Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Domu pri izviru Završnice?
Glasuj
Gorovja / Visoke Ture / Mooserboden / Kesselfall - Mooserboden (Klettersteig MoBo 107)

Kesselfall - Mooserboden (Klettersteig MoBo 107)

Natisni
Izhodišče: Kesselfall (1034 m)
Širina/Dolžina: 47,21724°N 12,72585°E
Ime poti: Klettersteig MoBo 107
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B/C
Višinska razlika: 1002 m
Višinska razlika po poti: 1120 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 540
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 112
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Turski avtocesti. Naprej se peljemo skozi predor Katschberg in pozneje še Turski predor / Tauerntunnel, mi pa avtocesti proti Salzburgu (tudi Solnograd) sledimo le še do izvoza za Bischofshofen, od koder z vožnjo nadaljujemo po štiripasovnici proti že omenjenemu kraju. Iz Bischofshofna sledimo oznakam za kraj Zell am See in nato za kraj Kaprun. V Kaprunu nadaljujemo po dolini Kaprunertal in sledimo oznakam »Speichererseen«. Rahlo vzpenjajoči se cesti sledimo vse do konca. Parkiramo v brezplačni garažni hiši, ki se nahaja na koncu ceste ob koči Kesselfall Alpenhaus. Cesta, ki poteka naprej od garažne hiše je zaprta za javni promet.
Opis poti:
V garažni hiši sledimo oznakam za izhod ter se po stopnicah vzpnemo navzgor. Izhod je namreč na vrhu garažne hiše. Iz garažne hiše pridemo na cesto kjer nadaljujemo desno kamor nas usmerijo tudi oznake za blagajno kjer se lahko kupi vozovnice proti jezeru Mooserboden.
Mi nadaljujemo mimo zapornice po cesti, ki je zaprta za javni promet. Po zelo kratkem vzponu po cesti pa nas smerokaz usmeri levo na peš pot skozi gozd. Pot nas nato vodi skozi gozd in kmalu preči potok. Še nekaj časa hodimo po razmeroma položni poti skozi gozd nato pa se priključimo kolovozu po kateremu pridemo do spodnje postaje poševnega dvigala. Kolovoz je star dostop do poševnega dvigala, nova cesta pa vodi skozi predor. Omenjeno poševno dvigalo je sicer največje tovrstno dvigalo v Evropi in vodi do zgornjega dela ceste proti jezeru Mooserboden. Dvigalo je bilo prvotno narejeno za namen gradnje jezu na jezerih Wasserfallboden ter Mooserboden.
Pred spodnjo postajo dvigala naša pot zavije v desno in se nato v nadaljevanju kar nekaj časa vzpenja skozi gozd. Pri vzponu nekajkrat tudi skozi kratek predor preči traso dvigala. Višje nato prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na planino kjer se v poletnih mesecih pasejo krave. Nekaj časa se nato vzpenjamo po nekoliko razglednejših travnatih pobočjih nato pa pot zavije v levo in zapusti planino. Pot nato poteka po kolovozu, ki nas pripelje na asfaltirano cesto. Levo vodi cesta proti spodnjemu delu jeza na jezeru Wasserfallboden, mi pa nadaljujemo po cesti desno navzgor kamor nas tudi usmerijo smerokazi. Kmalu pridemo do križišča kjer se nam z desne priključi cesta od zgornje postaje poševnega dvigala.
Na križišču nadaljujemo levo po cesti, ki nas hitro pripelje do predora. Hoja skozi predor je prepovedana zato naša pot zavije levo in nato preči nekoliko strmejša pobočja ob predoru. Na drugi strani predora se ponovno priključimo cesti in pridemo do jezu na jezeru Wasserfallboden. Pri jezu nadaljujemo rahlo desno po cesti in se kmalu ponovno umaknemo predoru levo na peš pot. Pot v nadaljevanju preči dokaj strma pobočja nad jezerom s katerih imamo zelo lep razgled na številne tritisočake nad jezerom. Pot nato zavije desno in se za kratek čas priključi predoru. V predoru pot poteka po ozkem pločniku, ki je od ceste ločen z ograjo. Predor kmalu zapustimo in pot nas ponovno pripelje na strma pobočja nad jezerom. Tokrat je pobočje še nekoliko bolj strmo in pri hoji je potrebno kar nekaj previdnosti. Pot se tu najprej rahlo spusti v pomoč pa so nam tudi varovala. Za kratek čas se nato priključimo stari opuščeni cesti nato pa se po kratkem izpostavljenem prečenju ponovno priključimo glavni asfaltirani cesti. Pri naslednjem predoru ponovno zapustimo cesto, vendar tokrat so pobočja, ki jih prečimo manj strma. Pot tu poteka preko travnatih pobočjih z lepim razgledom na jezero in okoliške vrhove. Ko se ponovno priključimo cesti nas cesta kmalu pripelje do križišča. Smerokazi nas tu usmerijo desno navzgor in po kratkem vzponu pridemo do planine Fürthermoaralm na kateri se nahaja tudi koča in kapelica.
Nadaljujemo po kolovozu mimo kapelice in hitro smo ponovno na razpotju. Desno navzgor vodi pot Hochkammerweg proti smučišču Kitzsteinhorn – Kaprun, mi pa nadaljujemo naravnost in sledimo oznakam za Mooserboden. Od razpotja se naša pot najprej rahlo spusti in nas vodi mimo nekaj informativnih tabel, ki predstavljajo rastline in živali na planini. Pot nato preči nekaj potokov in kolovoz preide v stezo. Pot tu zavije v levo in se prične nekoliko strmeje vzpenjati ter nas ponovno pripelje na asfaltirano cesto. Cesti sledimo do naslednjega predora kjer nas markacije ponovno usmerijo desno na peš pot. Sledi še zadnji vzpon do jeza na jezeru Mooserboden. Ob jezu se nahaja tudi restavracija.
Do jezera Mooserboden je sicer mogoče priti tudi s kombinacijo avtobusnega prevoza in poševnega dvigala.
Pri jezu se usmerimo levo na asfaltirano cesto in se spustimo do prvega levega ovinka. Na ovinku se nato usmerimo desno na ozko peš pot, ki vodi proti izhodišču zavarovane plezalne poti imenovane MOBO 107. Na ovinku je tudi manjša informativna tabla. Sledi spust po ozki poti, ki poteka po travnatem terenu pod jezom. Spustimo se vse do vstopa v plezalni del poti, kjer se nahaja tudi nekaj informativnih tabel.
Pred vstopom v plezalni del poti se obvezno opremimo s čelado in samovarovalnim kompletom. Na samem začetku se najprej spustimo s kratkim zip-linom (flying fox) do jezu. Vponki, ki sta na škripcu vpnemo na plezalni pas, samovarovalni komplet pa vpnemo na vrv, ki se nahaja nekoliko nižje in je namenjena varovanju. Ker je spust zelo položen se lahko s to vrvjo tudi povlečemo proti jezu. Ko pridemo do jezu najprej pripnemo samovarovalni komplet na jeklenice, nato pa snamemo škripec.
V nadaljevanju nato plezamo po jezu v pomoč pa so nam različni umetni oprimki in stopi. Na poti se izmenjujejo strmi vzponi ter kratka prečenja. Približno na polovici vzpona je ob poti tudi klopca s katere imamo zelo lep razgled na jezero Wasserfallboden ter okoliške vrhove. Plezalna pot še naprej poteka rahlo v levo in v zadnjem delu nas pripelje do razpotja.
Levo poteka nekoliko lažja pot, desno navzgor pa težja. Če nadaljujemo desno se najprej strmo vzpnemo ob jeklenici, v pomoč pa so nam tudi stopi v obliki kamnov, ki so priviti na jez. Sledi prečenje v levo kjer večinoma hodimo po jeklenici. Tu smo že skoraj na vrhu jeza in je posledično pobočje že skoraj navpično. Pot nas nato pripelje do »gugalnice«, kjer s pomočjo viseče vrvi prečimo skoraj navpično pobočje. Vponki na vrvi pripnemo na plezalni pas, samovarovalni komplet pa na jeklenico ter prečimo strmo pobočje na drugo stran. Z leve se nam nato ponovno priključi lažja varianta in sledi še kratko prečenje do visečega mostu. Po prečenju mostu nas pot pripelje na travnat teren pod vrhom Höhenburg na katerega vodijo tudi zavarovane plezalne poti različnih težavnosti. Tu se zavarovana pot konča, mi pa se usmerimo desno in se priključimo cesti, ki poteka po jezu. Na jezu nadaljujemo desno in nato sestopimo po poti vzpona.
Opisana plezalna pot je označena s težavnostno stopnjo B/C. Plezalni del poti, ki poteka po jezu ima 80 metrov višinske razlike. Za vzpon pa bomo potrebovali približno 30 minut.
zemljevid poti - Mooserboden
Ob poti: Stausee Wasserfallboden (1672m), Fürthermoaralm (1805m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Höhenburg, Heinrich Schwaiger Haus (1 h 20 min), Großes Wiesbachhorn (4 h 20 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Kesselfall - Mooserboden1
Kesselfall - Mooserboden2
Kesselfall - Mooserboden3
Kesselfall - Mooserboden4
Kesselfall - Mooserboden5
Kesselfall - Mooserboden6
Kesselfall - Mooserboden7
Kesselfall - Mooserboden8
Kesselfall - Mooserboden9
Kesselfall - Mooserboden10
Kesselfall - Mooserboden11
Kesselfall - Mooserboden12
Kesselfall - Mooserboden13
Kesselfall - Mooserboden14
Kesselfall - Mooserboden15
Kesselfall - Mooserboden16
Kesselfall - Mooserboden17
Kesselfall - Mooserboden18
Kesselfall - Mooserboden19
Kesselfall - Mooserboden20
Kesselfall - Mooserboden21
Kesselfall - Mooserboden22
Kesselfall - Mooserboden23
Kesselfall - Mooserboden24
Kesselfall - Mooserboden25
Kesselfall - Mooserboden26
Kesselfall - Mooserboden27
Kesselfall - Mooserboden28
Kesselfall - Mooserboden29
Kesselfall - Mooserboden30
Kesselfall - Mooserboden31
Kesselfall - Mooserboden32
Kesselfall - Mooserboden33
Kesselfall - Mooserboden34
Kesselfall - Mooserboden35
Kesselfall - Mooserboden36
Kesselfall - Mooserboden37
Kesselfall - Mooserboden38
Kesselfall - Mooserboden39
Kesselfall - Mooserboden40
Kesselfall - Mooserboden41
Kesselfall - Mooserboden42
Kesselfall - Mooserboden43
Kesselfall - Mooserboden44
Kesselfall - Mooserboden45
Kesselfall - Mooserboden46
Kesselfall - Mooserboden47
Kesselfall - Mooserboden48
Kesselfall - Mooserboden49
Kesselfall - Mooserboden50
Kesselfall - Mooserboden51
Kesselfall - Mooserboden52
Kesselfall - Mooserboden53
Kesselfall - Mooserboden54
Kesselfall - Mooserboden55
Kesselfall - Mooserboden56
Kesselfall - Mooserboden57
Kesselfall - Mooserboden58
Kesselfall - Mooserboden59
Kesselfall - Mooserboden60
Kesselfall - Mooserboden61
Kesselfall - Mooserboden62
Kesselfall - Mooserboden63
Kesselfall - Mooserboden64
Kesselfall - Mooserboden65
Kesselfall - Mooserboden66
Kesselfall - Mooserboden67
Kesselfall - Mooserboden68
Kesselfall - Mooserboden69
Kesselfall - Mooserboden70
Kesselfall - Mooserboden71
Kesselfall - Mooserboden72
Kesselfall - Mooserboden73
Kesselfall - Mooserboden74
Kesselfall - Mooserboden75
Kesselfall - Mooserboden76
Kesselfall - Mooserboden77
Kesselfall - Mooserboden78
Kesselfall - Mooserboden79
Kesselfall - Mooserboden80
Kesselfall - Mooserboden81
Kesselfall - Mooserboden82
Kesselfall - Mooserboden83
Kesselfall - Mooserboden84
Kesselfall - Mooserboden85
Kesselfall - Mooserboden86
Kesselfall - Mooserboden87
Kesselfall - Mooserboden88
Kesselfall - Mooserboden89
Kesselfall - Mooserboden90
Kesselfall - Mooserboden91
Kesselfall - Mooserboden92
Kesselfall - Mooserboden93
Kesselfall - Mooserboden94
Kesselfall - Mooserboden95
Kesselfall - Mooserboden96
Kesselfall - Mooserboden97
Kesselfall - Mooserboden98
Kesselfall - Mooserboden99
Kesselfall - Mooserboden100
Kesselfall - Mooserboden101
Kesselfall - Mooserboden102
Kesselfall - Mooserboden103
Kesselfall - Mooserboden104
Kesselfall - Mooserboden105
Kesselfall - Mooserboden106
Kesselfall - Mooserboden107
Kesselfall - Mooserboden108
Kesselfall - Mooserboden109
Kesselfall - Mooserboden110
Kesselfall - Mooserboden111
Kesselfall - Mooserboden112
Diskusija o izletu Kesselfall - Mooserboden (Klettersteig MoBo 107)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki