Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Studorski preval / Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval

Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval

Natisni
Izhodišče: Konec ceste na Pokljuki (1340 m)
Širina/Dolžina: 46,3386°N 13,9045°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 552 m
Višinska razlika po poti: 552 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 19.888
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 28
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu za Lesce, nato pa sledimo oznakam za Bled in Pokljuko. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki, kjer je veliko plačljivo parkirišče, v bližini pa tudi vojašnica in strelišče. Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Uskovnica). Tej cesti nato sledimo do nekdanjega parkirišča Za Ribnico, ki se nahaja na koncu ceste (v bližini so planinske oznake za planino Konjščico).
Po novem je parkiranje na koncu ceste prepovedano, zato parkiramo že na Rudnem polju, kar nam pot podaljša za približno 40 minut, primerneje pa je, da za pot izberemo markirano pot, ki se prične že na Rudnem polju.
b) Iz Železnikov ali Podbrda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bleda. Kmalu za Petrolovo bencinsko črpalko, ki se nahaja le malo za Bohinjsko Bistrico, pa z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Pokljuke in Jereke. V nadaljevanju se cesta najprej strmo vzpne, nato pa se za Koriti postopoma položi in nas pripelje do križišča ob avtobusni postaji, kjer nadaljujemo desno v smeri Pokljuke, Koprivnika in Jereke (naravnost Srednja vas). Takoj za križiščem prispemo v Jereko, mi pa iz križišča pred cerkvijo nadaljujemo naravnost proti Pokljuki (levo Podjelje). Za Jereko se cesta ponovno prične strmeje vzpenjati, višje pa se položi in se nadaljuje ob Mrzlem potoku. Ko se priključimo cesti z Bleda gremo levo ter se zapeljemo do Rudnega polja, kjer je veliko plačljivo parkirišče, v bližini pa tudi vojašnica in strelišče. Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Uskovnica). Tej cesti nato sledimo do nekdanjega parkirišča Za Ribnico, ki se nahaja na koncu ceste (v bližini so planinske oznake za planino Konjščico).
Po novem je parkiranje na koncu ceste prepovedano, zato parkiramo že na Rudnem polju, kar nam pot podaljša za približno 40 minut, primerneje pa je, da za pot izberemo markirano pot, ki se prične že na Rudnem polju.
Opis poti:
Z nekdanjega parkirišča na koncu ceste nadaljujemo po širokem in sprva vzpenjajočem kolovozu v smeri planine Konjščice. Kolovoz, ki gre takoj v strnjen gozd, se hitro položi in se po nekaj minutah lahkotne hoje spremeni v peš pot, ki se nadaljuje ob levem bregu potoka Ribnica. Ko se pot povsem približa omenjenemu potoku zavije rahlo v desno in se strmeje vzpne. Višje se pot položi in nas iz gozda pripelje na spodnji rob prostrane Konjščice. Tu pot zavije rahlo v levo, preči potoček in nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do sirarne na planini Konjščica.
Od sirarne nadaljujemo po prijetni poti, ki nas v nekaj minutah rahlega vzpona pripelje na zgornji rob planine. Tu gre pot v pas rušja in grmičevja in se postopoma začne strmeje vzpenjati. V zgornjem delu vzpona proti Jezercam se nam z desne priključi pot z Rudnega polja, mi pa nadaljujemo naravnost po zmerno strmi poti, ki nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do Jezerc, kjer se pot položi in zavije v levo.
Sledi lahkotna hoja do table, ki označuje osrednje območje TNP-ja, nato pa se pot prične zmerno vzpenjati ob hudourniku (sprva studenček). Pot višje preide na desno stran hudournika (gledano iz smeri vzpona) in se nato prečno vzpne do Studorskega prevala, s katerega se nam odpre lep razgled na Bohinjsko stran.
zemljevid poti - Studorski preval
Ob poti: Planina Konjščica (1438m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina pod Mišelj vrhom (1 h 45 min), Velo polje (1 h 15 min), Vodnikov dom na Velem polju (1 h), Ablanca ( 20 min), Jezerski Stog (3 h), Prevalski Stog (3 h), Cesar, Koča na Doliču (3 h), Vernar (2 h 15 min), Veliki Draški vrh, Tosc (1 h 45 min), Dom Valentina Staniča pod Triglavom (4 h), Vrh Snežne konte (2 h 45 min), Šmarjetna glava (3 h 40 min), Dom Planika pod Triglavom (2 h 30 min), Visoka Vrbanova špica (4 h 10 min), Begunjski vrh (4 h 30 min), Triglavski dom na Kredarici (3 h), Rjavina (5 h 30 min), Triglav
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval1
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval2
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval3
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval4
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval5
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval6
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval7
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval8
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval9
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval10
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval11
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval12
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval13
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval14
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval15
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval16
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval17
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval18
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval19
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval20
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval21
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval22
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval23
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval24
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval25
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval26
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval27
Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval28
Diskusija o izletu Konec ceste na Pokljuki - Studorski preval
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki