Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plešivcu (1801 m)?
Glasuj

Jesenica - Kojca

Natisni
Izhodišče: Jesenica (693 m)
Širina/Dolžina: 46,1494°N 13,9503°E
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 610 m
Višinska razlika po poti: 610 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 2.700
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali iz Gorenje vasi in Žirov preko prelaza Kladje, ali pa iz Zalega Loga preko Davče...), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zakojce. Le nekaj metrov za tem, ko smo se usmerili v smeri Zakojce, pa se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž, skozi katero vodi strma bližnjica, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška. Višje nas cesta vodi skozi vasi Trebenče, Gorje, nato pa po prečenju pobočij, po zgornji strani obidemo vas Zakriž, kjer se nam priključi prej omenjena bližnjica. Nekoliko naprej cesta zavije še bolj v desno, nato pa še po nekaj kilometrih prečenja prispemo do začetka vasi Jesenica, kjer opazimo prve oznake za preval Vrh Ravni, Kojco in Porezen, ki kažejo desno, mi pa nadaljujemo levo proti osrednjemu delu vasi, kjer na primernem mestu ob ekološkem otoku parkiramo. Ob izhodišču se nahaja še avtobusna postaja in spominsko obeležje.
b) Iz Mosta na Soči oz. Bače pri Modreju se peljemo proti Idriji, nato pa za krajem Reka, tik preden prečimo potok Jesenica nadaljujemo ostro levo, v naslednjem križišču pa ostro desno v smeri Orehovške grape. Po nekaj kilometrih razmeroma strme ceste prispemo do vasice Orehek, malo nad vasjo pa se priključimo prečni cesti pod Kojco, kateri sledimo v desno. Ko prispemo do vasi Jesenica, parkiramo na primernem mestu ob ekološkem otoku. Ob izhodišču se nahaja še avtobusna postaja in spominsko obeležje.
c) Iz Bače pri Modreju se peljemo proti Podbrdu ali obratno, nato pa v kraju Grahovo ob Bači zavijemo v smeri Zakojce in Bukovega. V nadaljevanju se kar nekaj časa peljemo po ovinkasti ter vzpenjajoči se cesti, nato pa na označenem križišču nadaljujemo desno v smeri Cerknega (levo Zakojca). Sledi prečenje Kojce, nato pa, ko prispemo v vas Jesenica, parkiramo na primernem mestu ob ekološkem otoku. Ob izhodišču se nahaja še avtobusna postaja in spominsko obeležje.
Opis poti:
Nekaj korakov jugovzhodno od izhodišča opazimo oznake za Kojco in Porezen, ki nas usmerijo levo na asfaltno cesto, ki se prične strmo vzpenjati skozi vas. Ob pogledih na Kojco se vzpenjamo mimo nekaj hiš, nato pa se asfalt konča, pot pa nas vodi še mimo posameznih hiš. Za zadnjo hišo se cesta spremeni v kolovoz, po katerem se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na preval Vrh Ravni, kjer je razpotje številnih poti.
S prevala Vrh Ravni nadaljujemo levo na kolovoz v smeri Kojce. Zmerno vzpenjajočemu se kolovozu sledimo približno 15 minut, nato pa nas smerna tabla usmeri levo na vse bolj strmo pešpot. Pot, ki poteka skozi gozd, nas nato mimo studenčka pripelje do prijetnega počivališča Lipje, kjer se nam z leve priključi pot iz vasice Orehek.
Pot naprej se vrne v strnjen gozd in se začne še strmeje vzpenjati. Višje strmina popusti in pot zavije desno. Sledi nekajminutno prečenje strmih pobočij in pot nas pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz vasi Zakojca.
Nadaljujemo ostro levo v smeri Kojce po lovski poti, ki nas le malo naprej pripelje na glavni greben omenjenega vrha. Tu pot zavije nekoliko v desno in se ponovno začne strmo vzpenjati po vse bolj razglednem vršnem pobočju gore. Višje strmina popusti in pot nas pripelje iz gozda na travnata pobočja, po katerih se nato v nekaj minutah razgledne hoje povzpnemo na vrh Kojce.
zemljevid poti - Kojca
Ob poti: Preval Vrh Ravni (826m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Jesenica - Kojca1
Jesenica - Kojca2
Jesenica - Kojca3
Jesenica - Kojca4
Jesenica - Kojca5
Jesenica - Kojca6
Jesenica - Kojca7
Jesenica - Kojca8
Jesenica - Kojca9
Jesenica - Kojca10
Jesenica - Kojca11
Jesenica - Kojca12
Jesenica - Kojca13
Jesenica - Kojca14
Jesenica - Kojca15
Jesenica - Kojca16
Jesenica - Kojca17
Jesenica - Kojca18
Jesenica - Kojca19
Jesenica - Kojca20
Jesenica - Kojca21
Jesenica - Kojca22
Jesenica - Kojca23
Jesenica - Kojca24
Jesenica - Kojca25
Jesenica - Kojca26
Jesenica - Kojca27
Jesenica - Kojca28
Jesenica - Kojca29
Jesenica - Kojca30
Jesenica - Kojca31
Jesenica - Kojca32
Jesenica - Kojca33
Jesenica - Kojca34
Jesenica - Kojca35
Jesenica - Kojca36
Diskusija o izletu Jesenica - Kojca
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki