmo navzgor. Po dobrih 20 minutah vzpona strmina popusti in pot nas v prečenju pripelje pod sedlo Kal. Sledi še krajši vzpon po pretežno blatni stezi (izjema so daljša sušna obdobja), ki nas po dobrih petih minutah pripelje na pašnike na sedlu Kal. Le nekaj deset metrov v desno pa je tudi označeno razpotje. Mi se usmerimo naravnost za oznakami Rogatec. Leva pot pelje do bivaka, ki je le nekaj deset metrov oddaljen od razpotja. Desna pot pa pelje na planino Zg. Špeh.
Pot nas nato pripelje v gozd, kjer je tudi oznaka »zelo zahtevna pot«. Pot zavije rahlo v levo in nas pripelje do vstopa v plezalni del poti. Pot se strmo vzpne po pobočju, ki je delno skalnat delno pa poraščen s travo in nato zavije rahlo v desno. Še naprej se strmo vzpenja skozi redek gozd in nas pripelje na greben, kjer se nam odpre zelo lep razgled na Kamniške Alpe. Usmerimo se levo, kjer nam je v začetku v pomoč tudi nekaj klinov, nato pa se vzpenjamo po nezavarovanem grebenu. Greben je v prvem delu zelo razgleden v drugem delu pa ponovno vstopimo v gozd skozi katerega se nekajkrat strmo vzpnemo. Proti koncu postaja gozd vse redkejši in nekaj metrov pod vrhom pridemo iz gozda, kjer se nam ponovno odpre zelo lep razgled na vse strani.
Plezalni del poti tehnično ni pretirano zahteven, vendar pa ni zavarovan in je zato v mokrem zelo nevaren za zdrs.
zemljevid poti - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)
Ob poti: Bivak na Kalu (1285m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)1
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)2
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)3
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)4
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)5
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)6
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)7
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)8
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)9
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)10
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)11
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)12
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)13
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)14
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)15
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)16
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)17
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)18
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)19
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)20
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)21
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)22
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)23
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)24
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)25
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)26
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)27
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)28
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)29
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)30
Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac)31
Diskusija o izletu Konec ceste - Veliki Rogatec (Veliki Rogac) (plezalna pot)
lučo30. 04. 2008
Lepa tura-toplo priporočam!
nevi11. 07. 2008
Danes sva šla s sinom po tej poti. Bilo je lepo, jasno, kot vedno v hribih. Na sedlu Kal je zelo pihalo, na vrhu pa precej manj, razgled je bil krasen.
Peš del poti je dobro opisan, cestni del pa slabše, tako, da sva uspela zaiti. Cesta nas ne pripelje do nobene kmetije, pač pa se pod kmetijo, ob razpadajoči leseni baraki na desni in majhni tabli (Lenart) na levi strani ceste. Midva sva zapeljala do kmetije, kjer sta nama prijazna gospodarja povedala, da morava nazaj. Obrniti na kmečkem dvorišču pa ni bilo čisto enostavno. Najbrž uporabljajo v glavnem traktor. Cesta se tudi precej vleče - vožnja od Kamnika do izhodišča traja več kot eno uro.
fpetel114. 08. 2008
Lažje prijetno plezanje. Navzdol je v mokrem in pozimi nekoliko nevarna. Previdno pri (skopih)varovalih.
pohodnik3812. 05. 2012
je kar fajn tale pot sicer zelo zahtevna čez greben zato previdno vrtoglavim priporočam vzhodno pot...

Pa še nekaj utrinov izpred tedna dni tukaj
Tonika13. 05. 2012
Včeraj zaradi popodanskih obveznosti tako imenovani skok na Rogatec. Vremenske razmere idealne, rahel veter med vzponom, je bil prav dobrodošel. Preprosto povedano oba sva uživala, slike pa naj povedo več.
pohodnik3823. 05. 2012
Pred dvema tednoma prehodil tole zanimiva pot mestoma zelo izpostavljena nekaj utrinkov v fotografijah pa tukaj.
marinka6727. 10. 2012
Prekrasna tura, samo škoda, da na tistih najbolj izpostavljenih mestih ni kake jeklenice za bolj varen oprijem. Imali smo namreč 12 in 16 letnico zraven in smo se malo bali za njiju. Drugače smo pa uživali!! Na vrhu pa "plaža". V oktobru smo na 1557m poležavali na koci v spodnjem perilu! Noro!
VanSims10. 06. 2013
Najtežji del poti v tehničnem smislu je tam kjer so klini, v psihološkem pa na kratkem izpostavljenem grebenčku(vrtoglavi seveda na tej poti nimajo kaj iskati). Ostalo za nekoga vajenega zahtevnih poti ni pretirano težko.
irska25. 05. 2014
Kratka, razgibana, lepa zelo zahtevna (grebenska) tura z malo varovali. Tik pod vrhom so posledice požara avgusta 2013 še dobro vidne in občutne - še posebej navzdol proti sedlu Kal priporočam lahek korak in previdnost, da ne prožimo kamenja. Čelada kljub kratkemu zelo zahtevnemu delu res ni odveč.
jimmy587. 05. 2015
Do izhodišča (konec ceste) ni več mogoče z avtom - kakih 300m od cerkve Sv. Lenarta je postavljena kovinska zapornica! http://www.hribi.net/slike/mrk.gif
Jaz sem avto pustil pri cerkvici, se povzpel po gozdni stezi do zgornjega nivoja ceste in nato do prvotnega izhodišča "konec ceste". Od tu gre pot tako, kot je opisano. Če ne bi bilo premočnega zahodnika, bi bilo krasno.http://www.hribi.net/slike/smile.gif
Taya157. 11. 2015
Včeraj smo obiskali Rogatec po plezalni poti. Super vreme in razgledi mežikanje
garmont15. 04. 2018
Opisana pot je od konca grebena proti vrhu Rogatca zaradi podrtega drevja težko prehodna. Za razliko od poti od Zg. Špeha, se tej poti da slediti in z orientacijo ni večjih težav. Te pa pri napredovanju čaka kar nekaj telovadbe...
rmitja21. 09. 2019
Pot je očiščena, lepo prehodna in izredno markirana. Res pa ni za vrtoglave. Je pa obisk vreden zaradi izrednega razgleda. Naredila sva krožno pot: cerkvica, kal, rogatec, Špeh, cerkvica.
razniko@gmail.com20. 05. 2020
Veliki Rogatec velja za zelo zahtevno pot, zato bi malo pograjal planinsko društvo ki ureja to pot. Namreč iz malega Rogatca na V.Rogatec je prehod nekaj metrov zelo zahteven, pa ni niti enega klina ali jeklenice, zato nekaterim predstavlja nepremagljivo oviro. Lahko bi se potrudili in teh nekaj metrov bolje zavarovali.
dprapr20. 05. 2020
Kaj ni dovolj, da je zapisano, da je zelo zahtevna pot?
jprim20. 05. 2020
Bila že nekajkrat na tej poti in na zelo zahtevni poti pričakuj, da moraš tudi kaj prosto preplezati brez varoval.
Tako da pač moraš dobro premisliti, preden se odločiš za takšno pot.
Lp!
mapi6029. 06. 2020
v soboto smo naredili krožno pot od Sv. Lenarta na Kal in Lepenatko, nato nazaj na Kal in po plezalni na vrh Rogatca, vračali smo se po navadni čez Zg. Špeh. Stvar je pa v tem, da se nismo z avtom zapeljali do konec ceste kot je navedeno, zato so nas markacije pri cerkvici precej zmedle in smo dejansko naredili pot do Zg. Špeha in se tam odcepili za Kal.Je pa v redu pot, ker od tam greš dejansko počez skozi gozd do Kala brez kakega vzpona. Tisti nezavarovani del na grebenu je pa kakor za koga. Za izkušene planince ne predstavlja kake večje težave, tisti,ko pa sicer smo vajeni hoditi po nekaterih zelo zahtevnih poteh ( če so dobro varovane ) smo pa imeli rahlo mehka kolena. Mi smo bili 2+2.
Andi199421. 03. 2021
Zdravo,se da to isto pot začeti peš tudi od cerkve sv. Lenart? Lahko tudi nižje, nisem še nikoli šel po tej poti, pa me zanima, ker se zelo nerad vozim tako visoko z avtom.
garmont21. 03. 2021
Seveda se da. Še mogoče bolj priporočljivo...
Andi199425. 03. 2021
Je kdo mogoče bil v zadnjem času gor? Kakšne so kaj snežne razmere oziroma ali je še veliko snega?
garmont1. 04. 2021 17:49:22
Zavarovana pot je kopna. Od Špeha pa je proti vrhu še nekaj snega...previdno, pa gre.mežikanje
Andi19942. 04. 2021 12:16:37
Prejšnjo soboto sem bil gor prvič. Zelo lepa turca, avto sem pustil že spodaj pri Rogljevem mlinu in jo mahnil po cesti mimo cerkve sv.Lenart in naprej do konca ceste pa potem proti Lepenatki čez gozd in na Rogatec v dobri uri. Na nekaterih senčnih delih predvsem čez gozd je bilo še kar precej snega, v plezalnem delu pa že kopno in zelo vetrovnonasmeh
J.P.15. 04. 2024 16:58:24
Zelo razgibana, lepo vzdrževana pot! Kdor potrebuje dodatno varovanje naj raje izbere drugi pristop saj bi tej poti dodatno železje odvzelo ves čar...Lp
jprim15. 04. 2024 19:54:16
Ne razumem, kako dodatno varovanje??
Samovarovalni komplet ne pride v poštev, saj ni jeklenic, je nekaj klinov. Pot je res na nekaj mestih zračna, ni za vrtoglave.
LP!
J.P.21. 04. 2024 17:20:23
Bistvo mojega komentarja je: ne prosite za dodatno namestitev varovanja (klinov in zajl) temveč si izberite pristop kateremu ste kos nasmeh
jprim24. 04. 2024 20:18:41
Zelo dobre nasvete deliš.
LP!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki