Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili pri Prešernovi koči na Stolu?
Glasuj

Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)

Natisni
Izhodišče: Jeršiče (650 m)
Širina/Dolžina: 45,7748°N 14,2305°E
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 569 m
Višinska razlika po poti: 580 m
Zemljevid: Snežnik 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.000
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Postojna, nato pa se zapeljemo proti centru Postojne. V omenjenem kraju bomo opazili oznake za Pečno reber in železniško postajo, ki nas usmerijo desno, nato pa približno 200 m pred železniško postajo zavijemo levo (križišče ni označeno) na cesto, ki nas kmalu popelje preko avtoceste. Na drugi strani avtoceste pridemo na križišče, kjer se v desno odcepi cesta proti Stari vasi, mi pa nadaljujemo v smeri Javornika in Svete Trojice. Nekoliko naprej, ob spomeniku NOB, se v levo odcepi cesta proti Pečni rebri, mi pa tu na primernem mestu parkiramo.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Uncu in Cerknici. V naselju Unec zapustimo glavno cesto proti Cerknici in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Postojne. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko ožji cesti, katera se nadaljuje vzporedno z avtocesto. Ko po nekaj kilometrih skozi podvoz prispemo na drugo stran avtoceste, pa na prvem križišču nadaljujemo naravnost. Ko se ponovno vrnemo na prvotno stran avtoceste pa v križiščih nadaljujemo levo oz. v smeri Pečne rebri in Svete Trojice. Ko kaj kmalu prispemo do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Pečni rebri, v desno pa se nadaljuje cesta proti Sveti Trojici, bomo med obema cestama opazili obeležje NOB. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
Opis poti:
Z izhodišča ob manjšem spominskem parku NOB, nadaljujemo po rahlo desni cesti v smeri Svete Trojice. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, s katere se že kmalu rahlo v desno odcepi markirana pot, sprva cesta proti Sveti Trojici, mi pa nadaljujemo po zgornji cesti, ki vodi ob vznožju Javornikov. V nadaljevanju kar nekaj časa hodimo po rahlo vzpenjajoči se cesti, katera nas čez čas pripelje do označenega križišča, kjer se v levo odcepi cesta in markirana pot proti Javornikom.
Nadaljujemo po omenjeni cesti, nato pa na prvem levem ovinku nadaljujemo desno v gozd, na markirano pešpot, ki se prične zmerno do strmo vzpenjati. Med vzponom, na nekaj manjših razpotjih sledimo markacijam, nato pa se vrnemo na cesto ter ji sledimo v desno. Nekaj minut hodimo po cesti, nato pa nas oznake za Mali Javornik usmerijo levo, sprva na kolovoz, ki se prične zmerno vzpenjati. Po krajšem vzponu po kolovozu nas markacije usmerijo levo na markirano pot, ki pa je zaradi žledu decembra 2014 poškodovana oz. prekrita z vejevjem. Ko se prebijemo skozi pas podrtega drevja, stopimo iz gozda, kjer nas pot vodi mimo manjše klopce, od katere se nam odpre lep razgled na okoliško hribovje. Malo za klopco pot zavije desno, nato pa nas v rahlem vzponu hitro pripelje na večinoma gozdnat vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (december).
zemljevid poti - Mali Javornik (Javorniki)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)1
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)2
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)3
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)4
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)5
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)6
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)7
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)8
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)9
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)10
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)11
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)12
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)13
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)14
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)15
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)16
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)17
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)18
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)19
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)20
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)21
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)22
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)23
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)24
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)25
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)26
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)27
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)28
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)29
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)30
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)31
Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)32
Diskusija o izletu Jeršiče - Mali Javornik (Javorniki)
bizgo9322.4.2021 13:29:14
Lep pohod. Kot je zgoraj omenjeno se pot ob rahlem vzpenjanju po makadamski cesti precej vleče (kakšne 4 km). Se pa ta takoj po križišču, ki nas vodi proti Malemu in Velikemu Javorniku precej strmo vzpne v gozd, se malce zravna ko znova dosežemo makadam ter se nato 500 m pod vrhom (naravnost bi šli proti V. Javorniku) znova strmo vzpne.
Ob poti večjih razgledov zaradi mogočnega gozda (večinoma bukev, javor, smreka in jelka) ni, vendar je izlet zaradi zavetja (predvsem poleti) vseeno poseben. Medveda ni bilo na spregled (tudi stopinj ne). Pod vrhom so tudi velika polja čemaža, ki je zaradi višje lege tu začel poganjati šele zdaj.
Iz vrha označenega s kamnom (vpisne skrinjice in žiga ni) pogled seže proti grebenu Javornikov, skozi gozd se zdaj ko še ni listja rahlo vidi tudi del Cerkniškega polja. Najlepši pogled pa je iz travnika kakšnih 100 m pod vrhom s katerega se nam odpre krasen pogled proti Snežniku, Volovji rebri, Postojnski in Pivški kotlini, Sveti Trojici, Vremščici, Čičariji in Nanosu.
Zelo zanimiv izlet.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki