Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Mišelj vrha (2350 m), vidi Veliki Draški vrh (2243 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mali Grintovec / Kanonir - Mali Grintovec (čez Licjanovec)

Kanonir - Mali Grintovec (čez Licjanovec)

Natisni
Izhodišče: Kanonir (725 m)
Širina/Dolžina: 46,3801°N 14,4619°E
Ime poti: čez Licjanovec
Čas hoje: 4 h 10 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot, delno zahtevna neoznačena pot
Višinska razlika: 1088 m
Višinska razlika po poti: 1250 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.050
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 73
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Preddvor oz. do naselja Tupaliče (do sem z gorenjske avtoceste ali Kranja), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v občino Jezersko, bomo kmalu opazili oznake za Gostišče Kanonir. Za gostiščem gremo levo na cesto v smeri Dol - Podstoržič in kmetije Kovk. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, ki nas vodi še mimo hiš, nato pa po nekaj 100 m nadaljnje vožnje prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi strma cesta, po kateri se nadaljuje tudi markirana pot na Kozji vrh. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po levi cesti v smeri Kozjega vrha, ob kateri opazimo, da je v času od 20.7. do 20.10. prepovedana nadaljnja vožnja. Kakih 20 minut hodimo po dokaj strmi cesti, nato pa prispemo iz gozda, na rob pašnika Robci, od koder se nam odpre lep pogled proti masivu Kočne.
Z Robcev, ki se nahajajo na sedlu med Macesnovcem (1042 m) na levi in Kozjim vrhom (1628 m) na desni, nadaljujemo desno, na kolovoz v smeri Kozjega vrha. Kolovoz nas hitro popelje v gozd, skozi katerega se pričnemo strmeje vzpenjati. Na nekaj manjših razpotjih sledimo markacijam, kolovoz pa se višje spremeni v planinsko pot, ki se v nadaljevanju večinoma prečno vzpenja proti desni, pri tem pa preči več grap in strmih pobočij. V mokrem je na nekaj delih večja nevarnost zdrsa, pa tudi v suhem je ponekod potrebna večja previdnost. Višje se nam skozi krošnje dreves odpre nekaj razgleda, pot pa nas pripelje pod pečine Kozjega vrha, kjer je predvsem v pomladanskem času večja verjetnost padajočega kamenja. Pod pečinami nas pot vodi preko manjšega melišča, večinoma pa po strmem pobočju. Ko se prečenje konča nas pot pripelje na neizrazito gozdnato sedelce med Kozjim vrhom na levi in Turni (1432 m) na desni.
Tu zapustimo markirano pot, ki zavije levo in vodi dalje na Kozji vrh (do Kozjega vrha je še približno 40 minut) ter nadaljujemo desno, ob neizrazitem grebenu, kjer kmalu uzremo staro stezico in žičnato ograjo. Ko prispemo pod vrh Turnov se steza povsem izgubi, mi pa pobočja Turnov le prečimo (če gremo desno v breg lahko po slabih 10 minutah prispemo na vrh Turnov).
Na drugi strani najvišjega vrha Turnov prispemo na manjše sedelce, kjer opazimo star mejni kamen (mejni kamen je ločil deželo Kranjsko z deželo Koroško). Od tu sledi rahel spust proti levi, nato pa dosežemo novejši kolovoz, po katerem nadaljujemo spust do najnižje točke v grebenu od Kozjega vrha do Malega Grintovca (1299 m). Na omenjenem sedelcu kolovoz zavije rahlo v levo ter se še naprej spušča, mi pa nadaljujemo rahlo desno, na lepo vidno stezico, ki se nadaljuje po oz. rahlo ob grebenu. Nadaljujemo skozi gost gozd ter se najprej rahlo, nato pa zmerno vzpenjamo. Med vzponom nas pot vodi še mimo več starih mejnih kamnov, mi pa lepo sledljivi stezici sledimo do mesta, kjer ta z grebena zavije rahlo v levo in preide na pobočje. Na omenjenem mestu zapustimo lepo stezico in nadaljujemo po grebenu, sprva po brezpotju, nato pa se steza znova pojavi (če bi nadaljevali levo, po stezi, bi kaj hitro ugotovili, da smo na napačni poti, saj se omenjena steza kmalu izgubi).
Pot naprej nas vodi po grebenu, kjer se za nekaj metrov strmo vzpnemo po rahlo izpostavljenem skoku, nato pa skozi pas ruševja hitro dosežemo prijetno razgledišče, od koder se nam odpre lep pogled na okoliške gore, najlepši je seveda pogled proti masivu Kočne.
Z razgledišča se nam odpre tudi pogled na del poti, ki je pred nami, saj se lepo vidi steza skozi ruševje. V nadaljevanju se prečno vzpenjamo skozi ruševje, pot pa nas pri tem vodi tudi preko krajše, deloma kamnite in rahlo izpostavljene police. Višje prispemo na stranski hrbet, za njim pa v redek gozd, porasel s travami. Pot nadaljujemo po strmem travnatem pobočju, kjer pa se steza hitro izgubi. Preko omenjenega pobočja se vzpnemo prečno proti levi (v mokrem je na tem delu nevarnost zdrsa), nato pa višje ponovno opazimo sledljivo stezico, ki ji sledimo v desno. Sledi vzpon skozi pas ruševja, nato pa se pot vrne na greben, katerega dosežemo v bližini dveh grap. Prehod nad grapama, ki se stikata na grebenu ni težaven, pot pa za njima preide v daljši pas ruševja. Pot skozi ruševje je razmeroma lahko prehodna, sprva pa poteka tudi še po nekoliko izpostavljenem grebenu. Po približno 20 minutah razmeroma strmega vzpona skozi ruševje, dosežemo razgleden vrh Licjanovca.
Z Licjanovca nadaljujemo proti jugu, kjer nas pot vodi po in ob grebenu. Po prehodnem rahlem spustu pot preide na pobočje Malega Grintovca, kjer se prične zmerno vzpenjati skozi gosti pas ruševja, pot pa je ponekod tudi rahlo zaraščena. Greben na desno zahodno stran kmalu postane prepaden, pot pa se nadaljuje po izpostavljenem grebenu, kjer je potrebna večja previdnost zaradi ruševja, ki raste preko grebena (previdnost je potrebna, da se ne spotaknemo v katero od vej). V zadnjem delu se greben razširi in pot nas pripelje na vrh Malega Grintovca, kjer se nahaja prijetna klop, nekaj korakov naprej pa še vpisna skrinjica.
Sestopimo po poti vzpona, ali po kolovozu, na katerega stopimo pod Turni (kolovoz se nižje spremeni v cesto in vodi okoli Kozjega vrha do izhodišča, najbolje pa je, da sestopimo po markirani poti preko Bašeljskega vrha in Bašeljskega prevala.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (november).
zemljevid poti - Mali Grintovec
Ob poti: Licjanovec (1733m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kanonir - Mali Grintovec1
Kanonir - Mali Grintovec2
Kanonir - Mali Grintovec3
Kanonir - Mali Grintovec4
Kanonir - Mali Grintovec5
Kanonir - Mali Grintovec6
Kanonir - Mali Grintovec7
Kanonir - Mali Grintovec8
Kanonir - Mali Grintovec9
Kanonir - Mali Grintovec10
Kanonir - Mali Grintovec11
Kanonir - Mali Grintovec12
Kanonir - Mali Grintovec13
Kanonir - Mali Grintovec14
Kanonir - Mali Grintovec15
Kanonir - Mali Grintovec16
Kanonir - Mali Grintovec17
Kanonir - Mali Grintovec18
Kanonir - Mali Grintovec19
Kanonir - Mali Grintovec20
Kanonir - Mali Grintovec21
Kanonir - Mali Grintovec22
Kanonir - Mali Grintovec23
Kanonir - Mali Grintovec24
Kanonir - Mali Grintovec25
Kanonir - Mali Grintovec26
Kanonir - Mali Grintovec27
Kanonir - Mali Grintovec28
Kanonir - Mali Grintovec29
Kanonir - Mali Grintovec30
Kanonir - Mali Grintovec31
Kanonir - Mali Grintovec32
Kanonir - Mali Grintovec33
Kanonir - Mali Grintovec34
Kanonir - Mali Grintovec35
Kanonir - Mali Grintovec36
Kanonir - Mali Grintovec37
Kanonir - Mali Grintovec38
Kanonir - Mali Grintovec39
Kanonir - Mali Grintovec40
Kanonir - Mali Grintovec41
Kanonir - Mali Grintovec42
Kanonir - Mali Grintovec43
Kanonir - Mali Grintovec44
Kanonir - Mali Grintovec45
Kanonir - Mali Grintovec46
Kanonir - Mali Grintovec47
Kanonir - Mali Grintovec48
Kanonir - Mali Grintovec49
Kanonir - Mali Grintovec50
Kanonir - Mali Grintovec51
Kanonir - Mali Grintovec52
Kanonir - Mali Grintovec53
Kanonir - Mali Grintovec54
Kanonir - Mali Grintovec55
Kanonir - Mali Grintovec56
Kanonir - Mali Grintovec57
Kanonir - Mali Grintovec58
Kanonir - Mali Grintovec59
Kanonir - Mali Grintovec60
Kanonir - Mali Grintovec61
Kanonir - Mali Grintovec62
Kanonir - Mali Grintovec63
Kanonir - Mali Grintovec64
Kanonir - Mali Grintovec65
Kanonir - Mali Grintovec66
Kanonir - Mali Grintovec67
Kanonir - Mali Grintovec68
Kanonir - Mali Grintovec69
Kanonir - Mali Grintovec70
Kanonir - Mali Grintovec71
Kanonir - Mali Grintovec72
Kanonir - Mali Grintovec73
Diskusija o izletu Kanonir - Mali Grintovec (čez Licjanovec)
tcankar13.8.2018
Danes sva s kolegom šla na Mali Grintovec iz Kanonirja. Pot se od kraja, kjer zapustimo pot na Kurji vrh parkat vmes nekoliko izgubi, zato zemljevid in kompas nista odveč. Lepa pot za ljubitelje manj obljudenih koncev naših hribov. Spustila sva se po brezpotju kar direktno iz Mačenskega sedla - potrebna je manjša previdnost na grušču, sicer pa večjih nevarnosti ni. Ob zajetju, če se držimo zahodne strani, pridemo do Praprotnikove koče.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki