Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj

Kamenščina - Milanka

Natisni
Izhodišče: Kamenščina (900 m)
Širina/Dolžina: 45,5912°N 14,2903°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 48 m
Višinska razlika po poti: 165 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3.808
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Postojna in cesti naprej sledimo v smeri Pivke, Reke in Ilirske Bistrice. V naselju Pivka zapustimo glavno cesto, ki pelje proti Ilirski Bistrici in z vožnjo nadaljujemo proti vasi Knežak. Le malo za Knežakom, pridemo do vasi Šembije, kjer postanemo pozorni na prvi odcep v levo. Torej z glavne ceste zavijemo ostro levo in vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, ki se sprva zložno, nato pa nekoliko strmeje vzpenja čez kraška polja. Cesta se nato položi in nas pripelje v manjši planotast svet pod Volovjo rebrijo. Če imamo namen opraviti krožno turo po grebenu Volovje rebri, lahko parkiramo že tukaj, če ne pa se peljemo še naprej, po občasno nekoliko slabši makadamski cesti, ki nas višje pripelje do ostrega levega ovinka, sredi katerega se v desno odcepi slabša cesta. Nadaljujemo po levi "glavni" cesti, ki nas višje pripelje do naslednjega križišča ob katerem parkiramo.
Opis poti:
S križišča se usmerimo ostro levo, na nekoliko slabšo gozdno cesto, ki se začne prečno vzpenjati čez vse bolj razgledna travnata pobočja. Vse slabša cesta kmalu zavije v desno in se skoraj povsem položi. Nekoliko naprej opazimo slabši kolovoz, ki se s ceste odcepi v desno (pot na Veliko Milanjo 20 minut), mi pa nadaljujemo naravnost, po cesti, ki nas kmalu pripelje na preval med Veliko Milanjo na desni in vrhom Belih ovc na levi.
Tu se cesta ponovno obrne proti levi (smer zahod) in nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje ob vršno vznožje Belih ovc (vrh Belih ovc 5 minut). Omenjeni vrh, slabša cesta oziroma že kar kolovoz obide po desni severni strani.
Zložna cesta, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti, pa nekoliko naprej zavije v desno. Ravno na mestu, kjer cesta zavije v desno, le to zapustimo in vzpon nadaljujemo po blagih pobočjih Volovje rebri, čez katera poteka prijetna steza. Omenjeni stezici, ki se ves čas le zložno vzpenja, sledimo do razglednega vrha.
Z Volovje rebri nadaljujemo proti zahodu, po komaj opazni stezici, ki se nadaljuje po in ob grebenu. Pot, ki se sprva spušča nas kmalu pripelje na neizrazito sedelce med Volovjo rebrijo in Milanko. S sedla sledi le še kratek, deloma brezpoten vzpon skozi borov.
zemljevid poti - Milanka
Ob poti: Volovja reber (975m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Kamenščina - Milanka1
Kamenščina - Milanka2
Kamenščina - Milanka3
Kamenščina - Milanka4
Kamenščina - Milanka5
Kamenščina - Milanka6
Kamenščina - Milanka7
Kamenščina - Milanka8
Kamenščina - Milanka9
Kamenščina - Milanka10
Kamenščina - Milanka11
Kamenščina - Milanka12
Kamenščina - Milanka13
Kamenščina - Milanka14
Kamenščina - Milanka15
Kamenščina - Milanka16
Kamenščina - Milanka17
Kamenščina - Milanka18
Kamenščina - Milanka19
Diskusija o izletu Kamenščina - Milanka
marco6. 04. 2009
Majhen popravek:
tista rožca ni Velikonočnica, ampak njen ˝bratranec˝ Gorski kosmatinec.mežikanje
Tadej6. 04. 2009
Hvala za opozorilo, sem popravil.
bizgo931. 05. 2021 07:34:26
Zanimiv izlet, predvsem če hočes obdelati celotno sleme Volovje rebri.
Za vzpon samo na Milanko pa priporočam pot iz Šembij (opisana pod vrhom Velika Milanja) ali pot iz Koritnic, ki sem jo prav tako opisal pod V. Milanjo, le da boste namesto po poti levo proti anteni nadaljevali naravnost proti Milanki. Če pa pridete do pred antene lahko še vedno zavijete desno proti Mali Milanji od katere je le še slabih 5 minut spusta na Milanko. Je pa z Milanke zaradi borovega gozda precej omejen pogled na okolico. Vrh je označen s kupom kamenja.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki