Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na vseh vrhovih, ki jih vidite od doma?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Triglav / Konec ceste na Pokljuki - Triglav (čez Kredarico)

Konec ceste na Pokljuki - Triglav (čez Kredarico)

Natisni
Izhodišče: Konec ceste na Pokljuki (1340 m)
Širina/Dolžina: 46,3386°N 13,9045°E
Ime poti: čez Kredarico
Čas hoje: 6 h 10 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1524 m
Višinska razlika po poti: 1650 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 76.565
 7 osebam je objava všeč
Število slik: 108
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu za Lesce, nato pa sledimo oznakam za Bled in Pokljuko. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki, kjer je veliko plačljivo parkirišče, v bližini pa tudi vojašnica in strelišče. Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Uskovnica). Tej cesti nato sledimo do nekdanjega parkirišča Za Ribnico, ki se nahaja na koncu ceste (v bližini so planinske oznake za planino Konjščico).
Po novem je parkiranje na koncu ceste prepovedano, zato parkiramo že na Rudnem polju, kar nam pot podaljša za približno 40 minut, primerneje pa je, da za pot izberemo markirano pot, ki se prične že na Rudnem polju.
b) Iz Železnikov ali Podbrda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bleda. Kmalu za Petrolovo bencinsko črpalko, ki se nahaja le malo za Bohinjsko Bistrico, pa z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Pokljuke in Jereke. V nadaljevanju se cesta najprej strmo vzpne, nato pa se za Koriti postopoma položi in nas pripelje do križišča ob avtobusni postaji, kjer nadaljujemo desno v smeri Pokljuke, Koprivnika in Jereke (naravnost Srednja vas). Takoj za križiščem prispemo v Jereko, mi pa iz križišča pred cerkvijo nadaljujemo naravnost proti Pokljuki (levo Podjelje). Za Jereko se cesta ponovno prične strmeje vzpenjati, višje pa se položi in se nadaljuje ob Mrzlem potoku. Ko se priključimo cesti z Bleda gremo levo ter se zapeljemo do Rudnega polja, kjer je veliko plačljivo parkirišče, v bližini pa tudi vojašnica in strelišče. Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Uskovnica). Tej cesti nato sledimo do nekdanjega parkirišča Za Ribnico, ki se nahaja na koncu ceste (v bližini so planinske oznake za planino Konjščico).
Po novem je parkiranje na koncu ceste prepovedano, zato parkiramo že na Rudnem polju, kar nam pot podaljša za približno 40 minut, primerneje pa je, da za pot izberemo markirano pot, ki se prične že na Rudnem polju.
Opis poti:
Z nekdanjega parkirišča nadaljujemo desno navzgor po kolovozu v smeri planine Konjščica. Kolovoz, ki se sprva strmo vzpne kmalu postane zložen in se nekoliko višje spremeni v peš pot. Sledi zmeren vzpon po poti, ki se vzpenja ob potoku Ribnica, ki ima v zgornjem delu tudi slap, ki ga lahko vidimo s poti. Naprej pot preči studenček in preide na pašna območja planine Konjščica. Po nekaj deset korakih pot preči naslednji studenček in se rahlo vzpne do sirarske koče na planini.
S planine nadaljujemo po zložnem travniku rahlo navzgor do druge strani planine. Tam pot preide v rušje in se začne sprva zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati. V zadnjem delu vzpona se nam z desne priključi pot z Rudnega polja. Sledi le še kratek vzpon ob hudourniku do travnate ravnice Jezerce. Tu pot zavije levo in nas po nekaj korakih pripelje v ožje območje TNP-ja. Naprej se vzpnemo ob studenčku proti Studorskemu prevalu. Nekoliko višje prečimo hudournik, pot pa se usmeri nekoliko desno v travnata z rušjem obdana pobočja. Pot se nato prečno vzpne do Studorskega prevala, s katerega se nam odpre lep razgled na Bohinjsko stran.
Pot naprej se sprva nekoliko spusti, nato pa preči pobočja Velikega Draškega vrha in Tosca z nekaj rahlimi vzponi in spusti. Čez čas nas pot pripelje do travnatega južnega pobočja Tosca. Tu se desno odcepi pot na Tosc, le nekaj metrov naprej pa se nam z leve priključi pot z Uskovnice. Nadaljujemo naravnost, pot naprej pa še vedno preči pobočja Tosca. Pot nato v rahlem spustu preči krajši pas redkega gozda nato pa nas pripelje na strma pobočja. Še nekoliko naprej pa pot po umetno narejeni široki polici v rahlem spustu preči prepadna pobočja Tosca. Ker je pot precej široka ne povzroča težav (previdno zaradi padajočega kamenja, skalni podor v letu 2008). Pot se nato ponovno rahlo vzpne in nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Vodnikovega doma. Sledi še približno deset minut hoje brez večjih vzponov ali spustov do Vodnikovega doma.
Od doma nadaljujemo naravnost v smeri Triglava (desno navzgor Bohinjska vratca). Pot naprej se zmerno vzpenja in preči pobočja pod Vernarjem. Že kmalu pa naletimo na prvo jeklenico, ki nam pomaga premagati kratko polico. Pot naprej se vzpenja po melišču in nas nato pripelje do strmega skalnega skoka. Dobro zavarovana pot nas po strmih stopnicah pripelje na vrh tega skoka. Sledi nekaj metrov prečenja po strmem pobočju, nato pa nas pot pripelje na prostrana območja v bližini Konjskega prevala. Le tega dosežemo po krajšem spustu.
S Konjskega prevala nadaljujemo naravnost v smeri Kredarice (levo Planika, desno Krma) po poti, ki nas že po nekaj korakih pripelje na naslednje razpotje, kjer pa nadaljujemo levo (desno Staničev dom). Pot naprej se prečno vzpenja, pri tem pa preči večje število manjših grap, katerih pa prečenje ni zahtevno. Nekoliko naprej pot s pomočjo varoval preči nekaj tehnično zahtevnih mest. Za tem se nam z desne priključi pot iz doline Krme, le nekaj metrov naprej pa pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo po desni poti v smeri Kredarice (levo Planika). Sledi vzpon proti domu na Kredarici, katerega pa že lepo vidimo pred seboj. Po pol ure hoje od razpotja za Planiko pridemo do doma na Kredarici, kjer se nam odpre pogled na vrhove na severni strani doline Vrat.
Pri domu se usmerimo proti ledeniku v smeri Triglava. Pot se sprva rahlo spusti nato pa nas v vzponu pripelje do začetka plezalnega dela poti. Dobro zavarovana pot nas s pomočjo klinov in nekaj jeklenic pripelje na greben, kjer se nam priključi pot s Planike. Naprej skoraj neopazno prečimo vrh Malega Triglava. Pot po grebenu je razgledna in mestoma zelo prepadna a je zelo dobro zavarovana. Pot po grebenu se po večini zmerno vzpenja, le zadnji vzpon je bolj strm. Nekaj metrov pod vrhom se levo navzdol odcepi pot k Staničevem zavetišču, mi pa nadaljujemo po grebenu do vrha, kjer že lepo vidimo Aljažev stolp katerega dosežemo v nekaj korakih.
Izhodišče - Konjščica 30 minut, Konjščica - Studorski preval 1:30, Studorski preval - Vodnikov dom 1:00, Vodnikov dom - Kredarica 2:00, Kredarica - Triglav 1:10.
zemljevid poti - Triglav
Ob poti: Planina Konjščica (1438m), Studorski preval (1892m), Vodnikov dom (1817m), Konjsko sedlo (2020m), Triglavski dom na Kredarici (2515m), Mali Triglav (2725m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Konec ceste na Pokljuki - Triglav1
Konec ceste na Pokljuki - Triglav2
Konec ceste na Pokljuki - Triglav3
Konec ceste na Pokljuki - Triglav4
Konec ceste na Pokljuki - Triglav5
Konec ceste na Pokljuki - Triglav6
Konec ceste na Pokljuki - Triglav7
Konec ceste na Pokljuki - Triglav8
Konec ceste na Pokljuki - Triglav9
Konec ceste na Pokljuki - Triglav10
Konec ceste na Pokljuki - Triglav11
Konec ceste na Pokljuki - Triglav12
Konec ceste na Pokljuki - Triglav13
Konec ceste na Pokljuki - Triglav14
Konec ceste na Pokljuki - Triglav15
Konec ceste na Pokljuki - Triglav16
Konec ceste na Pokljuki - Triglav17
Konec ceste na Pokljuki - Triglav18
Konec ceste na Pokljuki - Triglav19
Konec ceste na Pokljuki - Triglav20
Konec ceste na Pokljuki - Triglav21
Konec ceste na Pokljuki - Triglav22
Konec ceste na Pokljuki - Triglav23
Konec ceste na Pokljuki - Triglav24
Konec ceste na Pokljuki - Triglav25
Konec ceste na Pokljuki - Triglav26
Konec ceste na Pokljuki - Triglav27
Konec ceste na Pokljuki - Triglav28
Konec ceste na Pokljuki - Triglav29
Konec ceste na Pokljuki - Triglav30
Konec ceste na Pokljuki - Triglav31
Konec ceste na Pokljuki - Triglav32
Konec ceste na Pokljuki - Triglav33
Konec ceste na Pokljuki - Triglav34
Konec ceste na Pokljuki - Triglav35
Konec ceste na Pokljuki - Triglav36
Konec ceste na Pokljuki - Triglav37
Konec ceste na Pokljuki - Triglav38
Konec ceste na Pokljuki - Triglav39
Konec ceste na Pokljuki - Triglav40
Konec ceste na Pokljuki - Triglav41
Konec ceste na Pokljuki - Triglav42
Konec ceste na Pokljuki - Triglav43
Konec ceste na Pokljuki - Triglav44
Konec ceste na Pokljuki - Triglav45
Konec ceste na Pokljuki - Triglav46
Konec ceste na Pokljuki - Triglav47
Konec ceste na Pokljuki - Triglav48
Konec ceste na Pokljuki - Triglav49
Konec ceste na Pokljuki - Triglav50
Konec ceste na Pokljuki - Triglav51
Konec ceste na Pokljuki - Triglav52
Konec ceste na Pokljuki - Triglav53
Konec ceste na Pokljuki - Triglav54
Konec ceste na Pokljuki - Triglav55
Konec ceste na Pokljuki - Triglav56
Konec ceste na Pokljuki - Triglav57
Konec ceste na Pokljuki - Triglav58
Konec ceste na Pokljuki - Triglav59
Konec ceste na Pokljuki - Triglav60
Konec ceste na Pokljuki - Triglav61
Konec ceste na Pokljuki - Triglav62
Konec ceste na Pokljuki - Triglav63
Konec ceste na Pokljuki - Triglav64
Konec ceste na Pokljuki - Triglav65
Konec ceste na Pokljuki - Triglav66
Konec ceste na Pokljuki - Triglav67
Konec ceste na Pokljuki - Triglav68
Konec ceste na Pokljuki - Triglav69
Konec ceste na Pokljuki - Triglav70
Konec ceste na Pokljuki - Triglav71
Konec ceste na Pokljuki - Triglav72
Konec ceste na Pokljuki - Triglav73
Konec ceste na Pokljuki - Triglav74
Konec ceste na Pokljuki - Triglav75
Konec ceste na Pokljuki - Triglav76
Konec ceste na Pokljuki - Triglav77
Konec ceste na Pokljuki - Triglav78
Konec ceste na Pokljuki - Triglav79
Konec ceste na Pokljuki - Triglav80
Konec ceste na Pokljuki - Triglav81
Konec ceste na Pokljuki - Triglav82
Konec ceste na Pokljuki - Triglav83
Konec ceste na Pokljuki - Triglav84
Konec ceste na Pokljuki - Triglav85
Konec ceste na Pokljuki - Triglav86
Konec ceste na Pokljuki - Triglav87
Konec ceste na Pokljuki - Triglav88
Konec ceste na Pokljuki - Triglav89
Konec ceste na Pokljuki - Triglav90
Konec ceste na Pokljuki - Triglav91
Konec ceste na Pokljuki - Triglav92
Konec ceste na Pokljuki - Triglav93
Konec ceste na Pokljuki - Triglav94
Konec ceste na Pokljuki - Triglav95
Konec ceste na Pokljuki - Triglav96
Konec ceste na Pokljuki - Triglav97
Konec ceste na Pokljuki - Triglav98
Konec ceste na Pokljuki - Triglav99
Konec ceste na Pokljuki - Triglav100
Konec ceste na Pokljuki - Triglav101
Konec ceste na Pokljuki - Triglav102
Konec ceste na Pokljuki - Triglav103
Konec ceste na Pokljuki - Triglav104
Konec ceste na Pokljuki - Triglav105
Konec ceste na Pokljuki - Triglav106
Konec ceste na Pokljuki - Triglav107
Konec ceste na Pokljuki - Triglav108
Diskusija o izletu Konec ceste na Pokljuki - Triglav (čez Kredarico)
kmelans15. 08. 2014
Živjo!

Midva z možem se 13.9.2014 z Lidlovo odpravo odpravljava prvič in se že full veseliva.

Pogled na objavljene fotografije pa je enostavno fantastičen in že komaj čakam, da se odpravimo tja gor.

Kuštravček
primmy9219. 07. 2015
19.7. se je na poti s Kredarice proti Pokljuki izgubila verižica (matrikula) z imenom T. Dolinšek. Če je imel kdo slučajno toliko sreče, da jo je našel, naj me prosim kontaktira na 040148298. Hvala!
mihab1013. 07. 2020
Pozdravljeni mi lahko kdo prosim pove če je še možno z avtom do parkirišča na koncu ceste na Pokljuki hvala grem v sredo na pot.
lp
enknap23. 08. 2020
22.08.2020 sem nekje na poti (najverjetneje od Vodnika dol) izgubil sončna očala. Če jih je kdo našel naj me prosim kontaktira 030 696 002. Hvala.
Zgembo7. 09. 2020
Evo posnetka cele plezalne poti od Kredarice do Triglava
https://www.youtube.com/watch?v=k0M2uLvmUSk&ab_channel=zgembo77
Mundek14. 09. 2020
Pri sliki 63, je potrebno biti pozoren, da zavijemo ravno proti Kredarici in ne desno proti Staničevemu domu. Tu je včeraj kar nekaj planincev zavilo desno, saj je zelo slabo in nejasno označeno.
https://drive.google.com/file/d/1MeUPRyVc7tA74au9dg9Jl1CwKZ6dIODL/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1hzfp1IAQJZMi7BjZ4NRyWcCMSRWUKJdn/view?usp=sharing
t_extreme18. 08. 2021 08:59:58
Pozdravljeni,

Zanima me, če je kdo zadnje čase hodil po tej poti iz Pokljuke - koliko si zaračunajo parkirni prostor ?

Mi gremo za dva dni, in mi je podatek precej pomemben, sploh če je 24h parkiranje možno.

Hvala za vsak odgovor nasmeh.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki