Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Klobuku pri Ljubljani (441 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Storžek / Koča pod slapom Rinka - Storžek

Koča pod slapom Rinka - Storžek

Natisni
Izhodišče: Koča pod slapom Rinka (930 m)
Širina/Dolžina: 46,3696°N 14,5986°E
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B
Višinska razlika: 1180 m
Višinska razlika po poti: 1300 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): komplet za samovarovanje, čelada
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, komplet za samovarovanje, čelada
Ogledov: 18.916
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 33
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino. Zavijemo levo proti Logarski dolini (plačilo cestnine) in se peljemo po cesti do parkirišča pri koči pod slapom Rinka, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na široko turistično pot, ki se začne zložno vzpenjati. Po dobrih desetih minutah hoje pridemo iz gozda, kjer pridemo na razpotje. Usmerimo se levo (desno Orlovo gnezdo 3 minute) v smeri doma na Okrešlju. Pot naprej preči mostiček in se na drugi strani začne strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu nas pot pripelje pod stene, od koder sledi prečenje do vrha slapu. Ta del je izpostavljen padajočemu kamenju. Pot nato ponovno preči Savinjo in se naprej s pomočjo stopnic povzpne ob reki navzgor. Naprej se vzpenjamo po desni strani (levi breg) Savinje. Kmalu pridemo do izvira Savinje, kjer ponovno prekoračimo vodo. Na drugi strani gre pot v strnjen gozd in nas po krajšem vzponu pripelje do zimskega zavetišča na Okrešlju. Nadaljujemo levo in v nekaj korakih pridemo do doma na Okrešlju.
Pri domu se usmerimo na pot v smeri Kamniškega in Savinjskega sedla. Kmalu pridemo na rob razglednega travnika, kjer je razpotje. Nadaljujemo naravnost čez travnik v smeri Češke in Kranjske koče (levo Kamniško sedlo). Pot naprej preči hudournik in se nato vzpenja ob grušču rahlo navzgor. Kmalu pridemo na naslednje razpotje, kjer se levo odcepi pot na Turški žleb in k spominskemu obeležju do katerega je le nekaj deset korakov hoje. Nadaljujemo naravnost po vedno ožji dolini. Pot se začne strmeje vzpenjati in nas pripelje pod stene Mrzle gore. Pot naprej se nadaljuje po levi strani hudournika, po zmerno strmem travnatem pobočju, ki je delno poraslo z rušjem. Pot naprej preide na levo stran pod melišča Štajerske Rinke. V prečnem vzponu nas pot pripelje pod stene, kjer je nevarnost padajočega kamenja. Sledi krajši strm skok, nato pa se pot usmeri nekoliko desno na travnata pobočja, kjer pridemo na razpotje. Nadaljujemo naravnost, desno pa se odcepi pot na Mrzlo goro. Kmalu pridemo ponovno do razpotja, kjer se levo navzgor odcepi plezalna pot na Rinke, mi pa nadaljujemo naravnost po poti, ki kmalu zavije desno v strma pobočja. Tu se pot strmo vzpne in nas v nekaj minutah pripelje do bivaka pod Mrzlim vrhom. Pri bivaku pot zavije desno in se nekaj korakov še strmo vzpenja, nato pa strmina popusti. Sledi nekaj korakov hoje do Savinjskega sedla, kjer je državna meja.
S Savinjskega sedla nadaljujemo rahlo desno (levo Jezersko sedlo) po poti, ki se začne spuščati proti dolini Belske Kočne. Po nekaj minutah spusta bomo na levi strani poti opazili velik napis na skali “Klettersteig”. Tu zapustimo pot proti dolini Belske Kočne in se usmerimo levo navzgor po nekoliko slabše uhojeni stezi. Pot ki je v nadaljevanju označena z rdečimi pikami, nas kmalu pripelje do vstopa v plezalni del poti. Plezalna pot sprva s pomočjo jeklenice in skob preči strmo vzhodno pobočje gore proti severu. Pot nato zavije v levo in se strmo vzpne ob jeklenici navzgor. Kasneje nas pot pripelje na strmo delno travnato pobočje, kjer je potrebna previdnost saj je pot pogosto spolzka. V zadnjem delu poti zavijemo v levo in sledi še kratek vzpon po nezavarovanem pobočju proti vrhu.
Ob poti: Orlovo gnezdo (Slap Rinka) (1000m), Dom na Okrešlju (1396m), Bivak pod Mrzlim vrhom (1980m), Savinjsko sedlo (2001m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Koča pod slapom Rinka - Storžek1
Koča pod slapom Rinka - Storžek2
Koča pod slapom Rinka - Storžek3
Koča pod slapom Rinka - Storžek4
Koča pod slapom Rinka - Storžek5
Koča pod slapom Rinka - Storžek6
Koča pod slapom Rinka - Storžek7
Koča pod slapom Rinka - Storžek8
Koča pod slapom Rinka - Storžek9
Koča pod slapom Rinka - Storžek10
Koča pod slapom Rinka - Storžek11
Koča pod slapom Rinka - Storžek12
Koča pod slapom Rinka - Storžek13
Koča pod slapom Rinka - Storžek14
Koča pod slapom Rinka - Storžek15
Koča pod slapom Rinka - Storžek16
Koča pod slapom Rinka - Storžek17
Koča pod slapom Rinka - Storžek18
Koča pod slapom Rinka - Storžek19
Koča pod slapom Rinka - Storžek20
Koča pod slapom Rinka - Storžek21
Koča pod slapom Rinka - Storžek22
Koča pod slapom Rinka - Storžek23
Koča pod slapom Rinka - Storžek24
Koča pod slapom Rinka - Storžek25
Koča pod slapom Rinka - Storžek26
Koča pod slapom Rinka - Storžek27
Koča pod slapom Rinka - Storžek28
Koča pod slapom Rinka - Storžek29
Koča pod slapom Rinka - Storžek30
Koča pod slapom Rinka - Storžek31
Koča pod slapom Rinka - Storžek32
Koča pod slapom Rinka - Storžek33
Koča pod slapom Rinka - Storžek34
Koča pod slapom Rinka - Storžek35
Koča pod slapom Rinka - Storžek36
Koča pod slapom Rinka - Storžek37
Koča pod slapom Rinka - Storžek38
Koča pod slapom Rinka - Storžek39
Koča pod slapom Rinka - Storžek40
Koča pod slapom Rinka - Storžek41
Koča pod slapom Rinka - Storžek42
Koča pod slapom Rinka - Storžek43
Koča pod slapom Rinka - Storžek44
Koča pod slapom Rinka - Storžek45
Koča pod slapom Rinka - Storžek46
Koča pod slapom Rinka - Storžek47
Koča pod slapom Rinka - Storžek48
Koča pod slapom Rinka - Storžek49
Koča pod slapom Rinka - Storžek50
Diskusija o izletu Koča pod slapom Rinka - Storžek
EUGEN16.3.2010
Čeprav nekoliko manj obiskana gora,se splača potruditi in jo obiskati.
Do sedaj sem bil vedno sam na vrhu.
kofetarca19.3.2010
Tudi midve s prijateljico sva obiskali Storžek v jesenskem času in bili sami na vrhu. Je simpatičen vrh na katerem imaš občutek da si v zlati sredini med bolj znanimi vršaci. Štartali pa sva iz Belske Kočne.
panda20.3.2010
Bil na Storžeku pred tremi leti. Lepa tura, lepi razgledi...zadnji plezalni del te lepo ogreje. Grem letos spet...nasmeh
acjom20.3.2010
Lani sem tudi jaz želela obiskat Storžek iz Belske kočne, vendar nikakor nisem našla pravega izhodišča. Mi morda lahko kdo opiše izhodišče (morda so kakšne table), ker želim letos ponovno obiskat to turo takoj ko bo možno. Hvalanasmeh
acjom20.3.2010
Hvala za obširen odgovor, upam da mi bo dobro služil v pomoč, da tudi jaz obiščem Storžek. Res je, da tale opis ne sodi sem, saj izhodišče pri slapu Rinka mi je pa poznano, hvala vseenonasmeh
Volk21.3.2010
Krasno pa se pride na vrh Belskega Turna tudi po zahodnem grebenu (slaba II, izpostavljeno, odlična skala). Seveda le za zelo izkušene!
eka&me19.7.2010
V soboto sva obiskala Storžek iz Okrešlja. Zanimiva in lepa tura, čeprav ta dan zelo vroča, kljub temu da sva bila v Logarski dolini pred šesto. Plezarija je OK - paziti je treba na kamenje (spodnji plezalec je v nevarnosti). Predvsem pa je to osamljena gora z lepim razgledom. Priporočam!
lepenatka19.7.2010
Manj vroč je vzpon iz doline Belske Kočne.
Predvsem pri povratku,je pametno sestopati po fazah...potem nevarnosti za "ta spodnjega" ni.
Varen korak vsem
SilvestrO25.8.2010
V soboto sem "spotoma" obiskal Storžek (osnovni cilj je bila Mrzla gora), preko Savinjskega in Jezerskega sedla sem se z nelagodjemzavijanje z očmibližal njegovemu južnemu razu, potem se je izkazalo "kratko in sladko", na vrhu sem neslišno zavriskal, dvakrat ..., ter brž (za Mrzlo goro je konkretno zagrmelo) sestopil po pretirano "ozajlani" poti...,ter nazaj na Savinskeo sedlo in...
jvali6.7.2012
priporočena oprema je varovalo. se da brez? hvala.
pohodnik3818.7.2012
Pa še nekaj slik in vtisov z opravljene poti včerajnasmeh

SLIKE
mailman18.7.2012
Odlično pohodnik38, lepo...točno tko, kot si rekel, niso samo top vrhovi, so še tisti zraven!!! Izavijanje z očmimam v planu.
jvali5.9.2013
pohodnik38:sama zelo rada fotografiram. z vsake ture se vrnem s celim kupom posnetkov. mož me včasih kara, da preveč fotkam, saj se med potjo pogosto oziram. pa sem ga že navadila, da tudi sam opazi motive. kdor rad fotografira, dvakrat živi: ko dela posnetke in ko jih ogleduje. vsaka fotografija ponovno oživi, z njo pa spomini.
tile vaši posnetki so izjemno lepi. hvala, da jih delite z nami. v soboto pa tudi jaz obiščem tale vrh.
pohodnik385.9.2013
Hvala nasmeh res je tako tudi jaz rad fotografiram in s tem ko doma spet gledam slike vnovič podoživim turo oziroma vsakokrat ko brskam po arhivu.Na pot pa le pojdite jo priporočam saj postreže z čudovitim pogledom na severna ostenja osrednjih KSA.

Lp! Tonenasmeh
ljubitelj gora20.7.2014
Na današnji dan sem si izbral Jezersko, kjer sem se po Slovenski in plezalni poti povzpel na Veliko Babo, sestopil in se povzpel na Ledinski vrh, nato pa na sedlu tik pod Ledinskim vrhom šel po grebenu na Storžek, plezanje je II stopnje, vsaj mislim, plezanje gre malenkost pod desnim grebenom, po grebenu sem šel še do križa in nato nazaj po zavarovani zelo zahtevni poti. Okrog 12.00 ure je bilo pretoplo, zato sestopim v dolino po lovski stezi.
Sini4.8.2014
LG, ali je zavarovana pot na Storžek kopna? Hvala za odgovor - kdorkoli.
ljubitelj gora4.8.2014
Kopna
Sini4.8.2014
Hvala!
zipo15.7.2015
Pozdravljeni! Danes sem se poskušal povzpeti na Storžek, a sem moral že v začetnem delu "Klettersteig-a" obrniti. Klini so v začetni prečnici z izjemo parih izruvani, zajla zato visi in je neuporabna ter tako stopaš po jeklenih stopih, oprimkov pa ni - skala je gladka. Gor bi še šlo, nazaj pa ... Prenevarno zame. V vednost še komu, ki bi se rad odpravil na to pot.
Parkeljc15.7.2015
Za železje skrbi avstrijsko PD, no, v bistvu ne skrbi. Lani sem šel na Storžek s sedelca med Ledinskim vrhom. Potrebno je pač malo poplezavanja, a v parih minutah si na vrhu, potem še sestop mimo železja do piramidastega kovinskega ogrodja in vrnitev do začetka železja in sestop. Že lani so bile jeklenice v zelo slabem stanju.
Letos sem šel ponovno v isti smeri, a mi je bilo kmalu po začetku sestopa žal, da se nisem vrnil po isti poti kot sem prišel. Nosilci jeklenice so večinoma izruvani ali polomljeni, čeprav, na kritičnih mestih držijo. Pot je pravzaprav zapuščena in samo vprašanje časa je, kdaj se bo komu kaj naredilo, če ne bodo pot uradno zaprli ali pošlihtali. Nosilci jeklenic v spodnjem dele so popolnoma polomljeni, na srečo držita prvi in zadnji tako, da se je še vedno moč sestopiti po skobah in se bolj ali manj na rahlo držati jeklenice. Moram priznati, ko sem sestopil na "trdna tla", mi je kar odleglo. Skratka, skrbniku poti EN VELIK MINUS !
franjo663.6.2016
Ali je zavarovana pot na Storžek kopna? Hvala za odgovor - kdorkoli
rokjohan112.6.2016
Tudi mene zanima, ce je pot kopna? Verjetno bom poizkusil sreco v nedeljo
dprapr13.6.2016
Saj tam ni nobenega izrazitega žleba, da bi se sneg obdržal. Je pa dostop do zavarovane poti zasnežen.
http://razmere.turni-klub-gora.si/PrikaziSlike.php?width=1272&height=876&Sl=12521_&Stev=4&Pause=1&n=10
rokjohan113.6.2016
Hvala za info. Lp
franjo668.7.2016
Ali se slučajno da z vrha Storžeka iti naprej na Ledinski vrh?
Lisa8.7.2016
Direktno ne, vsaj meni se ni zdelo mogoče.
Potrebno se je spustiti nazaj dol na začetek zajle in skob in potem tam direktno gor do Ledinskega vrha (vidi se, kje je možna direktna in tudi malo strma linija proti L.vrhu).
franjo668.7.2016
Hvala za odgovornasmeh
palček plezalček8.7.2016
Lahko, po jugozahodnem grebenu, ocena UIAA II.
franjo669.7.2016
Sem jo prehodil po jugozahodnem grebenunasmeh
VanSims12.7.2016
Tako hudo kot opisuje @Parkeljc spet ni. Problem so samo izruvani klini na začetku pa še to je bolj problematično navzdol kot navzgor. Ostalo je v solidnem stanju. Ob predpostavki seveda, da jeklenico uporabljaš prvenstveno za varovanje ne pa toliko za vlečenje po njej.
Parkeljc12.7.2016
Navedel sem pač samo gola dejstva, torej, varovala so bila izruvana oz. polomljena.. Če greš po navedeni poti, se valjda zanašaš na železje, ki naj bi bilo v brezhibnem stanju. Če je pot zavarovana, se zanašamo na to, da je zavarovana. Če so pa tla blatna, vlažna, klini in jeklenica pa populjeni ali kako drugače poškodovani je pa dejstvo, da je zahtevnbosz vsaj za stopnjo težja. In pot na Storžek definitivno je ;-)
garmont4.7.2017
Višina izhodišča je cca 1020m in ne 930.zavijanje z očmi
veja59.8.2017
Včeraj na Storžku, po zavarovani poti. Pot ni v najboljšem stanju. Pri prečenju začetne gladke stene se je zlomil 1 klin. Že prej pa jih je nekaj manjkalo. Klini, ki so narejeni iz navojnih palic, so kritični. V nadaljevanju pa čakajo 3 do 4 srednji kamni, da padejo dol. Drugače je to lep vzpon in vrh je včeraj bil kar obiskan.
Lep pozdrav. Venčeslav.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki