Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Veliki Kopi (1542 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Veliki Draški vrh / Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh

Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh

Natisni
Izhodišče: Konec ceste na Pokljuki (1340 m)
Širina/Dolžina: 46,3386°N 13,9045°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 903 m
Višinska razlika po poti: 903 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 51.630
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 47
Število komentarjev: 21
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo opuščenega smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki (veliko parkirišče, vojašnica in strelišče). Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Uskovnica). Tej cesti nato sledimo do parkirišča na koncu ceste (v bližini so planinske oznake za planino Konjščica).
Opis poti:
S parkirišča na koncu ceste nadaljujemo po širokem in sprva vzpenjajočem kolovozu v smeri planine Konjščice. Kolovoz, ki gre takoj v strnjen gozd, se hitro položi in se po nekaj minutah lahkotne hoje spremeni v peš pot, ki se nadaljuje ob levem bregu potoka Ribnica. Ko se pot povsem približa omenjenemu potoku zavije rahlo v desno in se strmeje vzpne. Višje se pot položi in nas iz gozda pripelje na spodnji rob prostrane Konjščice. Tu pot zavije rahlo v levo, preči potoček in nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do sirarne na planini Konjščica.
Od sirarne nadaljujemo po prijetni poti, ki nas v nekaj minutah rahlega vzpona pripelje na zgornji rob planine. Tu gre pot v pas rušja in grmičevja in se postopoma začne strmeje vzpenjati. V zgornjem delu vzpona proti Jezercam se nam z desne priključi pot z Rudnega polja, mi pa nadaljujemo naravnost po zmerno strmi poti, ki nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do Jezerc, kjer se pot položi in zavije v levo.
Sledi lahkotna hoja do table, ki označuje osrednje območje TNP-ja, nato pa se pot prične zmerno vzpenjati ob hudourniku (sprva studenček). Pot višje preide na desno stran hudournika (gledano iz smeri vzpona) in se nato prečno vzpne do Studorskega prevala, s katerega se nam odpre lep razgled na Bohinjsko stran.
S Studorskega prevala nadaljujemo desno (levo Ablanca, naravnost Vodnikov dom, ostro desno Srenjski preval) po sprva zložni poti, ki se vzpenja skozi pas rušja. Nekoliko naprej pot zavije v levo in se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah nadaljnje hoje nas pot pripelje pod kratek, a precej strm skalnat skok, katerega "premagamo" z nekaj malega pomoči rok (predvsem za ravnotežje). Skalnat skok je poleg nevarnosti zdrsa, izpostavljen tudi padajočemu kamenju (previdno!). Višje se pot položi in preide na zelo razgleden in tehnično večinoma nezahteven greben. Pot, s katere se nam odpirajo lepi razgledi na Spodnje Bohinjske in tudi ostale bohinjske gore, pa se malo pod vrhom ponovno prične strmeje vzpenjati. Pot naprej se vzpne čez kratko in strmo kamnito pobočje, nato pa se položi in nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na razgleden vrh.
Izhodišče - Studorski preval 2:00, Studorski preval - Veliki Draški vrh 1:00.
zemljevid poti - Veliki Draški vrh
Ob poti: Planina Konjščica (1438m), Studorski preval (1892m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh1
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh2
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh3
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh4
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh5
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh6
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh7
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh8
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh9
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh10
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh11
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh12
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh13
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh14
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh15
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh16
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh17
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh18
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh19
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh20
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh21
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh22
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh23
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh24
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh25
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh26
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh27
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh28
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh29
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh30
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh31
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh32
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh33
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh34
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh35
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh36
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh37
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh38
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh39
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh40
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh41
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh42
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh43
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh44
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh45
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh46
Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh47
Diskusija o izletu Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh
Gost10.9.2006
izlet na veliki draški je zelo zanimiv zaradi lepega razgleda na triglav in druge gore:c začetek poti iz studorskega prevala je naveren zaradi proženja kamenja zato moraš biti previden in lepo počasi hoditi spust na drugo stran(proti Lipanci) je bil strm a skoraj boljši glede proženja kamenjavelik nasmehnasmeh
Gost22.9.2006
Opravil sem opisano turo in lahko povsem potrdim vse navedbe. Posebej velja opozorilo pri vzponu čez skalnat skok in še bolj pri prebijanju skozi ruševje. Še bolj zagoveden pa je na tem odseku spust. Velja biti zelo previden.
Gost5.8.2007
Danes opravil turo in se popolnoma strinjam z zgornjima komentarjema. Prvi del poti je potrebno biti zelo previden in seveda paziti, da ne zgrešiš poti. Za začeten del poti skozi rušje so priporočljive dolge hlače. Spust sem opravil na drugo stran do poti na Lipanco in z nje direktno na Jezerca. Ta pot je res strma a dosti lažja kot s Studorskega prevala.
Gost14.8.2007
Zanima me, ali je možen spust z Velikega Draškega vrha tudi na Vodnikovo kočo in koliko časa približno porabiš za tako pot od Studorskega prevala do koče. Hvala.
Gost14.8.2007
Pot z Velikega Draškega vrha vodi na Srenski preval pod Malim Draškim vrhom in ni za tiste z vrtoglavico. Pot je ozka, izpostavljena, jeklena vrv je samo na nekaterih mestih. Je za izurjene planince.
urshy22.9.2009
Ali morda kdo ve kakšna je pot iz Viševnika čez Mali in potem na Veliki Draški vrh?
Miha817.2.2010
Izhodišče: Konec ceste na Pokljuki (1340 m)
Cilj: Veliki Draški vrh (2243 m)

Zanima me kakšna je kaj pot za jutri? Ali je uhojeno? Pozimi na Velikem Draškem vrhu še nisem bil, zato bi bil zelo vesel vaših informacij.
ben7.2.2010
Miha817.2.2010
Hvala za link in informacije. Zdej vem, da nikamor v visokogorje dokler ne bo varno.
Lep pozdrav
colinbrooks24.7.2010
A trip to Veliki Draski Vrh
A magnificent circular tour on spectacular but easy paths with dramatic views including possibly the best view of Triglav from anywhere in the Julian Alps. Easily accomplished from Ljubljana in one day.

9.40-11.10. A first class road from just before Bled leads to the sport hotel at Pokljuka then past the new winter sports centre. From there follow the continuing macadam road for about 2km to the parking lot where the road ends at Rudno Polje. Total driving time from Lj 1.5h

11.10-11.50. Follow the track that leads gently upwards to the alpine pasture at Planina Konjscica where you can sample and buy the locally made cheese. Time 30min

11.50-1.15. After crossing the meadows at Konjscica, the path leads uphill through pine scrub to a large corrie with snow persisting until the end of June and with dramatic views of M. Draski Vrh and Visevnik. The path leading down from the ridge between them, that will be the route of descent later in the day, can be clearly seen. It looks much more forbidding, especially at the top, than it turns out to be in practice. The path that leads across the steep face of M.Draski Vrh can also be faintly seen if you know where to look. From the corrie the path then resumes its upward course before reaching the spectacular ridge at Studorski Preval which provides an excellent spot for lunch. Time 1.5h.

1.45-2.45. The non-markated path recommended in the guide heads off to the right [NW> in a clear passage through dense pine scrub and up a bulging rock face which is actually the start of a ridge leading to the hidden summit of V.Draski Vrh. The very beginning of this path is quite tricky, being on the edge of a steep descent to the left and is probably the most difficult part of the tour.

[Unmentioned in the guidebooks, and not readily visible on the ground, another path leads off roughly horizontally to the north from S.Preval, passing to the right and below the bulging rock race before gradually ascending to the col between Veliki and Mali Draski Vrh, from which an indistinct but easy path that will be used for descent in this trip (see below) goes off to the left to the summit of V. Daski Vrh.>

Once over the bulging rock face an easy path ascends the ridge to the summit with increasing views of the Triglav satellite of peaks. From the summit the view of the Triglav massif falling precipitously down into the deep Krma valley is unparalleled. On a clear day one could linger here for hours! Time 1h.

3.30-4.30. From the summit a winding and somewhat sporadic path leads down over easy ground and in a NE direction to the col between Veliki and Mali Draski Vrh. During the descent the path that leads spectacularly across the face of M.Draski Vrh can be clearly seen. It appears to enter dangerous territory at its end near the ridge between M.Draski Vrh and Visevnik but in fact there are no problems for experienced walkers especially as this part of the path is equipped with fixed ropes and pegs. For those who feel anxious a good path leads from the col to Studorski Preval [see above>. Time 1h.

4.30-5.15. The path across the face of M. Draski Vrh begins by ascending over easy ground. At the very start it runs along the edge of the precipitous cliffs that fall almost 1000m into the Krma valley, providing spectacular views of these [but keep away from the very edge as the ground is unstable here>. The path eventually narrows and continues horizontally before reaching the "difficult" section mentioned above. The drop-off to the right is steep but rarely precipitous, and for the careful walker this is a joyous, spectacular, and beautifully engineered path with dramatic views down to the corrie below. At the very end the path ascends to the left for about 100m up a steep shute of loose scree to a signpost on the summit ridge. This looks potentially dangerous from a distance, but in practice it is perfectly safe. Time 30 min.

5.30-7.40. After skirting the pinnacles along the ridge, in about 100m the path down to the corrie can be clearly seen. It is steep but not dangerous. From the corrie one retraces steps first to Konjscica [1h 15min> then to Rudno Polje [30 min>.
techouse15.12.2014
S kolegom sva včeri zlezla najprej po eni grapci na Ablanco in nato še na Veliki Drgaški vrh. Razmere so bile kar resne, t.j. -5°C in sunki vetra do 96 km/h. Zarad ledenega prša je bla vidljivost enih slabih 10 m pa še očala so mi vmes 2x zmrzlna velik nasmeh Nama je obema pošteno "speskalo" faco, doživetje pa enkratno nasmeh
Zgembo2.11.2015
Bil sem za vikend na tej turi, razgled najlepši, snega pa nikjer na vidiku nasmeh evo nekaj fotk
https://www.youtube.com/watch?v=-tPBoLU_M-g
mukl9.11.2015
S prijatelji smo prejšnji petek, 6.11. opravili to pot in jo potem nadgradili še s potjo na Viševnik.
Ker je bilo vreme naravnost kičasto in tako toplo za ta letni čas, nam je bilo kasneje žal, da nismo prej štartali in opravili najprej vzpon na Ablanco, potem Tosc, Veliki Draški vrh, nato Mali Draški vrh in na koncu še Viševnik, no, pa drugič...
Sicer pa prečudoviti razgledi in pogledi na očaka, Planika in dom na Kredarici sta bila tako blizu, da bi ju lahko prijel...
nina42.8.2018
Ali je cesta od Rudnega polja do izhodišča za planino Konjščico že odprta?
cBojan2.8.2018
Parkiraš 'lahko' na začetku ampak je ogromno hlodovine, cesta pa je uradno zaprta zaradi spravila lesa. Vsaj tako je bilo predvčeraj in včeraj.
nina42.8.2018
Hvala.
gulid236.8.2018
Do kdaj bo zaprta cesta do izhodišča: Konec ceste na Pokljuki. Nekje sem zasledil, da do 16.8.2018?
nina46.8.2018
V nedeljo sem preverila stanje. Znak za zaporo je bil postavljen diagonalno (ne preko ceste, čisto umaknjen pa tudi ne) in se zato nisem upala peljati dlje od razcepa za pešpot na Uskovnico. Bolj pogumni pa so brez problema prevozili preostala 2 km in parkirali na koncu. Tudi informacija na spletni strani Pokljuke govori o občasni zapori. Sklepam, da je cesta ob koncu tedna odprta, ob delavnikih pa bodo očitno odvažali ogromne količine lesa, ki je že zložen ob cesti.
Majdag2.8.2019
31.7... Prvič od konca ceste na Pokljuki in tudi zadnjič. Cesta polna udarnih jam, napolnjenih z deževnico. To še gre, nazaj del blatne ceste z globokimi kolesnicami tovornjaka in avtomobilov. Me je skrbelo, kako bom prišla čez ta drek. Je uspelo. Drugače pa je skalnati greben s Studorskega prevala zanimiv in pester. Veliko planik in Zoisovih vijolic je ob poti. Na vrhu pa megle, ki so se podile okoli vršacev. Lepa tura, razen ceste.nasmehnasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2019/08/veliki-draski-vrh.html
Majdag2.8.2019
.. Se opravičujem, Zoisove zvončice cvetijo ob poti.nasmeh
Enka28.6.2022 19:37:33
Pot na VDV lepo sledljiva in ravno prav zanimiva, da ni dolgčasnasmeh. Po 3 letih spet deluje planšarija na Konjščici, kjer se je možno okrepčati in podpreti. Na Rudnem polju so znaki za prepovedan promet z motornimi vozili v smer proti Uskovnici in koncu ceste na Pokljuki. Včeraj sem, enako kot še kar nekaj drugih, sicer parkirala na izhodišču, a vprašanje je, koliko časa bo to še mogoče (na Konjščici pravijo, da naj zaenkrat prepoved še ne bi veljala, bo pamrk pogled )
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki