Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Skuta (2532 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Janče / Jevnica - Janče (krožna kolo tura: Jevnica - Laze - Janče - Golišče)

Jevnica - Janče (krožna kolo tura: Jevnica - Laze - Janče - Golišče)

Natisni
Izhodišče: Jevnica (273 m)
Ime poti: krožna kolo tura: Jevnica - Laze - Janče - Golišče
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: ni podatka
Višinska razlika: 519 m
Višinska razlika po poti: 600 m
Zemljevid: KartoGrafija, Ljubljana in okolica 1: 40.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada
Avtor: alyas
Ogledov: 1.531
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 40
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Kraj Jevnica, 20 km vzhodno od Ljubljane, ki leži ob reki Savi in železniški progi Lj – Litija.
Iz Ljubljane se običajno na izhodišče pripeljemo kar s kolesom po lokalni cesti po desnem bregu reke Save, po glavni cesti pa običajno z avtom iz Ljubljane v Zasavje pa po levem bregu reke Save do kraja Senožeti, kjer v krožnem križišču izberemo odcep v desno za Jevnico.
Opis poti:
Za opisani krožno kolesarski izlet (vzpon in spust) iz kraja Jevnice, izberemo bolj severne poti janškega hribovja, ki so sicer bolj primerne za poletni čas, vendar na Janče tudi sicer ni vroče, saj je tukaj veliko gozda in sence.
Če vzamete kraj Jevnica za izhodišče in se semkaj pripeljete z avtom, je najbolje parkirati pri železniški postaji, od tam pa se podate čez središče vasi, mimo šole in trgovine, proti zahodu, po ozki lokalni cesti, ki pelje še kak km ali dva ob železnici. Za Jevnico in pred krajem Laze lokalna cesta dvakrat prečka železnico, nato pa kmalu za prvima dvema hišama v Lazah, nad železnico, zagledamo stranski odcep in zavijemo levo in navzgor, na sprva dokaj strmo asfaltno cesto, ki čez kake 2 km preide v makadam, strmina pa nekajkrat tudi malo popusti. Na dokaj samotni gozdni cesti navzgor se sicer vseskozi držimo glavne ceste, edino križišče, kjer se je možno zmotiti na poti proti Jančam, pa je ustrezno označeno. Dva izmed treh makadamskih klancev v prvi polovici poti sta sedaj tudi že asfaltirana, vendar pa bo nekaj več truda in moči potrebno vložiti v pritiskanje pedal tudi še v zadnjem delu gozdne ceste pod Jančami.
Običajno se ustavimo na Jančah pri planinskem domu, ki predstavlja nekak logičen cilj vzpona. Od tam pa se nato kakih 300 m vrnemo v isti smeri nazaj in za nadaljevanje izberemo glavno cesto navzdol čez vas Tuji Grm in naprej proti vasi Mala Štanga (smer Litija). Iz Male Štange se v križiščih držimo bolj desnih smeri (vsi levi odcepi vodijo že prej v dolino in v Jevnico) in se po krajšem vzponu in nato krajšem spustu po slabši cesti čez gozd napotimo proti vasi Golišče, vse dokler ne pripeljemo do križišča z lepšo in asfaltno ceste. Za povratek v Jevnico zavijemo levo malce v klanec (desno za Kresniški vrh in Kresnice ali Veliki Vrh in Litija), potem pa čez slikovito vas Golišče, vseskozi po asfaltu in lepih ovinkih še kakih 5 km navzdol do izhodišča. Vse skupaj kakih 30 km, dobrih 600 m višincev in kake dobre 2 uri razgibane vožnje.
Za tovrstni izlet, ki poteka deloma po asfaltu, a več po makadamu, je najbolje uporabiti gorsko kolo z dobrim profilom gum, da ne bo težav pri spodrsavanju, kajti vzpon je resnično strm, spusti pa pri zaviranju, zlasti če je mokro, prav tako zahtevajo varen in dober oprijem gum. Vzpon na Janče po tej poti iz Laz zaradi strmine ni ravno zelo obiskan, prav tako ni posebej razgleden (z izjemo razširitve sveta mimo treh hiš), na poti čez gozd boste tudi redko koga srečali, drugi del poti in spust čez Golišče v Jevnico pa je z vidika razgledov lepši in zanimivejši. Če kdaj zgrešite kak odcep in prej zavijete navzdol v dolino, brez panike, skoraj vedno boste prišli v Jevnico, tovrstne spuste po slabših poteh pa izbirajo zlasti downhilerji.
zemljevid poti - Janče
Ob poti: Planinski dom Janče (792m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jevnica - Janče1
Jevnica - Janče2
Jevnica - Janče3
Jevnica - Janče4
Jevnica - Janče5
Jevnica - Janče6
Jevnica - Janče7
Jevnica - Janče8
Jevnica - Janče9
Jevnica - Janče10
Jevnica - Janče11
Jevnica - Janče12
Jevnica - Janče13
Jevnica - Janče14
Jevnica - Janče15
Jevnica - Janče16
Jevnica - Janče17
Jevnica - Janče18
Jevnica - Janče19
Jevnica - Janče20
Jevnica - Janče21
Jevnica - Janče22
Jevnica - Janče23
Jevnica - Janče24
Jevnica - Janče25
Jevnica - Janče26
Jevnica - Janče27
Jevnica - Janče28
Jevnica - Janče29
Jevnica - Janče30
Jevnica - Janče31
Jevnica - Janče32
Jevnica - Janče33
Jevnica - Janče34
Jevnica - Janče35
Jevnica - Janče36
Jevnica - Janče37
Jevnica - Janče38
Jevnica - Janče39
Jevnica - Janče40
Diskusija o izletu Jevnica - Janče (krožna kolo tura: Jevnica - Laze - Janče - Golišče)
gams121.4.2020
gozdno cesto iz Laz so v zgornjem delu - slika 16 in 17 lani v jeseni "modernizirali", beri asfaltirali in razširili, tako, da je zadnje klance pod Jančami dosti lažje za zvozit velik nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki