Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stolpnik / Kamna gora - Stolpnik

Kamna gora - Stolpnik

Natisni
Izhodišče: Kamna gora (700 m)
Širina/Dolžina: 46,3238°N 15,3785°E
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 312 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 17.130
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 15
Število komentarjev: 13
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Maribor se usmerimo na izvoz Celje in cesti naprej sledimo proti Vojniku. Od Vojnika nadaljujemo po glavni cesti proti Slovenskim Konjicam, a le do mesta, kjer se desno odcepi cesta proti vasi Črešnjice. Tej cesti sledimo skozi omenjeno vas do vasi Sojek, kjer nadaljujemo levo navzgor proti Kamni gori. Ko opazimo oznake za Stolpnik 1 ura, parkiramo na parkirišču v bližini manjšega križišča.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti v smeri Stolpnika. Po krajšem vzponu se asfalt konča in pot nadaljujemo po slabši cesti, ki gre v gozd. V gozdu pa nas markacije usmerijo levo na peš pot, ki na na začetku kar nekajkrat preči slabšo cesto. Po nekaj minutah ponovno stopimo na slabšo cesto, katera pa se pri vodovodnem objektu dokončno spremeni v kolovoz. Kolovoz, ki se sprva vzpne, nas hitro pripelje na manjši preval, s katerega se začne pot rahlo spuščati. Nekoliko naprej, nas pot pripelje na gozdno cesto, ki ji sledimo v desno, a le do naslednjega križišča. Tu, kjer opazimo številne planinske table, nadaljujemo levo v smeri Stolpnika. Široka zmerno strma pot, nas naprej pelje skozi gozd, kjer prečimo manjšo delno že zaraščeno jaso. Za jaso, se pot za krajši čas povsem položi, nato pa nas v zmernem vzponu pripelje na vrh, kjer stoji razgledni stolp.
zemljevid poti - Stolpnik
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Stolpnik
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kamna gora - Stolpnik1
Kamna gora - Stolpnik2
Kamna gora - Stolpnik3
Kamna gora - Stolpnik4
Kamna gora - Stolpnik5
Kamna gora - Stolpnik6
Kamna gora - Stolpnik7
Kamna gora - Stolpnik8
Kamna gora - Stolpnik9
Kamna gora - Stolpnik10
Kamna gora - Stolpnik11
Kamna gora - Stolpnik12
Kamna gora - Stolpnik13
Kamna gora - Stolpnik14
Kamna gora - Stolpnik15
Diskusija o izletu Kamna gora - Stolpnik
katja875. 03. 2012
V nedeljo smo se odpravili na Stolpnik (1012 m), ki ima na vrhu postavljen 25m visok razgledni stolp.

Pot smo začeli iz Slovenskih Konjic, in sicer sprva na Skalo po zelo zahtevni označeni poti. Vrh Skale (750 m) smo torej osvojili po prav lepi in zelo dobro zavarovani "mali in kratki ferrati", ki je prav adrenalinska velik

Naredili smo krožno pot: Slovenske Konjice - Skala (čez strmo pot) - Stolpnik (čez Kamno goro) - Slovenske Konjice (čez Grofov štant).

Za celotno krožno turo smo porabili dobre 4 ure. Vreme je bilo sončno, snega skoraj ni.

Ker je bilo vreme toplo in sončno, smo se na koncu zapeljali še v Trojane in se od tam odpravili še na Čemšeniško planino (1204 m).

Slike si lahko ogledate na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.mojalbum.com/pdmaticams/20120304-konjiska-g-cemseniska-pl/foto/19483835
brinta6. 03. 2012
Zanima me ali je pot iz Vrha Skale na Stolpnik označena?
katja876. 03. 2012
Prav iz vrha Slale nimaš smerokaza za Stolpnik, temveč le za Kartuzijo.
Zato pa, če se iz Skale želiš odpraviti za Stolpnik, ne smeš iti v smeri Kartuzije (pot levo), temveč se skustiš iz vrha po desni poti (v smeri Slovenskih Konjic). Nato pa prideš do razpotja (na gozdno cesto), kjer je še en smerokaz za Kartuzijo in pri tem znaku se nameniš iti v omenjeno smer. Vendar ko prečkaš gozdno stezo, prideš do asfaltirane ceste, kjer je tudi razpotje Treh križev. Tam pa se prikaže prvi smerokaz za Stolpnik.
Ko greš v smeri za Stolpnik, kmalu prideš do še enega razpotja, kjer imaš možnost iti na Stolpnik iz dveh različnih poti. Ena je čez Skalno goro (polovico poti hodiš po asfaltu čez vas Skalna gora, polovico pa po gozdu) ali pa čez Grofov štant (cela pot po gozdu).
Mi smo na tej točki naredili krožno turo, in sicer na vrh Stolpnika čez Skalno goro, spust pa čez Grofov štant. Je pa pot čez Grofov štant dosti lepša, saj se izogneš hoji po asfaltu čez vas.

p. s.: Upam, da je navodilo dokaj razumljivo, vendar ti na krajše nebi mogla razložiti velik nasmeh

Pa srečno pot, če se boš odločila za to turo mežikanje
katja876. 03. 2012
Prav iz vrha Slale nimaš smerokaza za Stolpnik, temveč le za Kartuzijo.
Zato pa, če se iz Skale želiš odpraviti za Stolpnik, ne smeš iti v smeri Kartuzije (pot levo), temveč se spustiš iz vrha po desni poti (v smeri Slovenskih Konjic). Nato pa prideš do razpotja (na gozdno cesto), kjer je še en smerokaz za Kartuzijo in pri tem znaku se nameniš iti v omenjeno smer. Vendar ko prečkaš gozdno stezo, prideš do asfaltirane ceste, kjer je tudi razpotje Treh križev. Tam pa se prikaže prvi smerokaz za Stolpnik.
Ko greš v smeri za Stolpnik, kmalu prideš do še enega razpotja, kjer imaš možnost iti na Stolpnik iz dveh različnih poti. Ena je čez Skalno goro (polovico poti hodiš po asfaltu čez vas Skalna gora, polovico pa po gozdu) ali pa čez Grofov štant (cela pot po gozdu).
Mi smo na tej točki naredili krožno turo, in sicer na vrh Stolpnika čez Skalno goro, spust pa čez Grofov štant. Je pa pot čez Grofov štant dosti lepša, saj se izogneš hoji po asfaltu čez vas.

p. s.: Upam, da je navodilo dokaj razumljivo, vendar ti na krajše nebi mogla razložiti velik nasmeh

Pa srečno pot, če se boš odločila za to turo mežikanje
aonuk17. 03. 2012
Lepo da iščete razne varijante po naših koncih (Konjiški gori).Res je težko opisati poti,ker je veliko stez ,cest in vlak. Dobronamerno,ampak trikrat omenjeno vas (skalna gora)pa nimamo,je Kamna gora.Brez zamere,varen korak... lp Vinko
pohodnica537. 03. 2012
@ brinta: če lahko dodam - je treba biti kar previden okrog markacij; midva sva od Skalce nadaljevala proti Kartuziji (mislila pa na Stolpnik) in potem dodatno zgrešila še markacijo (zavedla naju je obsežna sečnja); sva pa užgala malo po svojem, podaljšano varianto in kljub vsemu na koncu pritavala tudi do Stolpnika; sicer pa zelo lepa, krožna turca - priporočam; lpnasmeh
katja877. 03. 2012
Ja, saj tudi taka tura je vredu - jo pač malo podaljšaš nasmeh

Je pa res, da moraš redno slediti markacijam in smerokazom, saj je poti ogromno in lahko hitro skreneš iz prave. Polno je tudi nemarkiranih poti, ki so si jih priredili domačini, tako da je treba res paziti.

P.S.: Se opravičujem, da sem v prejšnjem prispevku nenehno pisala Skalna gora, v resnici je Kamna gora ... nevem kaj me je zmotilo mežikanje
brinta8. 03. 2012
Hvala za informacije, upam da mi uspe!
bruny1. 05. 2012
V torek 01.05.2012 ena širša pohodniška krožna povezava tudi po delu zgoraj opisane trase in to iz naselja Sojek po širšem zaledju Žičke kartuzije na vzhodu med Špitaličem in na zahodu - Vojnikom na trasi Špitalič - Žička kartuzija - Sv. Tomaž - Vojnik - Kladnart - Brdce - Sojek - Kamna gora -Stolpnik - Skala - Žička kartuzija - Špitalič.

Trasa:Stolpnik all round/Špitalič - Vojnik, 01.05.2012

nasmeh Lepa tura s kolegom Vinkotom iz PD Poljčane in ponovno novo spoznanja v še nekoliko širšem prostoru, ki ga dejansko najbolj zaznamuje Žička kartuzija...Garmin se je v okolici Skale izpraznil. Skupaj po končni oceni približno 40 kilometrov in 2000 višinskih metrov na suhih poteh ampak tudi kar vroče je tudi bilo. Predvidevam povratek v nekoliko še bolj mežikanje konkretnem krogu in še nekoliko širšim vpogledom v svet Konjiške gore...
bruny2. 05. 2012
Še nekaj slik iz torkove poti...

....Med Vojnikom in Stolpnikom, 01.05.2012
tuna.iris31. 10. 2014
Za dobro jutro na Stolpnik po tejle poti. Prijetna, nenaporna in dobro oznacena pot , ravno pravsnja za hitri skok v hrib.
tuna.iris29. 11. 2014
Na tale turoben dan na Stolpnik, tudi megla ima svoj car.
tuna.iris11. 04. 2015
Cudovit dan za pohod na Stolpnik obdan s cemazem.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki