Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Odomovemu jezeru?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Dom na Uršlji gori / Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori

Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori

Natisni
Izhodišče: Koča na Naravskih ledinah (1072 m)
Širina/Dolžina: 46,4861°N 14,9386°E
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 608 m
Višinska razlika po poti: 627 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 7.380
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Slovenj Gradca ali Raven na Koroškem se zapeljemo v Kotlje, od tam pa z vožnjo nadaljujemo na lokalno cesto, ki vodi mimo župnijske cerkve (če prihajamo iz smeri Slovenj Gradca v glavnem križišču v Kotljah nadaljujemo naravnost, če pa prihajamo iz smeri Raven na Koroškem pa nadaljujemo desno). Za cerkvijo se cesta počasi prične vzpenjati, nato pa nas po približno kilometru vožnje pripelje do križišča ob cerkvi sv. Mohorja in Fortunata, kjer nadaljujemo levo. Ko nas malo naprej cesta pripelje ob rob gozda, kjer nadaljujemo desno (naravnost Ivarčko jezero). V nadaljevanju nas vzpenjajoča se cesta vodi še mimo nekaj križišč, kjer nadaljujemo v smeri Naravskih Ledin. Ko prispemo na Naravske Ledine parkiramo na enem od več parkirišč v bližini planinske koče.
b) Iz Črne na Koroškem ali Mežice se zapeljemo v Žerjav, od tam pa z vožnjo nadaljujemo po dolini Jazbinskega potoka. Višje postopoma zapustimo dolino in se vzpenjamo med posameznimi domačijami raztresenega naselja Uršlje Gore. Še preden prispemo do domačije Križan pa nadaljujemo levo v smeri Naravskih Ledin. V nadaljevanju se med rahlim prečnim vzponom v desno odcepi cesta, ki vodi proti vrhu Uršlje gore, mi pa tu nadaljujemo naravnost in cesti sledimo do Koče na Naravskih Ledinah, kjer na primernem mestu v bližini koče tudi parkiramo.
c) Najprej se zapeljemo v Šoštanj (do sem iz Velenja ali Savinjske doline), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Črni na Koroškem. V nadaljevanju se cesta prične vzpenjati proti prelazu Spodnje Sleme (1081 m), katerega po nekaj kilometrih ovinkaste ceste tudi dosežemo. Tu se v levo odcepi cesta k Andrejevemu domu na Slemenu, mi pa z vožnjo nadaljujemo proti Črni na Koroškem. Od prelaza naprej se peljemo še nekaj 100 metrov, nato pa nas oznake za Uršljo goro usmerijo desno na vzpenjajočo cesto, katera le malo višje izgubi asfaltno prevleko. Nadaljujemo po širši makadamski cesti (cesta je v zimskem času običajno plužena in posipana), mi pa ji sledimo približno 1500 metrov, oz. do križišča, kjer se v desno odcepi slabša makadamska cesta proti Križanu in Uršlji gori. Nadaljujemo v omenjeni smeri, po cesti, ki se za manjšim prevalom prične strmo spuščati proti domačiji Križan. Pri domačiji nadaljujemo levo, nato pa v naslednjih križiščih sledimo oznakam za Naravske Ledine. Ko prispemo na Naravske Ledine parkiramo na enem od več parkirišč v bližini planinske koče.
Opis poti:
S parkirišča v bližini koče še nekaj 10 m nadaljujemo po cesti, nato pa nas smerna tabla za Uršljo goro usmeri levo na peš pot. Po 10 minutah vzpona nas pot pripelje do naslednjega parkirišča (možnost izhodišča) pri katerem zavije rahlo levo in nas skozi kratek pas gozda pripelje do večjega travnatega pobočja čez katerega nas v rahlem vzponu pelje prijetna peš pot. Na drugi strani travnika gre široka pot v gozd, kjer se nato v prečnem vzponu nadaljuje. Višje nas pot pripelje na razgledno jaso, ob kateri opazimo prijeten studenček. Naprej gre pot v strnjen gozd in se začne vse strmeje vzpenjati.
Višje se nam z leve priključi pot čez Kozji hrbet, mi pa nadaljujemo naravnost, po še nekoliko bolj strmi poti. Še nekoliko višje strmina popusti in pot nas iz strnjenega gozda pripelje na vse bolj razgledna pobočja. Malo pod vrhom Uršlje gore se pot razcepi na dva dela (letna in zimska pot). Letna pot vodi direktno na vrh, katerega dosežemo v nekaj minutah, zimska (desna pot) pa se vrhu najprej nekoliko umakne v desno, nato pa se še enkrat razcepi. Razcep se nahaja v bližini znamenja, od katerega se odpre lep razgled, mi pa nadaljujemo po levi poti (naravnost Dom na Uršlji gori in cerkev sv. Uršule 5 minut) in se v minuti ali dveh povzpnemo na vrh Uršlje gore.
Ne glede na to, po kateri poti smo se povzpeli na vrh, z vrha nadaljujemo v smeri Doma na Uršlji gori in sicer po poti, ki poteka po dokaj zložnem vršnem pobočju gore. Bližnje oddajnike obidemo po desni strani, nato pa, ko smo že tik pred cerkvijo zagledamo še planinski dom, do katerega nas loči le še kratek spust.
zemljevid poti - Dom na Uršlji gori
Ob poti: Uršlja gora (Plešivec) (1699m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori1
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori2
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori3
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori4
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori5
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori6
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori7
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori8
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori9
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori10
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori11
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori12
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori13
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori14
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori15
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori16
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori17
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori18
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori19
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori20
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori21
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori22
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori23
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori24
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori25
Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori26
Diskusija o izletu Koča na Naravskih ledinah - Dom na Uršlji gori
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki