Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov

Novice

Trenutne razmere

Seznam gora

Iskanje izletov

Panorama

Video

Mali oglasi

Skupaj v hribe

Vpisna knjiga

Prireditve

Alpske živali

Cvetje

Kviz

Zemljevid

Vreme

GPS sledi

Spletne kamere

Slike

Anketa

Kako se imenuje plezalna pot, ki vodi na Krn?

Pot Silva Korena

Pot Lojzeta Rekarja

Hanzova pot

Kopiščarjeva pot

Kopinškova pot

Kremžarjeva pot

gorovja / Karnijske AlpePorze / Monte Palombino / Koča Porze - Porze / Monte Palombino
  

Koča Porze - Porze / Monte Palombino (čez škrbino Porze (avstrijska zavarovana pot))

 
Izhodišče: Koča Porze (1942 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,6597°N / 12,5824°E
Cilj: Porze / Monte Palombino (2599 m)
Ime poti: čez škrbino Porze (avstrijska zavarovana pot)
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 657 m
Višinska razlika po poti: 750 m
Zemljevid: Austria On-line; Tabacco 01; BEV list 196; Freytag, Berndt und Artaria, list 182
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Avtor: atoamac
Ogledov: 4037
Ocena: 1 glasov
Število slik: 40
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

Iz Slovenije v zgornjo Ziljsko dolino lahko pridemo skozi predor Karavanke, čez Korensko sedlo ali preko Trbiža čez Megvarje/Maglern. Mimo Šmohorja/Hermagor nadaljujemo po dolini do kraja Kotschach-Mauthen in nadaljujemo v Leško dolino/Lesachtal do kraja Obertilliach (Iz Ljubljane okoli 220 km). Na koncu vasi, pri tabli, ki označi ime kraja, zapeljemo po ožji asfaltni cesti z drobno oznako Porzehutte proti jugu. Po dobrem kilometru se asfalt konča. Dobra makadamska cesta pelje ob potoku Dorfbach do jezerca Klapf, ob sobotah in nedeljah pa do koče. Če je cesta zaprta, je od jezera do koče okoli uro hoda po udobni stezi, ki se v nekaj ključih povzpne čez obširne pašnike.
Kilometrsko daljši je dostop po Dravski dolini mimo Spittala, Lienza in Silliana, a je tu cesta malo širša.

Opis poti:

Od koče se napotimo proti škrbini Porze, najprej rahlo navzdol po stezi, obraščeni z bujno vegetacijo. Ves čas sledimo izdatno označeni poti. Na križišču s potjo, ki se priključi od jezera Klapfsee, nadaljujemo desno, v naslednjem križišču pa se na desno odcepi Karnijska visokogorska pot proti koči Filmoor pod Velikim Kinigatom. Naša pot se zagrize v pobočje, okrašeno z raznovrstnim alpskim cvetjem in mogočnim daljnovodom. V zmernem vzponu dosežemo škrbino Porze (scharte) med Rosskarspitze (2511 m) in Porze (2599 m). V škrbini je na 2363 m majhna kapelica, ostanki bodeče žice pa pričajo o veliki vojni. Oznake nas povedejo po zavarovani poti (Avstriasteig) v apnenčasto steno. Pot sledi naravnim prehodom in krajšim grapam, proti vrhu vijuga tudi po skrotju in kratkem travnatem pobočju, ves čas za moralo in varnost (na nekaj bolj zagruščenih mestih) pa je opremljena z jeklenico in markirana. Ko pridemo na greben, sledimo ozki zagruščeni stezi, ki se enakomerno in ne prestrmo dviga ob na južni strani s cvetjem poraslega grebena do vrha. Na vrhu sta dva križa. Na najvišji točki je provizoričen križ, na sosednjem, nekaj metrov nižjem balvanu s kaverno pa je ogromen spominski (mirovniški) križ z napisi v več jezikih in vpisno knjigo. Na vrhu se avstrijska pot sreča z italijansko, ki pripelje s sedla Tilliacher Joch/Forcela Dignas. Obe poti sta obvoz Karnijske visokogorske poti, ki poteka na severni strani spodaj pod stenami. Razgled je (lahko) višini in sosednjim goram primeren.
Od koče Porze okoli 2 uri do 2 uri in pol.
Pot do škrbine je lahka označena pot, ferata pa delno zahtevna označena pot.

Ob poti: škrbina Porze (2363m)
Priporočamo: podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Koča Porze - porze___monte_palombino1 Koča Porze - porze___monte_palombino2 Koča Porze - porze___monte_palombino3 Koča Porze - porze___monte_palombino4 Koča Porze - porze___monte_palombino5 Koča Porze - porze___monte_palombino6 Koča Porze - porze___monte_palombino7 Koča Porze - porze___monte_palombino8 Koča Porze - porze___monte_palombino9 Koča Porze - porze___monte_palombino10 Koča Porze - porze___monte_palombino11 Koča Porze - porze___monte_palombino12 Koča Porze - porze___monte_palombino13 Koča Porze - porze___monte_palombino14 Koča Porze - porze___monte_palombino15 Koča Porze - porze___monte_palombino16 Koča Porze - porze___monte_palombino17 Koča Porze - porze___monte_palombino18 Koča Porze - porze___monte_palombino19 Koča Porze - porze___monte_palombino20 Koča Porze - porze___monte_palombino21 Koča Porze - porze___monte_palombino22 Koča Porze - porze___monte_palombino23 Koča Porze - porze___monte_palombino24 Koča Porze - porze___monte_palombino25 Koča Porze - porze___monte_palombino26 Koča Porze - porze___monte_palombino27 Koča Porze - porze___monte_palombino28 Koča Porze - porze___monte_palombino29 Koča Porze - porze___monte_palombino30 Koča Porze - porze___monte_palombino31 Koča Porze - porze___monte_palombino32 Koča Porze - porze___monte_palombino33 Koča Porze - porze___monte_palombino34 Koča Porze - porze___monte_palombino35 Koča Porze - porze___monte_palombino36 Koča Porze - porze___monte_palombino37 Koča Porze - porze___monte_palombino38 Koča Porze - porze___monte_palombino39 Koča Porze - porze___monte_palombino40
Diskusija o izletu Koča Porze - Porze / Monte Palombino (čez škrbino Porze (avstrijska zavarovana pot))
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2019 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki