Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Uršlja gora (Plešivec) / Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)

Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)

Natisni
Izhodišče: Koča na Naravskih ledinah (1072 m)
Širina/Dolžina: 46,4861°N 14,9386°E
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 627 m
Višinska razlika po poti: 627 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 112.338
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 23
Število komentarjev: 19
Dostop do izhodišča:
a) Iz Slovenj Gradca ali Raven na Koroškem se zapeljemo v Kotlje, od tam pa z vožnjo nadaljujemo na lokalno cesto, ki vodi mimo župnijske cerkve (če prihajamo iz smeri Slovenj Gradca v glavnem križišču v Kotljah nadaljujemo naravnost, če pa prihajamo iz smeri Raven na Koroškem pa nadaljujemo desno). Za cerkvijo se cesta počasi prične vzpenjati, nato pa nas po približno kilometru vožnje pripelje do križišča ob cerkvi sv. Mohorja in Fortunata, kjer nadaljujemo levo. Ko nas malo naprej cesta pripelje ob rob gozda, kjer nadaljujemo desno (naravnost Ivarčko jezero). V nadaljevanju nas vzpenjajoča se cesta vodi še mimo nekaj križišč, kjer nadaljujemo v smeri Naravskih Ledin. Ko prispemo na Naravske Ledine parkiramo na enem od več parkirišč v bližini planinske koče.
b) Iz Črne na Koroškem ali Mežice se zapeljemo v Žerjav, od tam pa z vožnjo nadaljujemo po dolini Jazbinskega potoka. Višje postopoma zapustimo dolino in se vzpenjamo med posameznimi domačijami raztresenega naselja Uršlje Gore. Še preden prispemo do domačije Križan pa nadaljujemo levo v smeri Naravskih Ledin. V nadaljevanju se med rahlim prečnim vzponom v desno odcepi cesta, ki vodi proti vrhu Uršlje gore, mi pa tu nadaljujemo naravnost in cesti sledimo do Koče na Naravskih Ledinah, kjer na primernem mestu v bližini koče tudi parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj (do sem iz Velenja ali Savinjske doline), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Črni na Koroškem. V nadaljevanju se cesta prične vzpenjati proti prelazu Spodnje Sleme (1081 m), katerega po nekaj kilometrih ovinkaste ceste tudi dosežemo. Tu se v levo odcepi cesta k Andrejevemu domu na Slemenu, mi pa z vožnjo nadaljujemo proti Črni na Koroškem. Od prelaza naprej se peljemo še nekaj 100 metrov, nato pa nas oznake za Uršljo goro usmerijo desno na vzpenjajočo cesto, katera le malo višje izgubi asfaltno prevleko. Nadaljujemo po širši makadamski cesti (cesta je v zimskem času običajno plužena in posipana), mi pa ji sledimo približno 1500 metrov, oz. do križišča, kjer se v desno odcepi slabša makadamska cesta proti Križanu in Uršlji gori. Nadaljujemo v omenjeni smeri, po cesti, ki se za manjšim prevalom prične strmo spuščati proti domačiji Križan. Pri domačiji nadaljujemo levo, nato pa v naslednjih križiščih sledimo oznakam za Naravske Ledine. Ko prispemo na Naravske Ledine parkiramo na enem od več parkirišč v bližini planinske koče.
Opis poti:
S parkirišča v bližini koče še nekaj 10 m nadaljujemo po cesti, nato pa nas smerna tabla za Uršljo goro usmeri levo na peš pot. Po 10 minutah vzpona nas pot pripelje do naslednjega parkirišča (možnost izhodišča) pri katerem zavije rahlo levo in nas skozi kratek pas gozda pripelje do večjega travnatega pobočja čez katerega nas v rahlem vzponu pelje prijetna peš pot. Na drugi strani travnika gre široka pot v gozd, kjer se nato v prečnem vzponu nadaljuje. Višje nas pot pripelje na razgledno jaso, ob kateri opazimo prijeten studenček. Naprej gre pot v strnjen gozd in se začne vse strmeje vzpenjati.
Višje se nam z leve priključi pot čez Kozji hrbet, mi pa nadaljujemo naravnost, po še nekoliko bolj strmi poti. Še nekoliko višje strmina popusti in pot nas iz strnjenega gozda pripelje na vse bolj razgledna pobočja. Malo pod vrhom Uršlje gore se pot razcepi na dva dela (letna in zimska pot). Letna pot vodi direktno na vrh, katerega dosežemo v nekaj minutah, zimska (desna pot) pa se vrhu najprej nekoliko umakne v desno, nato pa se še enkrat razcepi. Razcep se nahaja v bližini znamenja, od katerega se odpre lep razgled, mi pa nadaljujemo po levi poti (naravnost Dom na Uršlji gori in cerkev sv. Uršule 5 minut) in se v minuti ali dveh povzpnemo na vrh Uršlje gore.
zemljevid poti - Uršlja gora (Plešivec)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Uršlji gori ( 5 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)1
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)2
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)3
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)4
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)5
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)6
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)7
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)8
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)9
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)10
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)11
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)12
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)13
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)14
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)15
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)16
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)17
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)18
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)19
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)20
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)21
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)22
Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)23
Diskusija o izletu Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora (Plešivec)
EUGEN19. 05. 2010
Ali je bil kdo na Uršlji v zadnem času iz
Naravskih ledin (koliko je še snega?).
Hvala l.p.
monca20. 05. 2010
cca 3 tedne nazaj je blo malo snega od klopi naprej. ampak vseeno čist fajn za hodit. grem pa v teh dneh, že prav pogrešam urško ... nasmeh
divjipetelin20. 05. 2010
Ko pogledam skozi okno, na Uršlji gori ne vidim več snega.Sicer pa sam hodim z Ivarčkega jezera po Železarski ali Grofovski.
Marko8322. 07. 2011
Pot ni fajna,ker u bistvo hodiš po cesti pa še razgleda ni.
joža x22. 07. 2011
Kakor za koga jaz sem to pot prehodil v vseh letnih časih in mi je bila vedno "fajna".Seveda pa je odvisno kaj kdo v hribih išče.
neph22. 07. 2011
Marko83 - zapisano je seveda zgolj tvoje subjektivno mnenje, ki ga nisi podkrepil z nobenimi argumenti, poleg tega pa podajas dezinformacije... Pot na zacetku (do lesene hiske na Luzah) poteka po sirsi gozdni vlaki, nato le-ta postane nekoliko ozja, na vrhu pa precimo travnata juzna pobocja. Definitivno torej ne gre za cesto v pravem pomenu besede. Razgledov v prvem delu res ni, se pa na Luzah odpre pogled na severna pobocja. Tudi na vrhu lahko uzivamo v lepih razgledih na okoliske hribe in kraje...
nadka6. 08. 2012
Neph... car si ni kej... nazadnje sva govorila o Mangartu, tokrat pa o Peci...
nameravam Uršljo goro strniti s Peco v enem dnevu (slišim da je izvedljivo če startamo zarana), spanje koča Peca, drugi dan Olševa... mnenje?? Hvala že vnaprej..
nadka6. 08. 2012
Neph... car si ni kej... nazadnje sva govorila o Mangartu, tokrat pa o Peci...
nameravam Uršljo goro strniti s Peco v enem dnevu (slišim da je izvedljivo če startamo zarana), spanje koča Peca, drugi dan Olševa... mnenje?? Hvala že vnaprej..
nadka6. 08. 2012
Neph... car si ni kej... nazadnje sva govorila o Mangartu, tokrat pa o Peci...
nameravam Uršljo goro strniti s Peco v enem dnevu (slišim da je izvedljivo če startamo zarana), spanje koča Peca, drugi dan Olševa... mnenje?? Hvala že vnaprej..
neph6. 08. 2012
Omenjene ture so po najkrajših pristopih (Uršlja z Naravskih ledin, Peca z zgornjega parkirišča - Jakobe) izvedljive v enem dnevu brez večjih težav in pretirano zgodnjega vstajanja. Vkolikor si dobro kondicijsko pripravljena si lahko turo tudi ustrezno podaljšaš, recimo tako, da na Uršljo pričneš na Ivarčkem jezeru (Železarska oz. Grofovska (nemarkirana) pot). Seveda tudi na Peco obstajajo dosti daljši pristopi, tako da po želji...

artur25. 06. 2015
Nova oskrbnica na Naravskih ledih za pohvalit. Prijazna, nasmejana, pa še častla nas je s medico.
Vsaka čast.
Drugač smo pa pot prehodili z enim postankom 1 uro in 20 minut.lp
bzorko24. 09. 2017
Super oskrbnica ob enkratni hrani, gostoljubnosti.Vse pohvale.Še pridemo celo iz Celja.
Janezs24. 09. 2017

Res, ta gospa ni tam samo zaradi denarja, naj bo vzgled drugim.Zasluži si priznanje. Lp.
primozg21. 11. 2017
Včeraj po tej poti na sončni zahod na Uršljo. Kar poledenelo, tako da mini dereze niso ostale v nahrbtniku, ampak so kar prav prišle.

Slike in opis na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/11/21/zima-urslja-in-soncni-zahod/
primozg4. 12. 2017
Pot po obilnem sneženju lepo shojena in spust z Uršlje je bil pravi užitek. Slike in opis na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/12/04/zimska-idila-na-urslji-gori/
primozg18. 01. 2018
Po dolgem času spet po tej poti. Malo slaloma med podrtimi drevesi, a lepo shojeno. Opis in slike na https://gorskimoz.wordpress.com/2018/01/18/vetrovna-urslja/
andrejazg23. 08. 2018
Na začetku poti je malo slaloma in plezanja čez podrta drevesa, višje je pot OK
Hribolazec812. 12. 2022 17:39:41
Kakšna je cesta sedaj do naravskih ledin?
Hribolazec813. 12. 2022 17:51:54
Cesta normalno prevozna z zimsko opremo, pot odlično označena, shojena, dom je odprt, snega je dosti nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki