Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Pesek / Koča na Klopnem vrhu - Pesek

Koča na Klopnem vrhu - Pesek

Natisni
Izhodišče: Koča na Klopnem vrhu (1260 m)
Širina/Dolžina: 46,5018°N 15,3991°E
Čas hoje: 2 h 23 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 163 m
Višinska razlika po poti: 340 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 337
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 45
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Dravograd, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Mariboru. Kmalu za krajem Ožbalt zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo desno preko mostu čez reko Dravo v smeri kraja Lovrenc na Pohorju. Na drugi strani reke se cesta prične nekoliko vzpenjati in nas že kmalu pripelje na naslednje križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Činžat (desno Lovrenc na Pohorju). V Činžatu, kjer se nam priključi še cesta iz Ruš nadaljujemo desno v smeri Koče na Klopnem vrhu. Nad vasjo cesta postane makadamska, le ta pa se sprva vzpenja ob Lamprehtovem potoku. Višje nas cesta vodi mimo kmetije Lampreht, mi pa cesti v križiščih sledimo v smeri Koče na Klopnem vrhu. Ko prispemo do omenjene koče, pa parkiramo na primernem mestu ob njeni bližini.
b) Zapeljemo se v Ruše (do sem iz Maribora ali Selnice ob Dravi) nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lovrencu na Pohorju. Ko prispemo do vasi Činžat, zapustimo cesto, ki vodi proti Lovrencu na Pohorju in z vožnjo nadaljujemo levo po sprva še asfaltni cesti v smeri Koče na Klopnem vrhu. Nad vasjo cesta postane makadamska, le ta pa se sprva vzpenja ob Lamprehtovem potoku. Višje nas cesta vodi mimo kmetije Lampreht, mi pa cesti v križiščih sledimo v smeri Koče na Klopnem vrhu. Ko prispemo do omenjene koče, pa parkiramo na primernem mestu ob njeni bližini.
c) Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Slovenske Konjice ter z vožnjo nadaljujemo proti omenjenemu kraju. Iz Slovenskih Konjic nadaljujemo proti Zrečam, mi pa v nadaljevanju cesti sledimo v smeri Rogle. Ko prispemo na Roglo nadaljujemo vožnjo po glavni cesti, mi pa se po njej spustimo do Koče na Pesku. Pri omenjeni koči nadaljujemo desno v smeri Osankarice in Koče na Klopnem vrhu. V nadaljevanju makadamski cesti, nato na vseh naslednjih križiščih sledimo v smeri Koče na Klopnem vrhu. Parkiramo na primernem mestu v bližini omenjene koče.
Opis poti:
Na južni strani koče opazimo oznake za Klopni vrh in Pesek, ki nas usmerijo na pot, ki se prečno vzpne skozi gozd. Kolovoz, po katerem hodimo nas v nekaj minutah pripelje na makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo vzpon. S ceste se kmalu v desno odcepi prva pot na Klopni vrh, odcep pa ni označen, nekaj minut naprej pa še druga, slednji odcep pa je označen s smernimi tablami.
Nadaljujemo v smeri Peska ter s hojo nadaljujemo po cesti, ki se postopoma prične spuščati, ko po krajšem spustu dosežemo močvirnat del imenovan Skrbinsko borovje pa gremo s ceste levo na markirano pot, ki je v nadaljevanju zaradi močvirja precej vlažna. Pot se večinoma nadaljuje ob kolovozu, na manj blatnih delih pa tudi po kolovozu. Sledi nekaj krajših vzponov in spustov, nato pa dosežemo označeno razpotje, kjer se nam z leve priključi še markirana pot z Osankarice, malo naprej pa dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa hodimo do levega ovinka, kjer nas markacije za Roglo usmerijo naravnost na kolovoz, ki se prehodno strmeje vzpne. Sledi nekaj razpotij, kjer sledimo markacijam, pot pa se nadaljuje po in ob kolovozu, s katerega se nam prehodno odpre lep pogled proti Rogli in razglednemu stolpu na njej. Sledi nekoliko daljši spust in pri Zgornji brvi dosežemo križišče cest in označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost po cesti, ki vodi proti Koči na Pesku in Rogli (desno navzdol po markirani poti Lovrenc na Pohorju), ko cesta zavije nekoliko v levo pa jo zapustimo in na slabše označenem razpotju nadaljujemo naravnost na kolovoz. Po kolovozu se strmeje vzpnemo, na številnih razpotjih pa pazljivo sledimo markacijam. Pot se višje položi, na predelu imenovanem Kocafurova koča pa zavije levo, kjer se nekaj minut nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti. Pozneje sledi nekaj zmernega spusta in ko zapustimo gozd prispemo do Koče na Pesku.
Nekaj metrov pred kočo, ob drevesu s smernimi tablami, nadaljujemo desno v smeri Peska (napis na drevesu "P. vrh". Slabše opazna pot po nekaj korakih preide v gozd in zavije rahlo proti levi. Sledljiva, a slabo uhojena pot se zmerno vzpenja proti levi, po nekaj minutah pa nas markacije usmerijo desno na markirano brezpotje, kjer je občasno možno slediti slabši stezici. Tej stezi sledimo do bližnjega vrha, katerega prepoznamo po drevesu z napisom Pesek.
Koča na Klopnem vrhu - Zgornja brv 1:15, Zgornja brv - Koča na Pesku 1:00, Koča na Pesku - Pesek 0:08.
Opis in slike se nanašajo na stanje jeseni 2021.
zemljevid poti - Pesek
Ob poti: Zgornja brv (1270m), Koča na Pesku (1386m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Koča na Klopnem vrhu - Pesek1
Koča na Klopnem vrhu - Pesek2
Koča na Klopnem vrhu - Pesek3
Koča na Klopnem vrhu - Pesek4
Koča na Klopnem vrhu - Pesek5
Koča na Klopnem vrhu - Pesek6
Koča na Klopnem vrhu - Pesek7
Koča na Klopnem vrhu - Pesek8
Koča na Klopnem vrhu - Pesek9
Koča na Klopnem vrhu - Pesek10
Koča na Klopnem vrhu - Pesek11
Koča na Klopnem vrhu - Pesek12
Koča na Klopnem vrhu - Pesek13
Koča na Klopnem vrhu - Pesek14
Koča na Klopnem vrhu - Pesek15
Koča na Klopnem vrhu - Pesek16
Koča na Klopnem vrhu - Pesek17
Koča na Klopnem vrhu - Pesek18
Koča na Klopnem vrhu - Pesek19
Koča na Klopnem vrhu - Pesek20
Koča na Klopnem vrhu - Pesek21
Koča na Klopnem vrhu - Pesek22
Koča na Klopnem vrhu - Pesek23
Koča na Klopnem vrhu - Pesek24
Koča na Klopnem vrhu - Pesek25
Koča na Klopnem vrhu - Pesek26
Koča na Klopnem vrhu - Pesek27
Koča na Klopnem vrhu - Pesek28
Koča na Klopnem vrhu - Pesek29
Koča na Klopnem vrhu - Pesek30
Koča na Klopnem vrhu - Pesek31
Koča na Klopnem vrhu - Pesek32
Koča na Klopnem vrhu - Pesek33
Koča na Klopnem vrhu - Pesek34
Koča na Klopnem vrhu - Pesek35
Koča na Klopnem vrhu - Pesek36
Koča na Klopnem vrhu - Pesek37
Koča na Klopnem vrhu - Pesek38
Koča na Klopnem vrhu - Pesek39
Koča na Klopnem vrhu - Pesek40
Koča na Klopnem vrhu - Pesek41
Koča na Klopnem vrhu - Pesek42
Koča na Klopnem vrhu - Pesek43
Koča na Klopnem vrhu - Pesek44
Koča na Klopnem vrhu - Pesek45
Diskusija o izletu Koča na Klopnem vrhu - Pesek
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki