Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Klopni vrh / Koča na Šumiku - Klopni vrh (severna pot)

Koča na Šumiku - Klopni vrh (severna pot)

Natisni
Izhodišče: Koča na Šumiku (1100 m)
Širina/Dolžina: 46,449°N 15,4196°E
Ime poti: severna pot
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 240 m
Višinska razlika po poti: 315 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 313
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 38
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice, nato pa cesti sledimo do omenjenega kraja. V Slovenskih Konjicah zavijemo desno proti Oplotnici, do katere nas loči nekaj kilometrov ovinkaste ceste. V Oplotnici, kjer se priključimo cesti iz Slovenske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Osankarice. Naprej se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, nato pa prispemo na križišče, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici, kjer je križišče cest. Nadaljujemo rahlo levo po cesti, ki se sprva nadaljuje proti severu. V nadaljevanju se cesta postopoma prične spuščati, mi pa v križišču čez nekaj kilometrov nadaljujemo levo. Naprej se peljemo mimo izhodišča poti za slap Šumik, kjer cesta zavije precej v desno. V križišču za omenjenim ovinkom nadaljujemo levo, nato pa le malo naprej parkiramo na primernem prostoru v bližini Koče na Šumiku.
b) Z avtoceste Maribor - Ljubljana se usmerimo na izvoz Slovenska Bistrica - Jug, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Oplotnici. V Oplotnici, kjer opazimo oznake za Osankarico nadaljujemo naravnost, nato pa se nekaj časa vzpenjamo ob potoku Oplotnica, kjer po krajšem vzponu prispemo do mesta, kjer se cesta razcepi na dva dela. Tu lahko nadaljujemo levo v smeri Osankarice, ali pa desno v smeri vasi Kebelj. Če nadaljujemo po levi cesti, se le ta kmalu spremeni v makadam, višje pa nas pripelje na nekoliko večje križišče, kjer nadaljujemo desno v smeri Osankarice (levo Rogla). Od križišča sledi še nekaj serpentin in makadamska cesta nas pripelje do parkirišča pod Domom na Osankarici, kjer je križišče cest. Nadaljujemo rahlo levo po cesti, ki se sprva nadaljuje proti severu. V nadaljevanju se cesta postopoma prične spuščati, mi pa v križišču čez nekaj kilometrov nadaljujemo levo. Naprej se peljemo mimo izhodišča poti za slap Šumik, kjer cesta zavije precej v desno. V križišču za omenjenim ovinkom nadaljujemo levo, nato pa le malo naprej parkiramo na primernem prostoru v bližini Koče na Šumiku.
c) Zapeljemo se v Ruše (do sem iz Maribora ali Selnice ob Dravi) nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Smolniku ter višje Šumiku. V križišču, kjer se v desno odcepi cesta proti Koči na Šumiku nadaljujemo desno ter nato po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje parkiramo na primernem prostoru v bližini Koče na Šumiku.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na pešpot v smeri Osankarice in Koče na Klopnem vrhu. Že po nekaj korakih vzpona dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v levo, mi pa po njej hodimo le do bližnjega križišča, kjer se usmerimo na zgornjo desno cesto (naravnost po spodnji cesti Osankarica). Kratek čas hodimo po omenjeni cesti, nato pa nas planinske oznake usmerijo levo na markirano pešpot, ki se nadaljuje nekoliko levo od ceste. Višje se prehodno vrnemo na cesto, nato pa jo za kratek čas ponovno zapustimo. Ko se naslednjič vrnemo na cesto, pa po njej hodimo do njenega konca.
Od konca ceste nadaljujemo desno za oznakami Klopni vrh ter pot nadaljujemo po kolovozu, ki se postopoma prične zmerno spuščati. Ko se pot položi se nam z leve priključi še markirana pot od Doma na Osankarici.
Pot nekaj časa nadaljujemo po in ob kolovozu, nato pa prispemo do spomenika NOB, za katerim kmalu stopimo na širšo makadamsko cesto.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo naravnost, nato pa na bližnjem križišču po spodnji desni cesti. Od križišča sledi le še nekaj minut lahkotne hoje in pot nas pripelje do Koče na Klopnem vrhu.
Pred kočo se v levo odcepi vzhodna pot na Klopni vrh ter pot proti Koči na Pesku, mi pa po cesti kočo obidemo po desni strani in nadaljujemo še nekaj 10 m do roba gozda, kjer nas oznake za Klopni vrh usmerijo levo na kolovoz, ki se prične vzpenjati skozi gozd. Poti, kateri na nekaj manjših razpotjih sledimo v smeri markacij, sledimo vse do bližnjega vrha, katerega dosežemo po približno 15 minutah hoje.
Koča na Šumiku - Koča na Klopnem vrhu 1:45, Koča na Klopnem vrhu - Klopni vrh 0:15.
zemljevid poti - Klopni vrh
Ob poti: Koča na Klopnem vrhu (1260m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Koča na Šumiku - Klopni vrh1
Koča na Šumiku - Klopni vrh2
Koča na Šumiku - Klopni vrh3
Koča na Šumiku - Klopni vrh4
Koča na Šumiku - Klopni vrh5
Koča na Šumiku - Klopni vrh6
Koča na Šumiku - Klopni vrh7
Koča na Šumiku - Klopni vrh8
Koča na Šumiku - Klopni vrh9
Koča na Šumiku - Klopni vrh10
Koča na Šumiku - Klopni vrh11
Koča na Šumiku - Klopni vrh12
Koča na Šumiku - Klopni vrh13
Koča na Šumiku - Klopni vrh14
Koča na Šumiku - Klopni vrh15
Koča na Šumiku - Klopni vrh16
Koča na Šumiku - Klopni vrh17
Koča na Šumiku - Klopni vrh18
Koča na Šumiku - Klopni vrh19
Koča na Šumiku - Klopni vrh20
Koča na Šumiku - Klopni vrh21
Koča na Šumiku - Klopni vrh22
Koča na Šumiku - Klopni vrh23
Koča na Šumiku - Klopni vrh24
Koča na Šumiku - Klopni vrh25
Koča na Šumiku - Klopni vrh26
Koča na Šumiku - Klopni vrh27
Koča na Šumiku - Klopni vrh28
Koča na Šumiku - Klopni vrh29
Koča na Šumiku - Klopni vrh30
Koča na Šumiku - Klopni vrh31
Koča na Šumiku - Klopni vrh32
Koča na Šumiku - Klopni vrh33
Koča na Šumiku - Klopni vrh34
Koča na Šumiku - Klopni vrh35
Koča na Šumiku - Klopni vrh36
Koča na Šumiku - Klopni vrh37
Koča na Šumiku - Klopni vrh38
Diskusija o izletu Koča na Šumiku - Klopni vrh (severna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki