Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje najvišji vrh Bohinjsko-Tolminskih gora?
Glasuj
Gorovja / Gorjanci, Medvednica in Medžimurje / Vranilac (Kalnik) / Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik) (pot 2)

Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik) (pot 2)

Natisni
Izhodišče: Kamnolom Ljubelj (220 m)
Ime poti: pot 2
Čas hoje: 1 h 10 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 423 m
Višinska razlika po poti: 423 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: Marx
Ogledov: 6.506
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 43
Število komentarjev: 8
Dostop do izhodišča:
a) Avtocesto Varaždin - Zagreb zapustimo na izvozu za kraj Novi Marof, mi pa nato nadaljujemo levo v smeri Ljubeščice. Po kilometru vožnje nadaljujemo desno v smeri vasi Ljubelj in kamnoloma Ljubeščica, kateri je viden že z avtoceste. Nadaljujemo mimo kamnoloma in nekaj kmetij po Križevački ulici. V nadaljevanju cesta preide v sotesko in nekoliko naprej do drugega kamnoloma, od katerega se nadaljuje cesta proti vasi Kalnik in Borje. Parkiramo na priemrnem mestu na začetku kamnoloma.
b) S stare ceste Varaždin - Zagreb, pri kraju Novi Marof, v krožišču zapeljemo na izvoz v smeri Varaždinskih Toplic. Nekoliko naprej prispemo do križišča, od koder je možen uvoz na avtocesto. Nadaljujemo v smeri Ljubelščice, nato pa sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo skozi kamnolom po neasfaltirani cesti Ljubelj - Borje. Za kamnolomom je še nekaj mest, kjer je možno parkiranje. Ko prispemo do svetišča Hrušovske Matere Božje se začne prvi rahel vzpon. Cesto zapustimo po približno 15 minutah, nato pa nadaljujemo levo v gozd. Nadaljujemo po kolovozu, ki se strmo vzpenja skozi gozd in sledimo markacijam. Ob poti opazimo tudi skakalnico za gorske kolesarje. Malo naprej se z naše poti v levo odcepi pot št. 2b, katera je bila narejena pred nekaj leti, njen namen pa je, da se ogne trem potokom, ki so v dežju težje prehodni, mi pa nadaljujemo desno rahlo navzdol in kmalu prispemo do prečenja prvega potoka, kjer je še nekaj dni po dežju precej blata. Na drugi strani potoka se pot prične strmo vzpenjati, le ta pa se položi že pri drugem potoku (tudi tukaj je po dežju precej blatno). Tu pot za nekaj časa zapusti kolovoz in preide na ožjo gozdno pot. Ko se vrnemo na kolovoz nas čaka še tretji prehod preko potoka. Pot nato ponovno zapusti kolovoz, a le za 2 minuti, nato pa se vrne na drug širši kolovoz, kjer se nam z leve skoraj neopazno priključi pot 2b. Tu se pot položi, nato pa nas v rahlem vzponu vodi do večjega razpotja.
Na razpotju se nam priključi pot iz Varaždinskih Toplic preko Pece, učna pot in neuradna pot po gozdni cesti proti planinskemu domu. Nadaljujemo naprej in sledimo oznakam za vrh. S poti se v nadaljevanju v levo odcepijo tri zaporedne poti k planinskemu domu, z desne pa se nam priključi pot z Novega Marofa in Zagorska planinska pot. Malo višje, točneje pri nekaj starih vrbah nadaljujemo desno proti vrhu (odcep je označen).
Tu pot postane nekoliko zahtevnejša ter se nadaljuje po strmih deloma skalnatih pobočjih, ki so na nekaj mestih tudi nekoliko izpostavljena. Sledi nekaj kratkih vzponov in spustov in pot nas pripelje do lepe razgledne točke. Preden prispemo na greben se v levo odcepita dve zahtevni poti proti skali Sedmi zob. Ko dosežemo greben se nam odpre lep razgled proti jugovzhodu, mi pa nadaljujemo desno proti zahodu in hitro prispemo pod vrh. Tu nam je v pomoč ena skoba, da se preko strme skale lažje vzpnemo na vrh.
Na vrhu je geodetska točka,vpisna knjiga pa je nekoliko pod vrhom, do nje pa pridemo s pomočjo jeklenice.
zemljevid poti - Vranilac (Kalnik)
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)1
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)2
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)3
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)4
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)5
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)6
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)7
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)8
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)9
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)10
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)11
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)12
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)13
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)14
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)15
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)16
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)17
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)18
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)19
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)20
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)21
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)22
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)23
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)24
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)25
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)26
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)27
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)28
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)29
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)30
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)31
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)32
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)33
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)34
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)35
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)36
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)37
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)38
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)39
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)40
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)41
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)42
Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik)43
Diskusija o izletu Kamnolom Ljubelj - Vranilac (Kalnik) (pot 2)
Marx2. 10. 2012
Zdaj sam opazil napako v opisu - ko pridemo na greben nadaljujemo desno na zahod , ne levo na vzhod. Opravičujem se za napako , ampak na tem je mestu na poti nemogoče zgrešiti ker je tja vrh viden.

Na vrhu se nahaja tudi katastarski stolp ki je viden z okolja (visok je nekaj več kot en meter).
Tadej2. 10. 2012
Sem popravil.
Marx26. 12. 2012
Neposredno pri razpotju kjer se odcepi varianta 2b (slika 12) je še eno razpotje kjer se nalevo odcepi pot do izvira kjer se lahko okrepčimo.
Marx4. 08. 2013
V izdelavi je tudi varianta 2c. Ta se bo ob poti 2 odcepila nekjer med slikami 7 i 8 in šla strmo navzgor do vrha Peca ki je v gozdu in nima razgled , ampak je ob njemu zelo interestanten gozdni svet. Za zdaj je markirano več kot pol poti , ob vrhu Peci se bo ta varianta priključila na pot ki z Varaždinskih Toplic gre skoz vaz Kapelski Ljubelj. Ta pot na pot 2 pride na raspotju na sliki 25.

zdomec12. 09. 2013
Pred tremi tedni sem obiskal Kalnik. Vozilo sem parkiral pri tistem svetisch (Majka bozja hrusovska)Od gdaj obstaja in gdo je to naredil
Kaj pomeni tisto Svetisce. Kar lepo je urejeno, in kot se vidi po zahvalnim predmetom kar obiskano. Ima svetisce kak pomen. Ce gdo kaj vec ve o tem, bi prosil za pojasnilo.
Mogoce bi Marx vedel nekaj vec povedati.
Marx5. 12. 2014
Ko sam zadnjič šel po poti sem videl da je pot rahlo zmenjen.
Zdaj na sliki 24 ne gremo več desno , ampak rahlo levo rahlo navzgor na opuščen kolovoz. Ta nas spet pripelje na razpotje na sliki 25. Ni problema če na sliki 24 le nadaljujemo po stari poti , spet bomo prišli na razpoje, ampak je ta pot zdaj izjemno blaten.
zdomec6. 12. 2014
Letos avgusta ko sem obiskal Kalnik, sem si izbral eno malo daljso varijanto pristopa. Pearkiral sem avto pri svetiscu matere bozje hrusovske in se podal na pot stv. 4. Od svetisca se pot rahlo spusti in takoj potem dvigne po gozdu navzgor do prvega krizisca na katerem se pridruzi pot od varazdinskih toplic. Potem se pot nadaljuje zmerno do drugega krizisca-sedla na katerem se pridruzi pespot od novega marofa in PZP.
Iz sedla se pot spusca na sedlo in do makadamske ceste Ljubelj-Burje.
Po cesti ca. 50 metrov navzgor do prvih markacij kjer se zacne "Poucna staza".
Tukaj se lahko odlocimo, ali takoj na glavni greben in po njem do vrha, ali pa po stazi do doma. Ta pot je daljsa, ca. 2 h do doma, ampak zelo lepa. Ob vrnitvi do avta po poti stv. 2 sem srecal prijaznega mozakarja-markacista, kateri mi je podrobneje pojasnil vse varijante in je rekel da se markira pot 2b katera naj bi vodila tudi na vrh Pece, (manjsi vrh v kalnickem pogorju. Mozakar je bil pravi leksikon informacij. Pravil mi je da vecinoma sam skrbi za markacije in tavle ter pozna celotno kalnicko pogorje. Prav prijetno je bilo se z njim pogovarjati. To pot priporocam vsem tistim ki si zelijo malo daljsi sprehod po gozdovih kalnika. nasmeh
Marx7. 12. 2014
Zdomec!
Pravi cilj te poti je vrh Mali Kalnik na keterem se nahajajo ruševine stareg gradu. Vrh se strmo vzdiga nad vasjo Gornja Rijeka.

Dal si mi namig za še en opis poti na Kalniku. V prihodnosti bom šel po ti poti , ter jo z Maleg Kalnika nadaljeval vse do Vranilca. Ob cesti Kalnik-Borje je pak mogoče izbrat kar tri variante - Poučno stezo , obhodnico ZPP (Oba pridu do doma , učna po južem , obhodnica po severnem podstenju) ter varianto ki prek razglednika Zmijski vidikovac in uzletišča jadralcev Drugi start pride na vrh - ta je v enem delu tudi zahtevna.

Možaker ki si srečal je pa legendarni Štefek Jembrek ki volonterski skrbi za poti in markacije na Kalniku. Moje je mnenje da bi Kalnik bil kar zapuščen da njega ni. Razen planinskih poti je uredil tudi stezo za brdske kolesarje B.O.K. (Biciklom oko Kalnika)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki