Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj

Komare doline - Lačna

Natisni
Izhodišče: Komare doline (297 m)
Širina/Dolžina: 45,4969°N 13,8867°E
Čas hoje: 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 154 m
Višinska razlika po poti: 160 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 4.368
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 20
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Črni Kal. Od Črnega Kala z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti morju, mi pa se po njej peljemo le do naslednjega nekoliko večjega križišča, kjer zavijemo levo v smeri MP Sočerga. Po omenjeni cesti se peljemo mimo kraja Kubed do vasi Gračišče, kjer v križišču zavijemo levo v smeri Rakitovca, Movraža in Smokvice. Od Gračišča se peljemo še približno 800 m, nato pa ob cesti opazimo markacije in napis na skali za Lačno, ki nas usmerjajo levo. Tu parkiramo na primernem mestu ob cesti. Izhodišče se nahaja približno 50 m pred naslednjim manjšim križiščem.
Do izhodišča lahko pridemo tudi iz smeri obale in sicer skozi kraje Prade, Pobegi, Čežarji, in Sveti Anton.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na markirano pešpot v smeri Lačne. Pot najprej preči precej zaraščen travnik, nato pa se priključi širšemu kolovozu, po katerem nadaljujemo pot. Na razpotjih sledimo markacijam, kolovoz pa se višje spremeni v nekoliko bolj strmo in na več mestih tudi zaraščeno planinsko pot. Višje se nam odprte nekaj razgleda na okoliško hribovje, nas pa pot le malo naprej pripelje na greben Lačne, kjer tudi stopimo na širok kolovoz.
Kolovozu sledimo v levo (desno Vrh križa, Krog, Kuk, Gradež, Slavnik...) le ta pa nas v zložnem vzponu vodi čez deloma travnata pobočja. Po nekaj minutah nas markacije s kolovoza usmerijo v desno na markirano stezico, po kateri hitro prispemo na vrh Lačne.
Z vrha se lahko povzpnemo še na razgledni stolp, s katerega se nam odpre lep razgled proti Slavniku, Učki, Tržaškemu zalivu, ob lepem vremenu pa vse do Dolomitov in Julijskih Alp.
zemljevid poti - Lačna
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Komare doline - Lačna1
Komare doline - Lačna2
Komare doline - Lačna3
Komare doline - Lačna4
Komare doline - Lačna5
Komare doline - Lačna6
Komare doline - Lačna7
Komare doline - Lačna8
Komare doline - Lačna9
Komare doline - Lačna10
Komare doline - Lačna11
Komare doline - Lačna12
Komare doline - Lačna13
Komare doline - Lačna14
Komare doline - Lačna15
Komare doline - Lačna16
Komare doline - Lačna17
Komare doline - Lačna18
Komare doline - Lačna19
Komare doline - Lačna20
Diskusija o izletu Komare doline - Lačna
Kigeot6. 02. 2015
Konec januarja sva šla po tej poti in v začetku ni bilo enostavno najti pravo pot. Oznaka na sliki 3. je čisto zaraščena, iz avta se jo sploh ne opazi, moraš jo najti peš.
Moja "navodila" sem zapisala kar na blog:blog: Komare Doline - Lačna
Isonja31. 10. 2022 10:12:38
Po tej poti smo šli konec oktobra 2022. Mislim, da bi bilo bolje, da bi pri oznaki poti pisalo "lahka neoznačena pot", saj je stanje še slabše, kot o njem poroča Kigeot. Pot je vsaj na prvi polovici zelo zaraščena, markacije so večinoma popolnoma zbledele ali pa jih je samo še kakšen delček, ker je drugo lubje odpadlo. Tako kot Kigeot opozarjam na začetek poti. Ta je sicer še kar viden s ceste, ker je zdaj oznaka na električnem drogu, ampak ko parkiraš in se usmeriš na pot, te kaj lahko zavedejo oznake in greš po vidnem kolovozu, kar pa je napačno. V bistvu moraš iti desno od tega kolovoza, kar med grmovjem in drevjem, saj je pot zaraščena. Orientacija je, da zelo hitro prideš do (zapuščenega?) strelišča. Mi smo šli nato levo ob njem, a nismo našli nobene oznake, kje naj bi zavili v gozd in v hrib, zato smo šli po občutku in malo višje v gozdu res naleteli na stezo, ki pa je večkrat izgledala zaraščena in smo spet nadaljevali po občutku. Šele tam nekje kot kažeta sliki 9 in 10 je steza jasno vidna. Smo pa v zahvalo za vztrajnost imeli zelo lep razgled vse do morja in čudovite barve jesenskega ruja.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki