Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se s Smokuškega vrha (1122 m), vidi Bohinjsko jezero?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Španov vrh / Jesenice (Straža) - Španov vrh (čez Jelenkamen)

Jesenice (Straža) - Španov vrh (čez Jelenkamen)

Natisni
Izhodišče: Jesenice (Straža) (560 m)
Širina/Dolžina: 46,429°N 14,0825°E
Ime poti: čez Jelenkamen
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 774 m
Višinska razlika po poti: 774 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 5.855
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 52
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce, kjer se zapeljemo desno proti Jesenicam. V naselju Slovenski Javornik, v križišču s semaforjem zavijemo levo proti centru mesta. V drugem semaforiziranem križišču (pri gimnaziji) zapeljemo desno, nazaj proti Tomšičevi cesti mimo osnovne šole na levi. Vozimo še nadaljnja 2,5 km do konca Tomšičeve ulice, oz. do mesta, kjer se ob železniški progi nahaja zadnja avtobusna postaja pod klancem. Tu je veliko parkirišče, oz. naše izhodišče.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo po asfaltni cesti v klanec, kjer tik pod vrhom na levi opazimo stezo, na katero stopimo in po njej zavijemo v smer mimo vrtov na naši levi. Že takoj pridemo v bližino stanovanjskih zgradb na levi, kjer prečkamo krajši kolovoz (pelje do bližnjega vodnega zbiralnika na desni). Steza se zdaj nekoliko vzpne proti daljnovodu katerega hitro dosežemo. Tu zavijemo desno v klanec proti vzhodu po gruščnati poti.
Kmalu dosežemo drug daljnovod, kjer pot zavije levo v krajši gozdič (v letnem času naletimo na žično ograjo), za katerim stopimo na (lovsko) stezo vzhod-zahod. Zavijemo levo (zahodno) čez pašnik, na koncu katerega opazimo manjšo klopco, mi pa tu nadaljujemo desno strmeje v klanec. Kmalu strmina popusti, pot pa zavije levo proti izpostavljeni skalnati "babi", kjer si lahko privoščimo razgled.
Nadaljujemo v listnat gozd (smer zahod), kjer se pot, ki preči pobočje, najprej nekoliko spusti, zatem pa nas pripelje na gozdno izravnavo. Tu med praprotjo pridemo do njenega roba, kjer je manjše razpotje. Nadaljujemo desno ob robu, ter po cca 40 m naletimo še na drugo razpotje (levi odcep), kjer nadaljujemo naravnost v klanec. Sprva širša gozdna pot, kmalu zavije desno in se zoži. V nadaljevanju se po gozdnem pobočju vzpenja v ključih. Čez nekaj časa se pri vrhu vzhodnega grebena Jelenkamna pot nekoliko položi, ter nadaljuje naravnost v klanec proti severu. Kmalu (pri padlem drevesu) pot zavije ostro levo, kjer najprej preči nekoliko strmejše pobočje, zatem pa nas pripelje na delno odprto mesto, kjer se nam ponudi pogled na Julijce, ter na glavno razgledišče Jelenkamna, ki leži dobrih 100 v.m. pod njegovim vrhom. Tu pot zavije desno, strmo v klanec (previdno pri sestopu v mokrem!), kateri pa ne traja dolgo. Ko se pot položi in nas usmerja nekoliko proti levi, na drevju opazimo različne oznake. Kmalu pa se po vzhodnem pobočju v SZ prečnici pot še zadnjič vzpne proti vrhu Jelenkamna. Ko po nekaj min. dosežemo vrh, zavijemo desno (levo Jelenkamen) proti SZ. Sledi nekajminutna hoja po markirani poti gozdnega grebena, nakar, ko se ta nekoliko spusti naletimo na razpotje: desno Pristava, levo rovt Dole, naravnost lovska pot na Lenčkov Špik. Izberemo zadnjo in se po njej vzpnemo v isti smeri od koder smo prišli. Ko se po kratkem času pot nekoliko spusti, naletimo na desni odcep, kamor se usmerimo in zapustimo označeno lovsko pot. Pot katera preči dokaj strmo pobočje Lenčkovega Špika, nas v kratkem pripelje na Lenčkov rovt. Tu stopimo na kolovoz po katerem se najprej nekoliko spustimo in zatem na razpotju izberemo levega, ter se po njem zmerno vzpnemo čez in ob pašnikih vse do njegovega konca na gozdni cesti Prihodi - Križovec. Usmerimo se desno in hodimo po omenjeni cesti nadaljnjih 10 min, nakar naletimo na kolovoz z leve, kateri vodi v gozd proti SZ (ob desni strani ceste manjše parkirišče). Usmerimo se nanj in stopimo na markirano pot Pristava - Črni vrh. Le nekoliko naprej pot doseže manjši neizrazit preval, za katerim se začne postopoma spuščati. Na mestu, kjer pot zavije levo in se zatem nekoliko vzpne, prečkamo potok (leva Ukova). Po krajšem, zmernem vzponu, tik preden stopimo iz gozda na razpotju izberemo desno, oz. pot, ki vodi naravnost. Ko se znajdemo na travnatem pobočju, se usmerimo na vzpenjajoč se kolovoz na naši desni in s tem (preden bi ponovno stopili v gozd) zapustimo markirano pot. Kolovoz, ki se proti vrhu vse bolj razglednega pobočja izgublja, nas privede na velik preval tik pod Španovim vrhom na naši desni (tu se nam odpre razgled proti Golici). Sledi le še krajši vzpon ob robu smučišča do zgornje postaje sedežnice Španov vrh.
zemljevid poti - Španov vrh
Ob poti: Jelenkamen (1096m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jesenice (Straža) - Španov vrh1
Jesenice (Straža) - Španov vrh2
Jesenice (Straža) - Španov vrh3
Jesenice (Straža) - Španov vrh4
Jesenice (Straža) - Španov vrh5
Jesenice (Straža) - Španov vrh6
Jesenice (Straža) - Španov vrh7
Jesenice (Straža) - Španov vrh8
Jesenice (Straža) - Španov vrh9
Jesenice (Straža) - Španov vrh10
Jesenice (Straža) - Španov vrh11
Jesenice (Straža) - Španov vrh12
Jesenice (Straža) - Španov vrh13
Jesenice (Straža) - Španov vrh14
Jesenice (Straža) - Španov vrh15
Jesenice (Straža) - Španov vrh16
Jesenice (Straža) - Španov vrh17
Jesenice (Straža) - Španov vrh18
Jesenice (Straža) - Španov vrh19
Jesenice (Straža) - Španov vrh20
Jesenice (Straža) - Španov vrh21
Jesenice (Straža) - Španov vrh22
Jesenice (Straža) - Španov vrh23
Jesenice (Straža) - Španov vrh24
Jesenice (Straža) - Španov vrh25
Jesenice (Straža) - Španov vrh26
Jesenice (Straža) - Španov vrh27
Jesenice (Straža) - Španov vrh28
Jesenice (Straža) - Španov vrh29
Jesenice (Straža) - Španov vrh30
Jesenice (Straža) - Španov vrh31
Jesenice (Straža) - Španov vrh32
Jesenice (Straža) - Španov vrh33
Jesenice (Straža) - Španov vrh34
Jesenice (Straža) - Španov vrh35
Jesenice (Straža) - Španov vrh36
Jesenice (Straža) - Španov vrh37
Jesenice (Straža) - Španov vrh38
Jesenice (Straža) - Španov vrh39
Jesenice (Straža) - Španov vrh40
Jesenice (Straža) - Španov vrh41
Jesenice (Straža) - Španov vrh42
Jesenice (Straža) - Španov vrh43
Jesenice (Straža) - Španov vrh44
Jesenice (Straža) - Španov vrh45
Jesenice (Straža) - Španov vrh46
Jesenice (Straža) - Španov vrh47
Jesenice (Straža) - Španov vrh48
Jesenice (Straža) - Španov vrh49
Jesenice (Straža) - Španov vrh50
Jesenice (Straža) - Španov vrh51
Jesenice (Straža) - Španov vrh52
Diskusija o izletu Jesenice (Straža) - Španov vrh (čez Jelenkamen)
Majdag10.4.2011

...Ojla, danes sva šli z mojo Iro čez Jelenkamen na Španov vrh. Samo nisva šli čez L. rovt, ampak čez L. Špik.Nazaj pa sva se vračale čez sedem grabnov. Tam pa se končno nekaj dogaja. Nov mostiček, malo pred klini, pa požagana debla in narejene stopničke. Tudi sam konec poti je nekaj spremenjen, samo se pot slabo vidi. Tako, da sem danes imela srečo, lep dan, dobra pot, pa še razgledi na Španovem vrhu so bili čudoviti. Aja še to, Heinz a si mogoče že šel iz L. Špika na levo, po grebenu, me zanima kje prideš dol. Pa lep pozdrav Majdanasmehvelik nasmeh
heinz10.4.2011
Pozdravljena Majda!
Torej prinašaš dobre novice v zvezi s sedmimi grabni.. Tudi mene veseli, da se končno tu nekaj dogaja!
Kateri greben imaš v mislih -v levo od L.Špika-, oz iz katere strani gledano, pa žal ne vem. Če mogoče misliš grapo oz dolino, bi bilo lahko -skozi Dole-...ta gre iz Dol pod L.Špikom proti Kalvariji. Ta pot mi ni ravno lepa.
Je pa en greben (širok gozdni) gledano v smeri od L.Špika proti Šp.vrhu. Ta je brez imena, čezenj pa poteka označena (najbrž lovska) trasa. Pripelje do markirane poti Pristava - Črni vrh. Bolje in hitreje pa je, če namesto tega izbereš 10 min hojo po gozdni cesti na njegovi desni (zg opis) itd..
Srečno ! heinz
Majdag11.4.2011

Heinz, ja, gledano iz smeri L. Špik -Š. vrh. Lani sem videla nekoga, ki je lavfal v to smer. Pa mi je rekel, če ne poznam poti, je bolje, da ne grem, pa me mika. Drugače pa pot skozi Dole poznam. Hvala, pa lep dan, nasmeh čav Majda
heinz12.4.2011
Z ozirom na to, Majda, da sprašuješ -kje prideš dol- sklepam, da sprašuješ po grabnu,- ne grebenu..
Ko se z Lenčkovega Špika spustiš na gozdno cesto Prihodi - Križovec, na levi izza ovinka opaziš dolino (graben), na drugi strani pa del hriba Sušje -1105, ki od tam izgleda kot nek greben. V omenjen graben ali dolino se lahko spustiš po gozdu, pri čemer najprej naletiš na zgornji del Jesniškega rovta -1050, nižje jz,popoti skozi gozdič pa še na spodnjega. Na njegovem zahodnem robu naletiš na potok (levi rokav Ukove), ob katerem poteka pot v dolino (moj opis najdeš tule: http://www.hribi.net/izlet/jesenice_ukova_spanov_vrh_/11/1231/2472
Lažja in bolj zanesljiva varianta pa je po cesti: hodiš cca 15-20 min, nakar za manjšim ličnim rovtom z vikendico na desni naletiš na oster odcep g. ceste, v levo (nazaj).Ta te privede na sp del Jeseniškega rovta. Po desni strani potoka se spustiš v gozd in nadaljuješ po dokaj zanimivi poti mimo prek 100 let starega vodnega zajetja, mimo slapu in po proti koncu dokaj strmi poti do mostičkov čez obe Ukovi v spodnejm delu. Pot se konča na kolovozu med obema mostičkoma.
Enkrat sem tudi poizkušal malo pod vrhom L.Š. levo v smeri kot navajaš, po neki poti proti dolini, a se je ta dokaj hitro končala, zato sem obrnil nazaj gor.
Če slučajno nič od tega nisi imela v mislih, me seveda lahko znova vprašaš.. Ves ta konec mi je dokaj poznan.
Lp! h
Majdag12.4.2011

Ojla, hvala za opise. Pot mimo starega vodnjaka poznam, sem že šla večkrat. Dobro, da tako dobro poznaš vse te kraje, mi pride prav na mojih potepih. Hvala Heinz, pa srečno nasmeh Majda
Jusk22.10.2019
Sicer nisem šel ravno po tej opisani poti,ampak iz Ukove na Jelenkamen,pa mimo vikend naselja v Javorniškem rovtu po markirani poti proti Črnemu vrhu,pred Črnim vrhom pa po poti direkt na Španov vrh. Pot je vredu,razen od tam naprej ko se prečka cesto Prihodi-Križovec je kar blatna. Vreme pa lepo in (pre)toplo za ta časnasmeh povratek po cesti proti Prihodom in mimo Zg.Pejc na Jesenice
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki