Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Kamniško Savinjske AlpeDom na Čreti / Kokarje (ŠRC Laze) - Dom na Čreti
  

Kokarje (ŠRC Laze) - Dom na Čreti (preko Tajne)

 
Izhodišče: Kokarje (ŠRC Laze) (368 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2983°N / 14,9377°E
Cilj: Dom na Čreti (870 m)
Ime poti: preko Tajne
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 502 m
Višinska razlika po poti: 560 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 820
Ocena: 1 glasov
Število slik: 44
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Mozirje (do sem iz Šoštanja ali avtoceste Ljubljana - Maribor (izvoz Šentrupert)), od koder iz glavnega krožišča z vožnjo nadaljujemo proti Gornjemu Gradu in Logarski dolini. Nekaj kilometrov naprej, pa za Petrolovo bencinsko črpalko zavijemo levo v smeri Nazarij. V nadaljevanju se peljemo skozi Nazarje, kjer sledimo oznakam za naselji Dobletina in Šmartno ob Dreti. Kmalu za Dobletino ter še pred Lačjo vasjo, zavijemo levo v smeri Kokarij. V nadaljevanju prečimo most preko reke Drete, nato pa hitro prispemo v Kokarje, kjer na označenem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri športnega igrišča Laze, do katerega se pripeljemo po nekaj 100 m nadaljnje vožnje. Parkiramo na parkirišču ob ŠRC Laze.
b) Zapeljemo se do naselja Šmartno ob Dreti (do sem iz Gornjega Grada, Ljubnega ob Savinji ali Vranskega preko prelaza Lipa), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Nazarjam. Za Lačjo vasjo zavijemo desno v smeri Kokarij. V nadaljevanju prečimo most preko reke Drete, nato pa hitro prispemo v Kokarje, kjer na označenem križišču nadaljujemo rahlo desno v smeri športnega igrišča Laze, do katerega se pripeljemo po nekaj 100 m nadaljnje vožnje. Parkiramo na parkirišču ob ŠRC Laze.

Opis poti:

V bližini izhodišča se nahaja označeno razpotje, od koder se usmerimo na zgornjo cesto v smeri Črete preko Tajne (rahlo desno Čreta mimo Doma na Farbanci). Cesta se kmalu spremeni v kolovoz, ki se nato zmerno vzpenja skozi gozd, po nekaj minutah pa nas pripelje do mesta, kjer se nam z leve priključi še markirana pot, ki vodi iz središča vasi Kokarje.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo desno ter pot še naprej nadaljujemo po kolovozu. Nekoliko naprej sledi nekaj razpotij, kjer sledimo markacijam, nato pa postopoma preidemo na stezico, katera višje preči enega od kolovozov, višje pa se spet drugemu prehodno priključi. Višje se vzpenjamo po širši stezi, ki preči pobočja proti desni, pri tem pa nas vodi preko oz. pod več podrtimi drevesi. Sledi kratek nekoliko bolj strm vzpon in dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno. Po cesti hodimo kratek čas, nato pa na manjšem križišču nadaljujemo na pot, ki se vzpne med širšim kolovozom na levi in cesto na desni. V nadaljevanju se vzpenjamo po oz. rahlo pod gozdnatim grebenom, nato pa se gozd konča in dobro označena pot se prečno vzpne čez travnato pobočje. Med prečnim vzponom nas pot vodi preko nekaj kolovozov, nato pa pot zavije še nekoliko bolj v desno in v bližini domačije Kraple doseže makadamsko cesto.
Cesto dosežemo za domačijo, sledimo pa ji v desno. Sledi nekoliko bolj strm vzpon po cesti, ki se vzpenja po dokaj strmih pobočjih Krapletovega vrha (905 m). Za znamenjem (križem) kmalu zapustimo cesto in nadaljujemo desno v gozd, kjer najprej prečimo studenček, nato pa nadaljujemo po levem zgornjem kolovozu, ki nas hitro pripelje nazaj na cesto. Cesti tudi tokrat sledimo desno v smeri Črete, gozd pa hitro zapustimo in ob lepih razgledih prispemo do označenega razpotja, ki se nahaja med cerkvijo sv. Matere Božje in cerkvico sv. Katarine.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo naravnost v smeri Doma na Čreti (levo cerkev sv. Matere Božje, desno sv. Katarina, sv. Jošt, Farbanca, Tolsti vrh...) ter pot nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno spušča skozi gozd. Ko se gozd konča, nadaljujemo desno ter se mimo kapelice spustimo do planinskega doma.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (januar).

zemljevid poti
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti1 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti2 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti3 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti4 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti5 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti6 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti7 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti8 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti9 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti10 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti11 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti12 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti13 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti14 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti15 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti16 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti17 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti18 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti19 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti20 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti21 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti22 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti23 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti24 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti25 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti26 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti27 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti28 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti29 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti30 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti31 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti32 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti33 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti34 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti35 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti36 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti37 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti38 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti39 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti40 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti41 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti42 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti43 Kokarje (ŠRC Laze) - dom_na_creti44
Diskusija o izletu Kokarje (ŠRC Laze) - Dom na Čreti (preko Tajne)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki