Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Julijske AlpeTolminski Kuk / Koča pri Savici - Tolminski Kuk
  

Koča pri Savici - Tolminski Kuk (mimo Doma na Komni in čez Škrbino)

 
Izhodišče: Koča pri Savici (653 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,2896°N / 13,8022°E
Cilj: Tolminski Kuk (2085 m)
Ime poti: mimo Doma na Komni in čez Škrbino
Čas hoje: 6 h 45 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 1432 m
Višinska razlika po poti: 1750 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7194
Ocena: 1 glasov
Število slik: 112
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po levi (južni) strani jezera v smeri Ukanca in slapa Savica. Tej vse bolj ozki cesti, nato sledimo do velikega parkirišča pri Koči Savica. Parkirišče je plačljivo.

Opis poti:

S parkirišča se usmerimo na široko pešpot v smeri slapu Savica in Doma na Komni. Že po krajšem zložnem vzponu nas pot pripelje na označeno razpotje, kjer se v desno odcepi turistična pot proti slapu Savica, mi pa nadaljujemo rahlo levo oz. naravnost po široki poti v smeri Komne. Pot naprej se še kratek čas vzpenja ob Savici, nato pa nas pripelje na prvo od označenih 48 serpentin. Po poldrugi uri zmernega vzpona skozi gozd, nas pot pripelje do omenjene 48 serpentine, s katere se nam odpre lep razgled na Bohinjsko jezero. Tu pot zavije nekoliko v desno in preide v dolino imenovano Pekel, kjer se nekaj časa zložno vzpenja, nato pa zavije v desno in se ponovno nekoliko strmeje vzpne. Že po nekaj 10 korakih pot ponovno zavije levo in se naprej vzpenja vzporedno z dolino. Naprej zložna do zmerno strma pot, postopoma preide v bolj redek gozd, iz katerega že kmalu vidimo Dom na Komni. Pot naprej nas vodi mimo manjše umetno narejene jame, višje pa tudi mimo naravnega brezna, ki je ograjeno, da kateri od pohodnikov-ic ne pade vanj. Naprej se pot nekoliko bolj vzpne in nas po nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje do razpotja, kjer se v desno odcepi pot k Črnemu jezeru.
Nadaljujemo naravnost po široki poti (mulatjeri), ki nas le malo višje pripelje na naslednje razpotje. Ponovno nadaljujemo levo (desno Koča pri Triglavskih jezerih) po poti, ki se še nekoliko strmeje vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do Doma na Komni.
Od doma nadaljujemo levo v smeri planine Govnjač, Vogla in Mahavščka (desno Bogatinsko sedlo in Krn) po poti, ki se že kmalu za kočo začne strmeje spuščati. Pot se kmalu položi in nas po dobrih 5 minutah od Doma na Komni pripelje na označeno razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri planine Govnjač in Vogla (na omenjenem razpotju lahko nadaljujemo tudi naravnost po nekoliko krajši, a na dele precej zaraščeni poti, ki seka planino Govnjač). Pot naprej poteka po stari vojaški mulatjeri in se z izjemo nekaj kratkih vzponov, spušča. Po približno 30 minutah hoje od Doma na Komni, pa pridemo do informativne table na omenjeni planini.
S planine Govnjač nadaljujemo ostro levo v smeri Vogla (naravnost Mahavšček, desno Koča pod Bogatinom) ter pot nadaljujemo po široki stezi, ki se zložno vzpenja proti vzhodu. Sledi kratek spust, nato pa pot prične prečiti zmerno strma in z ruševjem porasla pobočja nad pašniki predela imenovanega Krošnja. Tu se nam z leve priključi že prej omenjena ter približno 15 minut krajša pot od Doma na Komni, mi pa nadaljujemo naravnost ter se prečno vzpnemo na sedelce med vrhovoma Mohor in Pleše. Tu prečimo pašno ograjo in zapustimo planoto Spodnja Komna. Pot naprej preide na vzhodna pobočja vrha Mohor, nam pa se s poti, ki se nekaj časa zmerno spušča, odpre lep pogled na Bohinjsko jezero in Ski hotel na Voglu. Ko se spust konča, pot zavije nekoliko desno ter se prične vzpenjati skozi pas grmičevja. Višje se pobočje položi, grmičevje pa zamenja ruševje, steza pa zavije rahlo v levo. Sledi nekaj minut lahkotne hoje po poti, ki nas mimo nekaj kraških brezen in razpok, pripelje do planine za Migovcem, katero prepoznamo po stari opuščeni karavli, večjemu travniku in slabše razvidnemu razpotju, kjer se nam z leve priključi nemarkirana stezica iz Ukanške Suhe oz. Ukanca.
S planine nadaljujemo naravnost po markirani poti proti Voglu. Pot se po prehodnem nekajmetrskem spustu prične vzpenjati in nas pripelje na označeno razpotje, kjer zapustimo pot, ki vodi proti Voglu. Tu nadaljujemo desno v smeri Koče na planini Razor, po poti, ki se prične prečno vzpenjati proti desni. Po krajšem prečenju nas pot vodi mimo manjše dolinice, kjer stopimo s pobočij Bohinjskega Migovca na bolj kamnita pobočja Vrha nad Škrbino. Tu pot zavije nekoliko desno ter nas čez manjše grobo melišče pripelje do manjše grape, za katero stopimo v zelo kratek pas ruševja. Nad ruševjem se pot za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in preči strmo melišče proti desni (ta del je običajno v zgodnjem poletju še pod snegom, zato so takrat obvezne dereze in cepin). Pot naprej po levi strani obide manjšo konto, v kateri se preko celega leta zadrži sneg. Na drugi strani konte se pot prične strmo vzpenjati proti Škrbini, katero dosežemo po približno 15 minutah nadaljnjega vzpona.
Ko stopimo na Škrbino, se nam odpre lep pogled na primorsko stran, mi pa na razpotju nadaljujemo desno v smeri Kuka (levo Vrh nad Škrbino, naravnost navzdol Koča na planini razor). Pot naprej se prične prečno vzpenjati čez strme plošče, nato pa se tako pot, kot tudi pobočje nekoliko položita. Pot naprej preide pod krajšo steno Vrha Kont, nato pa se prične zložno spuščati čez občasno bolj strmo melišče. Pot naprej po primorski strani preči še Podrto goro in Mali vrh, nato pa se vrne na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora, katerega pa doseže ravno na sedelcu med Malim vrhom in Zelenim vrhom. Od tu nadaljujemo v isti smeri, le da pot s pobočij preide na mestoma izpostavljen greben. Markirani poti, ki se občasno kar strmo vzpne, nato ob vse lepših razgledih, sledimo vse do travnatega Zelenega vrha.
Z Zelenega vrha se spustimo po markirani poti, ki se prične strmeje spuščati proti zahodu. Pobočje po katerem se spuščamo se hitro zoži in pot nas pripelje na ozek ter nekoliko izpostavljen greben. Tu se pot položi, mi pa hitro dosežemo sedelce, s katerega se pričnemo vzpenjati proti Tolminskemu Kuku. Nad sedelcem nas čaka kratek strm vzpon, nato pa pot preide na greben, po in ob katerem se vzpenjamo do najvišjega vrha Spodnjih Bohinjskih gora.

zemljevid poti
Ob poti: Dom na Komni (1520m), Planina Govnjač (1480m), Planina za Migovcem (1600m), Škrbina (1910m), Zeleni vrh (2052m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Podrta gora (15 min)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Koča pri Savici - tolminski_kuk1
Koča pri Savici - tolminski_kuk2
Koča pri Savici - tolminski_kuk3
Koča pri Savici - tolminski_kuk4
Koča pri Savici - tolminski_kuk5
Koča pri Savici - tolminski_kuk6
Koča pri Savici - tolminski_kuk7
Koča pri Savici - tolminski_kuk8
Koča pri Savici - tolminski_kuk9
Koča pri Savici - tolminski_kuk10
Koča pri Savici - tolminski_kuk11
Koča pri Savici - tolminski_kuk12
Koča pri Savici - tolminski_kuk13
Koča pri Savici - tolminski_kuk14
Koča pri Savici - tolminski_kuk15
Koča pri Savici - tolminski_kuk16
Koča pri Savici - tolminski_kuk17
Koča pri Savici - tolminski_kuk18
Koča pri Savici - tolminski_kuk19
Koča pri Savici - tolminski_kuk20
Koča pri Savici - tolminski_kuk21
Koča pri Savici - tolminski_kuk22
Koča pri Savici - tolminski_kuk23
Koča pri Savici - tolminski_kuk24
Koča pri Savici - tolminski_kuk25
Koča pri Savici - tolminski_kuk26
Koča pri Savici - tolminski_kuk27
Koča pri Savici - tolminski_kuk28
Koča pri Savici - tolminski_kuk29
Koča pri Savici - tolminski_kuk30
Koča pri Savici - tolminski_kuk31
Koča pri Savici - tolminski_kuk32
Koča pri Savici - tolminski_kuk33
Koča pri Savici - tolminski_kuk34
Koča pri Savici - tolminski_kuk35
Koča pri Savici - tolminski_kuk36
Koča pri Savici - tolminski_kuk37
Koča pri Savici - tolminski_kuk38
Koča pri Savici - tolminski_kuk39
Koča pri Savici - tolminski_kuk40
Koča pri Savici - tolminski_kuk41
Koča pri Savici - tolminski_kuk42
Koča pri Savici - tolminski_kuk43
Koča pri Savici - tolminski_kuk44
Koča pri Savici - tolminski_kuk45
Koča pri Savici - tolminski_kuk46
Koča pri Savici - tolminski_kuk47
Koča pri Savici - tolminski_kuk48
Koča pri Savici - tolminski_kuk49
Koča pri Savici - tolminski_kuk50
Koča pri Savici - tolminski_kuk51
Koča pri Savici - tolminski_kuk52
Koča pri Savici - tolminski_kuk53
Koča pri Savici - tolminski_kuk54
Koča pri Savici - tolminski_kuk55
Koča pri Savici - tolminski_kuk56
Koča pri Savici - tolminski_kuk57
Koča pri Savici - tolminski_kuk58
Koča pri Savici - tolminski_kuk59
Koča pri Savici - tolminski_kuk60
Koča pri Savici - tolminski_kuk61
Koča pri Savici - tolminski_kuk62
Koča pri Savici - tolminski_kuk63
Koča pri Savici - tolminski_kuk64
Koča pri Savici - tolminski_kuk65
Koča pri Savici - tolminski_kuk66
Koča pri Savici - tolminski_kuk67
Koča pri Savici - tolminski_kuk68
Koča pri Savici - tolminski_kuk69
Koča pri Savici - tolminski_kuk70
Koča pri Savici - tolminski_kuk71
Koča pri Savici - tolminski_kuk72
Koča pri Savici - tolminski_kuk73
Koča pri Savici - tolminski_kuk74
Koča pri Savici - tolminski_kuk75
Koča pri Savici - tolminski_kuk76
Koča pri Savici - tolminski_kuk77
Koča pri Savici - tolminski_kuk78
Koča pri Savici - tolminski_kuk79
Koča pri Savici - tolminski_kuk80
Koča pri Savici - tolminski_kuk81
Koča pri Savici - tolminski_kuk82
Koča pri Savici - tolminski_kuk83
Koča pri Savici - tolminski_kuk84
Koča pri Savici - tolminski_kuk85
Koča pri Savici - tolminski_kuk86
Koča pri Savici - tolminski_kuk87
Koča pri Savici - tolminski_kuk88
Koča pri Savici - tolminski_kuk89
Koča pri Savici - tolminski_kuk90
Koča pri Savici - tolminski_kuk91
Koča pri Savici - tolminski_kuk92
Koča pri Savici - tolminski_kuk93
Koča pri Savici - tolminski_kuk94
Koča pri Savici - tolminski_kuk95
Koča pri Savici - tolminski_kuk96
Koča pri Savici - tolminski_kuk97
Koča pri Savici - tolminski_kuk98
Koča pri Savici - tolminski_kuk99
Koča pri Savici - tolminski_kuk100
Koča pri Savici - tolminski_kuk101
Koča pri Savici - tolminski_kuk102
Koča pri Savici - tolminski_kuk103
Koča pri Savici - tolminski_kuk104
Koča pri Savici - tolminski_kuk105
Koča pri Savici - tolminski_kuk106
Koča pri Savici - tolminski_kuk107
Koča pri Savici - tolminski_kuk108
Koča pri Savici - tolminski_kuk109
Koča pri Savici - tolminski_kuk110
Koča pri Savici - tolminski_kuk111
Koča pri Savici - tolminski_kuk112
Diskusija o izletu Koča pri Savici - Tolminski Kuk (mimo Doma na Komni in čez Škrbino)
FrancB     
7.8.2013
Prosim za informacijo
Načrtujem krožno turo na Tolminski Kuk čez Vrh Planje in povratek čez Škrbino.
Zanima me, ali je prehodna pot podelektričnim vodom označenim na zemljevidu
Štajerci iščemo bližnjice pri povratku, ker imamo še kar nekaj poti do doma.
Planinski pozdrav
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki