Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Katera od naštetih gora je najvišja?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Veliki Draški vrh / Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh (pot čez severni raz)

Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh (pot čez severni raz)

Natisni
Izhodišče: Konec ceste na Pokljuki (1340 m)
Širina/Dolžina: 46,3386°N 13,9045°E
Ime poti: pot čez severni raz
Čas hoje: 3 h 15 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 903 m
Višinska razlika po poti: 903 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze, svetilka
Avtor: klm
Ogledov: 8.508
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 0
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo proti Bledu. Na Bledu pa nas pri semaforju oznake za Pokljuko usmerijo desno. Naprej se peljemo skozi Gorje in mimo opuščenega smučišča Zatrnik do Rudnega polja na Pokljuki (veliko parkirišče, vojašnica in strelišče). Od tu nadaljujemo naravnost po makadamski cesti, ki nas nekoliko naprej pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno (levo Uskovnica). Tej cesti nato sledimo do parkirišča na koncu ceste (v bližini so planinske oznake za planino Konjščica).
Opis poti:
S parkirišča na koncu ceste nadaljujemo po širokem in sprva vzpenjajočem kolovozu v smeri planine Konjščice. Kolovoz, ki gre takoj v strnjen gozd, se hitro položi in se po nekaj minutah lahkotne hoje spremeni v peš pot, ki se nadaljuje ob levem bregu potoka Ribnica. Ko se pot povsem približa omenjenemu potoku zavije rahlo v desno in se strmeje vzpne. Višje se pot položi in nas iz gozda pripelje na spodnji rob prostrane Konjščice. Tu pot zavije rahlo v levo, preči potoček in nas po nekaj nadaljnjih korakih pripelje do sirarne na planini Konjščica.
Od sirarne nadaljujemo po prijetni poti, ki nas v nekaj minutah rahlega vzpona pripelje na zgornji rob planine. Tu gre pot v pas rušja in grmičevja in se postopoma začne strmeje vzpenjati. V zgornjem delu vzpona proti Jezercam se nam z desne priključi pot z Rudnega polja, mi pa nadaljujemo naravnost po zmerno strmi poti, ki nas v nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do Jezerc, kjer se pot položi in zavije v levo.
Sledi lahkotna hoja do table, ki označuje osrednje območje TNP-ja, nato pa se pot prične zmerno vzpenjati ob hudourniku (sprva studenček). Pot višje preide na desno stran hudournika (gledano iz smeri vzpona) in se nato prečno vzpne do Studorskega prevala. Tam se steza razcepi na več krakov. Mi zavijemo desno in pri prvem razcepu ponovno desno (leva pot pelje naravnost po južnem grebenu na vrh). Stezica se skoraj vodoravno, z minimalnimi vzponi in spusti vije pod južnimi ruševnatimi pobočji Velikega Draškega vrha proti Malemu Draškemu vrhu. Po približno 10 minutah dosežemo travnato sedelce (na zemljevidu označeno Na Kontah), kjer je razpotje. Tam zavijemo levo in nadaljujemo proti severovzhodnemu pobočju Velikega Draškega vrha. Neoznačena stezica zavije levo in v loku obide plitko vrtačo, mi pa nadaljujemo desno proti severozahodu do roba severne stene. Od tam naprej gremo po travi in produ, nakar se povzpnemo do prvih skal, ki omogočajo lahke prehode. iskanje teh je precej enostavno. V nadaljevanju vstopimo v žleb, ki se sicer konča z vrtoglavim pogledom v severno ostenje. Iz njega izstopimo na levo, nakar se strmina stene nekoliko poveča. Premagati moramo več gred ter manjši skalni trebuh (plezanje I. težavnostne stopnje).
Od tam naprej strmina popusti in do vrha nas čaka le še nekaj minut po travnati preprogi.
zemljevid poti - Veliki Draški vrh
Ob poti: Planina Konjščica (1438m), Studorski preval (1892m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Diskusija o izletu Konec ceste na Pokljuki - Veliki Draški vrh (pot čez severni raz)
garmont26.10.2019
Bil včeraj po tej "poti".
Malce drugačen pristop na vrh, z enkratnimi globokimi pogledi v Krmo. Omeniti velja, da nisem zasledil nobenega možica in, ker sem hodil tod prvič, jih tudi postavljal nisem.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki