Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Brani (2253 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Planina Viševnik / Koča pri Savici - Planina Viševnik

Koča pri Savici - Planina Viševnik

Natisni
Izhodišče: Koča pri Savici (653 m)
Širina/Dolžina: 46,2896°N 13,8022°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 972 m
Višinska razlika po poti: 972 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 10.601
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 35
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po levi (južni) strani jezera v smeri Ukanca in slapa Savice. Tej vse bolj ozki cesti, nato sledimo do velikega parkirišča pri koči Savica. Parkirišče je plačljivo.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo desno v smeri Črnega jezera, Koče pri Triglavskih jezerih in Hotela Zlatorog. Pot nas sprva vodi po makadamski cesti, ki preko mostu preči reko Savico. Le malo za mostom, nas oznake za Komarčo usmerijo levo (naravnost Hotel Zlatorog) na sprva še precej široko in razmeroma zložno gozdno pot. Pot pa se že kmalu prične strmeje vzpenjati ter nas nekoliko višje pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot k izviru Savice, mi pa nadaljujemo desno po vse bolj strmi poti.
Dobro vzdrževana in razmeroma široka planinska pot, pa kmalu preide na zelo strma in za zdrs nevarna pobočja Komarče (velika je tudi nevarnost padajočega kamenja). Pot naprej se strmo vzpenja po večinoma gozdnati steni Komarče, kjer so nam na težjih mestih v pomoč varovala (predvsem jeklenice).
Višje se nam s poti odpre nekaj razgledov proti Bohinju, pot pa nas pripelje do kratkega tehnično zahtevnega mesta, kjer s pomočjo skob in jeklenice prečimo sicer ne tako zelo izpostavljeno grapo. Pot naprej se še nekaj časa strmo vzpenja in nas ob pomoči nekaj varoval pripelje na vrh Komarče, od koder se nam odpre lep razgled na naše izhodišče. Sledi še kratek zmerno strm vzpon, nato pa se pot prične zložno spuščati proti Črnemu jezeru, katerega dosežemo po manj kot 5 minutah nadaljnje hoje.
Markirana pot že nekaj korakov pred jezerom zavije desno in nas hitro pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri planine Viševnik in Pršivca (naravnost koča pri Triglavskih jezerih). Pot naprej nekaj časa poteka skozi strnjen gozd, nato preči kratko razgledno pobočje in se za tem vrne v gozd. Tu bomo na desni strani, nekaj deset metrov pod potjo slišali zanimiv kraški izvir, ki se takoj po izviru spušča prek Komarče. (Če imamo čas in voljo se lahko spustimo do izvira, a previdno saj se izvir konča s strmimi prepadnimi pobočji).
Pot, ki poteka po malo obiskanem območju imenovanem Dol pod Stadorjem, pa se za krajši čas zravna in nas pripelje do manjše dolinice, na dnu katere se pogosto zadržuje mrzel zrak. Naprej gre pot, ki je pogosto precej vlažna v gozd, kjer se začne strmeje vzpenjati. Zelo mirna pot pa pride iz gozda le malo pred planino Viševnik do katere nas loči le še 5 minut lahkotne hoje.
zemljevid poti - Planina Viševnik
Ob poti: Črno jezero (1294m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Planina Blato, Dom na Komni, Planina Lopučnica, Planina Dedno Polje, Planina Ovčarija, Koča pri Triglavskih jezerih, Pršivec ( 45 min), Mala Tičarica, Slatna, Velika Tičarica, Kopica, Čelo
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Koča pri Savici - Planina Viševnik1
Koča pri Savici - Planina Viševnik2
Koča pri Savici - Planina Viševnik3
Koča pri Savici - Planina Viševnik4
Koča pri Savici - Planina Viševnik5
Koča pri Savici - Planina Viševnik6
Koča pri Savici - Planina Viševnik7
Koča pri Savici - Planina Viševnik8
Koča pri Savici - Planina Viševnik9
Koča pri Savici - Planina Viševnik10
Koča pri Savici - Planina Viševnik11
Koča pri Savici - Planina Viševnik12
Koča pri Savici - Planina Viševnik13
Koča pri Savici - Planina Viševnik14
Koča pri Savici - Planina Viševnik15
Koča pri Savici - Planina Viševnik16
Koča pri Savici - Planina Viševnik17
Koča pri Savici - Planina Viševnik18
Koča pri Savici - Planina Viševnik19
Koča pri Savici - Planina Viševnik20
Koča pri Savici - Planina Viševnik21
Koča pri Savici - Planina Viševnik22
Koča pri Savici - Planina Viševnik23
Koča pri Savici - Planina Viševnik24
Koča pri Savici - Planina Viševnik25
Koča pri Savici - Planina Viševnik26
Koča pri Savici - Planina Viševnik27
Koča pri Savici - Planina Viševnik28
Koča pri Savici - Planina Viševnik29
Koča pri Savici - Planina Viševnik30
Koča pri Savici - Planina Viševnik31
Koča pri Savici - Planina Viševnik32
Koča pri Savici - Planina Viševnik33
Koča pri Savici - Planina Viševnik34
Koča pri Savici - Planina Viševnik35
Diskusija o izletu Koča pri Savici - Planina Viševnik
MojcaH11.7.2009
Prejšnji teden sem šla iz Savice čez Komarčo do Črnega jezera in naprej po poti proti planini Viševnik.Pot je lepo šla do razgledne točke kjer je bila še vidna markacija.Ko sem prišla čez to melišče pa naprej čez izvir ni bilo nobene markacije več,ampak je bila pot še vedno lepo shojena.Potekala je nad robom in zavila desno čez manjši ror in potem se je med mladimi smrekami izgubila.
Zanima me ali je pot vseskozi markirana ali ne.
hvala za odgovor

lp
Tadej11.7.2009
Pot je v celoti markirana in lepo prehodna.
Daaam13.9.2010
Včeraj šel po tej poti. Pot je bila pred izvirom/slapom (cca 20 min. od črnega jezera naprej) res dvoumno speljana tako da sva se tudi midva in kasneje še trije planinci izgubili. Namesto da bi zavili bolj v levo po slabo vidni poti smo šli naravnost po dobro vidni lovski stezici naprej mimo slapa in dalje po robu stene v smeri Pršivca. Z malo truda in avanture nasmeh smo kasneje vendarle našli pravo pot. Ker smo kasneje slišali da nismo bili prvi ta dan ki smo "zajebal" križišče sem si na poti nazaj vzel par minut časa in to lovsko stezo malo zagradil z kamenjemcool Še zmeraj se da čez če kdo hoče in pozna pot, tistim, ki pa se mislijo držati markirane poti pa upam da jim bo ovira pomagala da bodo zavili bolj v desno.

Sem pa po povratku ugotovil da mi je nemarkirana ljubša (lepša in lepši razgledi) tako da ob naslednji priliki sigurno preskočim kamenje jezik
Daaam13.9.2010
Še zmeraj se da čez če kdo hoče in pozna pot, tistim, ki pa se mislijo držati markirane poti pa upam da jim bo ovira pomagala da bodo zavili bolj v desno.


Se opravičujem nasmeh -bolj v levo. je pravilno jezik
pojoča travica13.7.2015
Včeraj sem šla po markirani poti. Pot je lepo označena, izredno mirna, prijetna.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki