Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Turske gore, vidi Kamniška koča na Kamniškem sedlu?
Glasuj
Gorovja / Visoke Ture / Großes Wiesbachhorn / Kesselfall - Großes Wiesbachhorn

Kesselfall - Großes Wiesbachhorn

Natisni
Izhodišče: Kesselfall (1034 m)
Širina/Dolžina: 47,21724°N 12,72585°E
Čas hoje: 8 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot, zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 2530 m
Višinska razlika po poti: 2580 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 3.440
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 156
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Skozi karavanški predor se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po Turski avtocesti. Naprej se peljemo skozi predor Katschberg in pozneje še Turski predor / Tauerntunnel, mi pa avtocesti proti Salzburgu (tudi Solnograd) sledimo le še do izvoza za Bischofshofen, od koder z vožnjo nadaljujemo po štiripasovnici proti že omenjenemu kraju. Iz Bischofshofna sledimo oznakam za kraj Zell am See in nato za kraj Kaprun. V Kaprunu nadaljujemo po dolini Kaprunertal in sledimo oznakam »Speichererseen«. Rahlo vzpenjajoči se cesti sledimo vse do konca. Parkiramo v brezplačni garažni hiši, ki se nahaja na koncu ceste ob koči Kesselfall Alpenhaus. Cesta, ki poteka naprej od garažne hiše je zaprta za javni promet.
Opis poti:
V garažni hiši sledimo oznakam za izhod ter se po stopnicah vzpnemo navzgor. Izhod je namreč na vrhu garažne hiše. Iz garažne hiše pridemo na cesto kjer nadaljujemo desno kamor nas usmerijo tudi oznake za blagajno kjer se lahko kupi vozovnice proti jezeru Mooserboden.
Mi nadaljujemo mimo zapornice po cesti, ki je zaprta za javni promet. Po zelo kratkem vzponu po cesti pa nas smerokaz usmeri levo na peš pot skozi gozd. Pot nas nato vodi skozi gozd in kmalu preči potok. Še nekaj časa hodimo po razmeroma položni poti skozi gozd nato pa se priključimo kolovozu po kateremu pridemo do spodnje postaje poševnega dvigala. Kolovoz je star dostop do poševnega dvigala, nova cesta pa vodi skozi predor. Omenjeno poševno dvigalo je sicer največje tovrstno dvigalo v Evropi in vodi do zgornjega dela ceste proti jezeru Mooserboden. Dvigalo je bilo prvotno narejeno za namen gradnje jezu na jezerih Wasserfallboden ter Mooserboden.
Pred spodnjo postajo dvigala naša pot zavije v desno in se nato v nadaljevanju kar nekaj časa vzpenja skozi gozd. Pri vzponu nekajkrat tudi skozi kratek predor preči traso dvigala. Višje nato prečimo pašno ograjo in pot nas pripelje na planino kjer se v poletnih mesecih pasejo krave. Nekaj časa se nato vzpenjamo po nekoliko razglednejših travnatih pobočjih nato pa pot zavije v levo in zapusti planino. Pot nato poteka po kolovozu, ki nas pripelje na asfaltirano cesto. Levo vodi cesta proti spodnjemu delu jeza na jezeru Wasserfallboden, mi pa nadaljujemo po cesti desno navzgor kamor nas tudi usmerijo smerokazi. Kmalu pridemo do križišča kjer se nam z desne priključi cesta od zgornje postaje poševnega dvigala.
Na križišču nadaljujemo levo po cesti, ki nas hitro pripelje do predora. Hoja skozi predor je prepovedana zato naša pot zavije levo in nato preči nekoliko strmejša pobočja ob predoru. Na drugi strani predora se ponovno priključimo cesti in pridemo do jezu na jezeru Wasserfallboden. Pri jezu nadaljujemo rahlo desno po cesti in se kmalu ponovno umaknemo predoru levo na peš pot. Pot v nadaljevanju preči dokaj strma pobočja nad jezerom s katerih imamo zelo lep razgled na številne tritisočake nad jezerom. Pot nato zavije desno in se za kratek čas priključi predoru. V predoru pot poteka po ozkem pločniku, ki je od ceste ločen z ograjo. Predor kmalu zapustimo in pot nas ponovno pripelje na strma pobočja nad jezerom. Tokrat je pobočje še nekoliko bolj strmo in pri hoji je potrebno kar nekaj previdnosti. Pot se tu najprej rahlo spusti v pomoč pa so nam tudi varovala. Za kratek čas se nato priključimo stari opuščeni cesti nato pa se po kratkem izpostavljenem prečenju ponovno priključimo glavni asfaltirani cesti. Pri naslednjem predoru ponovno zapustimo cesto, vendar tokrat so pobočja, ki jih prečimo manj strma. Pot tu poteka preko travnatih pobočjih z lepim razgledom na jezero in okoliške vrhove. Ko se ponovno priključimo cesti nas cesta kmalu pripelje do križišča. Smerokazi nas tu usmerijo desno navzgor in po kratkem vzponu pridemo do planine Fürthermoaralm na kateri se nahaja tudi koča in kapelica.
Nadaljujemo po kolovozu mimo kapelice in hitro smo ponovno na razpotju. Desno navzgor vodi pot Hochkammerweg proti smučišču Kitzsteinhorn – Kaprun, mi pa nadaljujemo naravnost in sledimo oznakam za Mooserboden. Od razpotja se naša pot najprej rahlo spusti in nas vodi mimo nekaj informativnih tabel, ki predstavljajo rastline in živali na planini. Pot nato preči nekaj potokov in kolovoz preide v stezo. Pot tu zavije v levo in se prične nekoliko strmeje vzpenjati ter nas ponovno pripelje na asfaltirano cesto. Cesti sledimo do naslednjega predora kjer nas markacije ponovno usmerijo desno na peš pot. Sledi še zadnji vzpon do jeza na jezeru Mooserboden. Ob jezu se nahaja tudi restavracija.
Nadaljujemo po cesti preko jezu in približno na polovici jezu pridemo pod pobočje vrha Höhenburg. Na levi strani se tu nahaja še ena restavracija in zavarovane plezalne poti (Klettersteigarena Höhenburg), ki vodijo na omenjeni vrh. Mi nadaljujemo po jezu in na vzhodni strani vrha se levo odcepi še lažja pot po stopnicah na vrh Höhenburg. Mi nadaljujemo še preko druge polovice jezu in nato pridemo do označenega razpotja.
Desno vodi pot proti vrhu Großer Bärenkopf, mi pa nadaljujemo levo kamor nas usmerijo oznake za vrh Wiesbachhorn ter kočo Heinrich-Schwaiger Haus. Po krajšem vzponu po travnatem pobočju pridemo do še enega razpotja.
Tokrat se levo odcepi pot Max Hirschl Weg proti koči Gleiwitzer Hütte, mi pa nadaljujemo desno proti koči Heinrich-Schwaiger Haus. Od razpotja se pričnemo vzpenjati v dolgih ključih po razmeroma strmem pobočju. Na nekaj mestih so nam v pomoč tudi jeklenice. Pot nas nato pripelje v osrednji del nacionalnega parka Hohe Tauern. V nadaljevanju se nato še kar nekaj časa vzpenjamo v ključih po strmem pobočju pri tem pa imamo ves čas lep razgled na jezeri Mooserboden ter Wasserfallboden ter na vrhove nad jezeri. Ko se približamo tovorni žičnici, pot zavije rahlo v levo in predvsem na delih kjer poteka pot po gladkih ploščah so nam v pomoč tudi jeklenice. Nekoliko kasneje pot zavije ponovno v desno in sledi le še kratek vzpon do koče Heinrich-Schwaiger Haus.
Pri koči nadaljujemo levo za oznakami »Wiesbachhorn« in prečimo pobočje proti severovzhodu. Pot nas hitro pripelje do strme grape. Pot tu postane bistveno zahtevnejša in priporočljiva je tudi uporaba samovarovanja. Po razmeroma kratkem strmem vzponu pot zavije v desno in sledi vzpon po skalnatem pobočju kjer je pot označena z rdečimi pikami. Pobočje je dokaj strmo tako da je nekaj previdnosti še vedno potrebno. Po takšni poti nato dosežemo greben ob vrhu Unterer Fochezkopf. Na grebenu kjer se nam odpre razgled na vzhodno stran nadaljujemo desno in se sprva malenkost spustimo, nato pa nadaljujemo z vzponom po grebenu, ki poteka ob ledeniku Fochezkees. Na koncu omenjenega ledenika nas pot vodi še mimo vrha Oberer Fochezkopf kjer se označena pot konča.
Mi še naprej nadaljujemo po grebenu, ki je na desno stran občasno tudi nekoliko izpostavljen. Pot po grebenu imenovanem Kaindlgrat nas nato vodi nad ledenikoma Kaindlkees ter Wielingerkees, pri vzponu pa imamo tudi lep razgled na Großes Wiesbachhorn. Ko pridemo na zahodno stran omenjenega vrha se greben konča in nas pripelje na položnejša pobočja. Kljub temu, da markacij ni več pa je steza običajno še dovolj dobro vidna.
Naša pot tu zavije v levo in se ponovno prične nekoliko strmeje vzpenjati po zahodnih pobočjih gore. V nadaljevanju se lahko vzpenjamo po levi strani po nekoliko bolj skalnatem grebenu kjer je potrebno nekaj lažjega poplezavanja. Druga možnost pa je da se vzpenjamo po desni strani kjer se steza vzpenja po sicer zelo strmem pobočju, tako da je tudi tu potrebno nekaj previdnost. Katero varianto bomo izbrali je odvisno tudi od snežnih razmer. Po takšnem pobočju se nato vzpenjamo vse do razglednega vrha Großes Wiesbachhorn.
Sestopimo po poti vzpona. Najprimernejši čas vzpona je v poznem poletju, ko je pogosto vzpon možen tudi brez zimske opreme.
Vzpon si lahko skrajšamo s kombinacijo poševnega dvigala in avtobusnega prevoza s katerim se lahko pripeljemo do jeza na jezeru Mooserboden. V tem primeru je do vrha 5 ur vzpona.
zemljevid poti - Großes Wiesbachhorn
Ob poti: Stausee Wasserfallboden (1672m), Fürthermoaralm (1805m), Mooserboden (2036m), Heinrich Schwaiger Haus (2802m), Unterer Fochezkopf (3022m), Oberer Fochezkopf (3159m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn1
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn2
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn3
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn4
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn5
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn6
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn7
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn8
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn9
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn10
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn11
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn12
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn13
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn14
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn15
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn16
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn17
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn18
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn19
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn20
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn21
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn22
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn23
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn24
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn25
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn26
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn27
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn28
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn29
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn30
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn31
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn32
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn33
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn34
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn35
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn36
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn37
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn38
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn39
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn40
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn41
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn42
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn43
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn44
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn45
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn46
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn47
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn48
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn49
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn50
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn51
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn52
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn53
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn54
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn55
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn56
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn57
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn58
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn59
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn60
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn61
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn62
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn63
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn64
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn65
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn66
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn67
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn68
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn69
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn70
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn71
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn72
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn73
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn74
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn75
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn76
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn77
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn78
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn79
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn80
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn81
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn82
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn83
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn84
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn85
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn86
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn87
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn88
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn89
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn90
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn91
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn92
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn93
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn94
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn95
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn96
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn97
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn98
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn99
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn100
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn101
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn102
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn103
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn104
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn105
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn106
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn107
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn108
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn109
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn110
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn111
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn112
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn113
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn114
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn115
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn116
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn117
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn118
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn119
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn120
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn121
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn122
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn123
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn124
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn125
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn126
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn127
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn128
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn129
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn130
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn131
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn132
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn133
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn134
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn135
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn136
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn137
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn138
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn139
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn140
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn141
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn142
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn143
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn144
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn145
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn146
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn147
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn148
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn149
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn150
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn151
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn152
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn153
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn154
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn155
Kesselfall - Großes Wiesbachhorn156
Diskusija o izletu Kesselfall - Großes Wiesbachhorn
Nejc78718.8.2020
Pozdravljeni, je kdo zadnje čase hodil tu okrog? Ali je trenutno za vzpon na vrh potrebna zimska oprema? Mogoče kdo pozna vozni red poševne vzpenjače in avtobusa za dostop do jezera Mooserboden? Hvala za odgovore!
Nejc78713.8.2022 20:55:19
Torek 9. in sredo 10. Razmere za vzpon odlične, žal brez stopinje v sneg, kar bi malo začinilo turo. Pot logična, dobro vidna in v lepem vremenu ne moreš kaj zgrešit. Je pa na mesta izpostavljena in ni za vrtoglave. Tehnični del takoj nad kočo odlično zavarovan z jeklenico, na ostalem delu je varoval malo, samo tam so, kjer so nujno potrebna. Od jezera do koče slabi dve uri, od koče do vrha dobri dve uri. Obiska kar nekaj, na palec kakih 100 gornikov na lep dan.
Kočo je potrebno prej rezervirati, ker je v lepem vremenu polna. Hrana dobra, tudi organizacija dekletom, ki kočo vodijo, klapa.
Povratno karto za bus-vzpenjača-bus od garažne hiše v dolini do zgornjega jezera Mooserboden kupiš na licu mesta, avtobusi vozijo neprestano.
Skratka, krasna tura, priporočam. Naša ekipa je uživala.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki