Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Blegoša (1562 m), vidi Tičarjev dom na Vršiču?
Glasuj

Jeršiče - Sveta Trojica

Natisni
Izhodišče: Jeršiče (650 m)
Širina/Dolžina: 45,7748°N 14,2305°E
Čas hoje: 2 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 456 m
Višinska razlika po poti: 525 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Ogledov: 5.091
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 68
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Postojna, nato pa se zapeljemo proti centru Postojne. V omenjenem kraju bomo opazili oznake za Pečno reber in železniško postajo, ki nas usmerijo desno, nato pa približno 200 m pred železniško postajo zavijemo levo (križišče ni označeno) na cesto, ki nas kmalu popelje preko avtoceste. Na drugi strani avtoceste pridemo na križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Stari vasi, mi pa nadaljujemo v smeri Javornika in Svete Trojice. Nekoliko naprej, ob spomeniku NOB, se v levo odcepi cesta proti Pečni rebri, mi pa tu na primernem mestu parkiramo.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Uncu in Cerknici. V naselju Unec zapustimo glavno cesto proti Cerknici in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Postojne. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, katera se nadaljuje vzporedno z avtocesto. Ko po nekaj kilometrih skozi podvoz prispemo na drugo stran avtoceste, pa na prvem križišču nadaljujemo naravnost. Ko se ponovno vrnemo na prvotno stran avtoceste pa v križiščih nadaljujemo levo oz. v smeri Pečne rebri in Svete Trojice. Ko kaj kmalu prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Pečni rebri, v desno pa se nadaljuje cesta proti Sveti Trojici, bomo med obema cestama opazili obeležje NOB. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
Opis poti:
Opisana pot je do nadaljnjega uradno zaprta, zaradi varnosti ker vodi čez vojaški poligon (10.4.2018)-
S križišča ob obeležju NOB nadaljujemo po spodnji desni cesti v smeri Javornikov in Svete Trojice (levo Pečna reber). Nekaj korakov naprej ob cesti opazimo znak, da bomo pot nadaljevali po gozdni cesti, mi pa po njej hodimo le minuto ali dve, nato pa prispemo do naslednjega križišča, kjer nas sicer malo dvoumna tabla za Sveto Trojico usmeri na spodnjo desno cesto. Da smo na pravi cesti nam kaj hitro potrdijo dokaj pogoste markacije ob poti. Pot naprej nas vodi rahlo navzdol, med tem pa obidemo najprej manjši zapuščen objekt, za večjo jaso, kjer nadaljujemo naravnost pa še nekoliko večji opuščen vojaški objekt. Za omenjenim objektom, pot preide v bolj strnjen gozd, katerega je v začetku leta 2014 močno prizadejal žled. Markirana pot, ob kateri opazimo tudi nekaj oznak za Sveto Trojico, se postopoma prične lahkotno vzpenjati ter nas popelje v vojaško območje, kjer je v času vaj prehod prepovedan in tudi smrtno nevaren. Cesta, ki se je med tem že spremenila v kolovoz, nas nato vodi še mimo vzdrževane lesene koče, nekoliko naprej pa se prične prečno vzpenjati po zmerno strmem pobočju. Na manjši jasi se nam odprejo prvi razgledi na Nanos, nekoliko naprej, ko pa stopimo iz gozda na večje travnato pobočje pa še proti okoliškem hribovju, med drugim tudi Sveti Trojici, katere vrh smo sicer med vzponom že lahko videli.
Na delu, kjer stopimo na omenjeno travnato pobočje, opazimo tudi oznake, da smo vstopili v rajon ciljev (smrtno nevarno), kar s pogledom na močno poškodovana tla od granat oz. drugih ubojnih sredstev niti ni težko opaziti.
Na tem delu, kjer je v času opisa stala samotna breza, pa naletimo na večjo orientacijsko zanko, saj na kamnu, pod visokimi travami opazimo oznake, ki nas z lepo sledljive stezice usmerijo desno navzdol na sprva nič kaj vidno stezico, ki se prične spuščati proti vznožju hriba Poček (826 m). Po nekaj 10 metrih spusta ujamemo travnat kolovoz, po katerem se spustimo do drugega, nekoliko bolj kamnitega kolovoza, kateremu sledimo levo navzdol. Sledi še nekaj spusta preko obsežnih travnikov, katere krasijo številne breze. Ko se nižje, ob neizrazitem prevalu Vratca pot povsem izravna, pa na križišču, kjer dosežemo širšo makadamsko cesto, nadaljujemo levo, na kar nas opozarja tudi puščica oz. markacija na drevesu. Po položni cesti, v nekaj minutah prispemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po desni cesti v smeri Svete Trojice. Cesta, ki se ponovno prične zmerno vzpenjati, pa nas hitro pripelje do Lovske koče Trešnja ravan, katera se nahaja nekaj korakov s ceste v levo.
Po cesti nadaljujemo do naslednjega križišča, kjer gremo desno, nekaj minut naprej, na naslednjem križišču pa naravnost na markiran kolovoz, kateri se nekoliko strmeje vzpne. Višje, na obračališču prečimo drugo gozdno cesto, nato pa se po še naprej označeni poti pričnemo razmeroma strmo vzpenjati po kamnitem kolovozu. Po približno 15 minutah strmina popusti in pot nas pripelje na sedelce med Lonico na levi in Sveto Trojico na desni.
Tu dosežemo slabšo gozdno cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa se ob vse lepših razgledih v nekaj minutah povzpnemo na razgleden vrh s cerkvico in razgledno ploščo.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2014 (december).
zemljevid poti - Sveta Trojica
Ob poti: Vratca (774m), Lovska koča Trešnja ravan (818m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jeršiče - Sveta Trojica1
Jeršiče - Sveta Trojica2
Jeršiče - Sveta Trojica3
Jeršiče - Sveta Trojica4
Jeršiče - Sveta Trojica5
Jeršiče - Sveta Trojica6
Jeršiče - Sveta Trojica7
Jeršiče - Sveta Trojica8
Jeršiče - Sveta Trojica9
Jeršiče - Sveta Trojica10
Jeršiče - Sveta Trojica11
Jeršiče - Sveta Trojica12
Jeršiče - Sveta Trojica13
Jeršiče - Sveta Trojica14
Jeršiče - Sveta Trojica15
Jeršiče - Sveta Trojica16
Jeršiče - Sveta Trojica17
Jeršiče - Sveta Trojica18
Jeršiče - Sveta Trojica19
Jeršiče - Sveta Trojica20
Jeršiče - Sveta Trojica21
Jeršiče - Sveta Trojica22
Jeršiče - Sveta Trojica23
Jeršiče - Sveta Trojica24
Jeršiče - Sveta Trojica25
Jeršiče - Sveta Trojica26
Jeršiče - Sveta Trojica27
Jeršiče - Sveta Trojica28
Jeršiče - Sveta Trojica29
Jeršiče - Sveta Trojica30
Jeršiče - Sveta Trojica31
Jeršiče - Sveta Trojica32
Jeršiče - Sveta Trojica33
Jeršiče - Sveta Trojica34
Jeršiče - Sveta Trojica35
Jeršiče - Sveta Trojica36
Jeršiče - Sveta Trojica37
Jeršiče - Sveta Trojica38
Jeršiče - Sveta Trojica39
Jeršiče - Sveta Trojica40
Jeršiče - Sveta Trojica41
Jeršiče - Sveta Trojica42
Jeršiče - Sveta Trojica43
Jeršiče - Sveta Trojica44
Jeršiče - Sveta Trojica45
Jeršiče - Sveta Trojica46
Jeršiče - Sveta Trojica47
Jeršiče - Sveta Trojica48
Jeršiče - Sveta Trojica49
Jeršiče - Sveta Trojica50
Jeršiče - Sveta Trojica51
Jeršiče - Sveta Trojica52
Jeršiče - Sveta Trojica53
Jeršiče - Sveta Trojica54
Jeršiče - Sveta Trojica55
Jeršiče - Sveta Trojica56
Jeršiče - Sveta Trojica57
Jeršiče - Sveta Trojica58
Jeršiče - Sveta Trojica59
Jeršiče - Sveta Trojica60
Jeršiče - Sveta Trojica61
Jeršiče - Sveta Trojica62
Jeršiče - Sveta Trojica63
Jeršiče - Sveta Trojica64
Jeršiče - Sveta Trojica65
Jeršiče - Sveta Trojica66
Jeršiče - Sveta Trojica67
Jeršiče - Sveta Trojica68
Diskusija o izletu Jeršiče - Sveta Trojica
nusa4.1.2015
Danes sem prehodila opisano pot,ki je zelo lepo označena.Večina poti je bilo zasnežene,da se je lepo hodilo,saj je na začetku kar nekaj gozdne makedamske poti.Priporočam pohodnikom,ki imajo radi samotne poti,saj nisem srečala nobenega.Na vrhu pa prelepi razgledi in rahel vetrič.
tavzentroza23.10.2016
Pot prehodila danes, pot je samotna, srečala sem samo enega tekača, res za tiste ,ki želijo hoditi v tišini.POt trenutno ustreza gornjemu opisu.Priporočam hojo med vikendi,ko ni vojaških aktivnosti.
sikvatro1.6.2017
Danes prehodil to pot. Potrebno bi bilo obnoviti markacije. Zahvaljujoč gornjemu opisu poti sem jo prehodil brez težav. Tudi jaz nisem srečal niti enega pohodnika. Užival sem v spomladanskem cvetju in lepem razgledu na vrhu.
PDPostojna10.4.2018
Pot je uradno zaprta, zaradi varnosti ker vodi čez vojaški poligon.

PD Postojna
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki