Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Pečovnik / Jezerski vrh - Pečovnik

Jezerski vrh - Pečovnik

Natisni
Izhodišče: Jezerski vrh (1218 m)
Širina/Dolžina: 46,4188°N 14,5268°E
Čas hoje: 2 h 35 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 422 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.380
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 59
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Preddvor oz. do naselja Tupaliče (do sem z gorenjske avtoceste ali Kranja), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega in dalje proti Avstriji. Ko prispemo do MP Jezersko, parkiramo na parkirišču na slovenski strani (lahko tudi na avstrijski strani).
Opis poti:
S parkirišča na slovenski strani meje nadaljujemo proti Avstriji, nato pa se še na slovenski strani usmerimo levo, na prvo cesto, ki se odcepi z glavne. Po nekaj korakih hoje po omenjeni cesti opazimo rumene planinske table, ki usmerjajo proti Pristovškemu Storžiču / Kärtner Storschitz, mi pa table obidemo po levi strani ter pot še naprej nadaljujemo po makadamski cesti. Cesta le malo naprej zavije nekoliko v levo ter preide povsem na slovensko stran, kjer se prečno vzpenja po pobočjih Pristovškega Storžiča. V nadaljevanju nas cesta pripelje ob zgornji rob Rakeževe planine, s katere se nam odpre lep razgled na Zgornje Jezersko in najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp. Cesta se nadaljuje skozi gozd, občasno pa nas vodi tudi preko kakšnega razglednega dela. Višje, pri nekdanji stražarnici JLA, se nam z leve priključi pot mimo Ankovih slapov, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se povsem položi. Malo naprej, na manjšem križišču nadaljujemo po levi cesti (po desni cesti lahko prispemo na Pristovški Storžič (cesta se po prečenju priključi na markirano pot iz vasice Korte / Trögern)), le ta pa se postopoma prične vidneje spuščati. Po nekaj minutah spusta prispemo na Roblekovo planino, s katere se nam odpre lep pogled na Virnikov Grintovec, Pečovnik, Plešivec in Tolsto Košuto.
Z zgornjega dela se spustimo do pastirske koče, katero obidemo po levi strani. Nižje cesta preide v gozd ter nas pripelje na označeno razpotje, kjer se v levo odcepi markirana pot na Virnikov Grintovec / Kleiner Grintoutz, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ki se zmerno spušča. Še nekoliko nižje cesta zavije desno, tako da se nadaljuje vzporedno z Grintoviškim potokom / Grintoutzbach, ki je na naši levi strani. Od ovinka še nekaj korakov hodimo po cesti, nato pa se po lažjem brezpotju spustimo do potoka, ga previdno prečimo, nato pa se na njegovi drugi strani pričnemo zmerno vzpenjati proti zahodu, kjer z malo sreče hitro stopimo na kolovoz, ki nas po 2 do 3 minutah pripelje do druge makadamske ceste, katero pa dosežemo ravno ob desni serpentini (gledano v smeri vzpenjanja po cesti).
Vzpnemo se preko serpentine in vzpon nadaljujemo po zmerno vzpenjajoči se cesti, ki nas hitro pripelje na nekakšen hrbet, kjer se v levo odcepi kolovoz, sprva še cesta, ki se konča pod pobočji Virnikovega Grintovca, mi pa nadaljujemo rahlo levo po širši makadamski cesti. Sledi prečenje večinoma severnih pobočij Virnikovega Grintovca, kjer se nam na delu poti odpre lep pogled na ostenje omenjenega vrha, na drugo stran pa lepo vidimo Obir. Sledi nekoliko daljši spust, nam pa se s ceste še vedno odpirajo lepi pogledi proti Tolsti Košuti, Obirju, Pristovškemu Storžiču in ostalim okoliškim goram. Na nekaj manjših križiščih nadaljujemo po "glavni" cesti, ki poteka večinoma zahodno do severozahodno, ves čas pa poteka po avstrijski strani državne meje. Ko se cesta ponovno prične vzpenjati se postopoma povsem približa državni meji, še nekoliko višje pa cesta naredi ostri levi ovinek. Za omenjeno serpentino se cesta ponovno vrne k državni meji, mi pa po njej hodimo skoraj do njenega konca. Cesto je najbolje zapustiti nekje pri mejnem kamnu s št. 222 (nekaj mejnih kamnov je vidnih s ceste, zato lahko približno predvidimo, kateri je kamen s št. 222), nato pa pot nadaljujemo po stezici, ki se nadaljuje neposredno ob državni meji. Ko zapustimo cesto se najprej zmerno vzpnemo, nato pa prispemo iz gozda, ob rob večje poseke. Preko poseke se vzpnemo po slovenski strani državne meje v rahlem vzponu. Ko se vzpon konča, sledi nekaj korakov spusta. Za omenjenimi nekaj koraki spusta se priključimo bolj uhojeni poti, ki vodi od ruševin Pečovnika (nekdanja karavla JLA).
Nadaljujemo po bolj uhojeni poti, ki se nadaljuje po slovenski strani, po nekaj minutah prečnega vzpona pa se vrne na greben. Nadaljujemo rahlo levo ter se mimo kamna s št. 238 sprehodimo pod vrh Pečovnika (1640 m), ki je le nekaj korakov s poti.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (november).
zemljevid poti - Pečovnik
Ob poti: Roblekova planina (1284m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Pečovnik (kota 1668) ( 10 min), Plešivec ( 55 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Jezerski vrh - Pečovnik1
Jezerski vrh - Pečovnik2
Jezerski vrh - Pečovnik3
Jezerski vrh - Pečovnik4
Jezerski vrh - Pečovnik5
Jezerski vrh - Pečovnik6
Jezerski vrh - Pečovnik7
Jezerski vrh - Pečovnik8
Jezerski vrh - Pečovnik9
Jezerski vrh - Pečovnik10
Jezerski vrh - Pečovnik11
Jezerski vrh - Pečovnik12
Jezerski vrh - Pečovnik13
Jezerski vrh - Pečovnik14
Jezerski vrh - Pečovnik15
Jezerski vrh - Pečovnik16
Jezerski vrh - Pečovnik17
Jezerski vrh - Pečovnik18
Jezerski vrh - Pečovnik19
Jezerski vrh - Pečovnik20
Jezerski vrh - Pečovnik21
Jezerski vrh - Pečovnik22
Jezerski vrh - Pečovnik23
Jezerski vrh - Pečovnik24
Jezerski vrh - Pečovnik25
Jezerski vrh - Pečovnik26
Jezerski vrh - Pečovnik27
Jezerski vrh - Pečovnik28
Jezerski vrh - Pečovnik29
Jezerski vrh - Pečovnik30
Jezerski vrh - Pečovnik31
Jezerski vrh - Pečovnik32
Jezerski vrh - Pečovnik33
Jezerski vrh - Pečovnik34
Jezerski vrh - Pečovnik35
Jezerski vrh - Pečovnik36
Jezerski vrh - Pečovnik37
Jezerski vrh - Pečovnik38
Jezerski vrh - Pečovnik39
Jezerski vrh - Pečovnik40
Jezerski vrh - Pečovnik41
Jezerski vrh - Pečovnik42
Jezerski vrh - Pečovnik43
Jezerski vrh - Pečovnik44
Jezerski vrh - Pečovnik45
Jezerski vrh - Pečovnik46
Jezerski vrh - Pečovnik47
Jezerski vrh - Pečovnik48
Jezerski vrh - Pečovnik49
Jezerski vrh - Pečovnik50
Jezerski vrh - Pečovnik51
Jezerski vrh - Pečovnik52
Jezerski vrh - Pečovnik53
Jezerski vrh - Pečovnik54
Jezerski vrh - Pečovnik55
Jezerski vrh - Pečovnik56
Jezerski vrh - Pečovnik57
Jezerski vrh - Pečovnik58
Jezerski vrh - Pečovnik59
Diskusija o izletu Jezerski vrh - Pečovnik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki