Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kako se imenuje 1313 metrov visok vrh na Nanosu?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Planjava / Jermanca - Planjava (skozi Repov kot)

Jermanca - Planjava (skozi Repov kot)

Natisni
Izhodišče: Jermanca (900 m)
Širina/Dolžina: 46,3349°N 14,5848°E
Ime poti: skozi Repov kot
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1492 m
Višinska razlika po poti: 1492 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 34.638
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 62
Število komentarjev: 20
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno proti Jermanci (naravnost izhodišče za Kokrsko sedlo). Tej občasno nekoliko bolj strmi cesti sledimo do parkirišča, ki se nahaja malo pred koncem ceste.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do Jermance prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za dobro uro.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po vse ožji cesti, ki kmalu preide v pot. V nadaljevanju skozi gozd prečimo pobočje na levi strani doline in se nato kmalu priključimo označeni poti iz Kamniške Bistrice (nižje izhodišče). Še naprej v rahlem vzponu prečimo pobočje proti severovzhodu in pot nas pripelje do razpotja V Klinu. Označena pot proti Kamniškem sedlu tu zavije levo navzgor (ob poti so tudi smerokazi), mi pa nadaljujemo rahlo desno na neoznačeno pot. Na začetku te poti je velik napis »Pot ne vodi na K. sedlo«.
V nadaljevanju se pot prične nekoliko strmeje vzpenjati in poteka skozi gozd po levi strani doline. Nekajkrat se s poti desno navzdol odcepi ozka steza, mi pa ves čas hodimo po bolje uhojeni stezi, ki ves čas poteka po levi strani doline. Kasneje, ko nas pot pripelje iz gozda, bomo kadar je dovolj vode v potoku na desni opazili slap. Pot nato preči nekoliko izpostavljeno pobočje v desno, v pomoč pa nam je tudi nekaj klinov. Tu bomo na desni strani v strugi potoka opazili nekaj tolmunčkov. Nadaljujemo levo in se ponovno pričnemo vzpenjati skozi gozd in ruševje. Ko pridemo iz gozda nas pot pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo desno po ozki stezi skozi ruševje. V bližini razpotja je na levi strani viharnik, če bi nadaljevali levo pa nas pot po nekaj metrih pripelje na razgledno sleme.
Iz ruševja nas pot vodi čez kratko melišče in nato preči skalne plošče. Pot še vedno poteka po levi strani doline in v zadnjem delu zavije rahlo v desno. Tu postane pot nekoliko bolj strma in potrebnega je nekaj lažjega plezanja (1. stopnja). Pot je na tem delu tudi nekoliko slabše vidna, v pomoč pa nam je nekaj možicev. Pri zadnjem vzponu proti Srebrnem sedlu se pot umakne strmini na desno stran.
Na Srebrnem sedlu kjer se priključimo markirani poti nadaljujemo levo. Sledi prečenje pobočij proti zahodu, ki ga opravimo v zmernem vzponu. Naprej pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo desno proti vrhu Planjave (levo Kamniško sedlo). Z vse bolj razgledne poti pa se dokončno poslavljajo tudi zeleni travniki, ki jih zamenja siva skala. Malo pod vrhom se nam priključita še poti od Klemenče jame in Kamniškega sedla. Sledi le še krajši vzpon po vršnem pobočju gore.
zemljevid poti - Planjava
Ob poti: Srebrno sedlo (2115m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jermanca - Planjava1
Jermanca - Planjava2
Jermanca - Planjava3
Jermanca - Planjava4
Jermanca - Planjava5
Jermanca - Planjava6
Jermanca - Planjava7
Jermanca - Planjava8
Jermanca - Planjava9
Jermanca - Planjava10
Jermanca - Planjava11
Jermanca - Planjava12
Jermanca - Planjava13
Jermanca - Planjava14
Jermanca - Planjava15
Jermanca - Planjava16
Jermanca - Planjava17
Jermanca - Planjava18
Jermanca - Planjava19
Jermanca - Planjava20
Jermanca - Planjava21
Jermanca - Planjava22
Jermanca - Planjava23
Jermanca - Planjava24
Jermanca - Planjava25
Jermanca - Planjava26
Jermanca - Planjava27
Jermanca - Planjava28
Jermanca - Planjava29
Jermanca - Planjava30
Jermanca - Planjava31
Jermanca - Planjava32
Jermanca - Planjava33
Jermanca - Planjava34
Jermanca - Planjava35
Jermanca - Planjava36
Jermanca - Planjava37
Jermanca - Planjava38
Jermanca - Planjava39
Jermanca - Planjava40
Jermanca - Planjava41
Jermanca - Planjava42
Jermanca - Planjava43
Jermanca - Planjava44
Jermanca - Planjava45
Jermanca - Planjava46
Jermanca - Planjava47
Jermanca - Planjava48
Jermanca - Planjava49
Jermanca - Planjava50
Jermanca - Planjava51
Jermanca - Planjava52
Jermanca - Planjava53
Jermanca - Planjava54
Jermanca - Planjava55
Jermanca - Planjava56
Jermanca - Planjava57
Jermanca - Planjava58
Jermanca - Planjava59
Jermanca - Planjava60
Jermanca - Planjava61
Jermanca - Planjava62
Diskusija o izletu Jermanca - Planjava (skozi Repov kot)
lepenatka1. 09. 2010
Super,zdaj imamo na portali opis tudi te poti.
Hvala avtorjunasmehnasmeh
Flora11. 09. 2010
Ha, ha, lepenatka, sem se spomnila nate. kot naročeno cool
Flora11. 09. 2010
Zdaj sem si še foto ogledala in se spomin vrača. Pred ca 8 leti smo bili in potem ne več. Ja, čez tiste plošče je potrebno biti previden. Spomnim se tudi enega kratkega kamina oz. grapce (še smeti so bile tam ob vstopu vanj/vanjo), kolegica ga/jo je plezala direkt, obstaja pa lažji obvoz po levi. Takrat čelade nisem imela, pa ko sedaj gledam slike, se mi zdi, da sem bila lahkoverna zmeden
garmont29. 08. 2011
Vstop v steno ( zgoraj imenovan kamin ) je ključno mesto ture. Ko ga preplezaš sledi precej lažji del do vrha Srebrnega sedla, seveda pa brez uporabe rok za napredovanje ne gre.
Lp
Janc13. 10. 2011
Pozdravljeni, ali je vožnja z avtom do Jermance dovoljena?
_sandra_13. 10. 2011
Pri Domu v Kamniški Bistrici je tabla, prepovedano za promet, tako da greš tja na lastno odgovornost..jaz grem vedno, pa nisem še nikoli dobila kazni, se je pa že zgodilo, da so bili na avtu listki..
bostjanp13. 10. 2011
Pot je zanimiva, sploh tisti del s tolmuni. Na poti proti vrhu Srebrnega sedla je zaradi boljše orientacije treba malo bolj gledat kje so možici. Lepa krožna tura na Planjavo-Kamniško sedlo-Kamniško bistrico. V enem stavku: splača se jo shodit.
MR26. 08. 2012
Včeraj prehodili to pot. Označbe "Pot ne vodi na K. sedlo" ni več. Možicev prav veliko ob poti ni bilo. Predvsem sem pogrešala namige za prepelzanje stene pod vrhom Srebrnega sedla. Mi smo šli sicer kar direkt.
Tojc26. 08. 2012
Tudi Viharnika ni več.
NEIC00826. 08. 2012
?????????????zmeden
katty26. 08. 2012
Najbrž tistega viharnika, ki je na eni izmed zgornjih slikicvelik nasmeheek.
Tojc26. 08. 2012
Točno tako.
franca30. 08. 2012
Zgornji del je prav zgledno "omožičen", včeraj mi je ob spustu prišlo zelo prav. Za gor grede hitro vidiš, kje je lažje in kje bolj zahtevno, za dol je pa pot do plezalnega dela kar zoprna in možici pomagajo nasmeh
DD25. 10. 2012
živjo.
včeraj sem se podal na Planjavo skozi Repov kot, vmes sem se odločil da obiščem še greben Zeleniških špic( eden najlepših grebenov pri nas,s plezalnega vidika mogoce malo nezanimiv saj se pezajo dvojke zato so pa razgledi fantastični pa tudi izpostavljenost je precejšna)potem sem pa pot nadealjeval s Srebrnega sedla do vrha Planjave in nato do Kamniškega sedla ter nazaj v megleno dolino, kjer je bil krog sklenjen nasmeh.
frko15. 10. 2013
Lep pozdrav. Mika me to pot obiskati to nedeljo, pa me zanima čeje še kaj snega tam.
ljubitelj gora15. 12. 2016
slika40: v levi grapi je snežišče. Čez Planjavske zelenice je vredu, ni snega (slika 30-31) tu nekje se odcepi brezpotje v levo pod previsnimi stenami.
seinfeld11. 10. 2018
Včeraj po tej poti. Je zelo lahko sledljiva, izjemno pestra. Plezanje proti Srebrnemu sedlu ni težko, meni je več težav povzročil del na fotografiji 32, kjer v primeru zdrsa padeš nekaj nadstropji nižje.
Nazaj sem šel čez Kamniško sedlo; vse skupaj 11km, v petih urah in tričetrt.
trdi8. 08. 2020
Jaz bi tukaj dal časovnico 5 ur, ker je treba upoštevati, da gre za brezpotje in se porabi nekaj časa za iskanje prehodov v zgornjem delu. Poleg tega bi kategoriziral kot zelo zahtevno brezpotju in to samo zaradi tistih dveh parmetrskih smrtno nevarnih odsekov, torej prvi skalni skok proti zatrepu in gladke plošče. Tam ni prostora za napake in napaka pomeni gotovo smrt. Sta pa oba nevarna odseka nevarovana, čeprav je nižje pri tolmunih celo nekaj klinov in zajla, ki pa v bistvu niso potrebni.
M E S A23. 10. 2022 12:41:37
Strinjam se s trdim. 'Zahtevno brezpotje' ne pove dovolj o zahtevnosti te poti. Ponuja nekaj lazjega plezanja, na dveh oz. treh mestih je (zlasti zaradi nezavarovanosti) res treba nekaj previdnosti in zanesljiv korak (problem se se poveca, ko je skala mokra). Tako da previdno...

Je pa pot na vec mestih amatersko oznacena z neke vrste sprejem. Oznake so sicer v pomoc, vendar tovrstno oznacevanje ne sodi v gore. Bolje je oznacevati z mozici.
dprapr23. 10. 2022 17:33:25
Če je "pot" tretirana kot brezpotje, ni potrebe po nobenih oznakah. Tudi možici so nepotrebni, čeprav so najbolj naravni.
Še razumem, če si nekdo postavi možica, ker se boji, da ne bo našel poti nazaj... Ampak v zadnjem času se postavlja množica možicev kjerkoli, kar veliko pove o značaju obiskovalcev gora.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki