Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Krog (Ledinski grič) / Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)

Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)

Natisni
Izhodišče: Jazne (Lanišar) (660 m)
Širina/Dolžina: 46,0732°N 14,0242°E
Čas hoje: 1 h 35 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 280 m
Višinska razlika po poti: 335 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 196
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 36
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Za naseljem Trebija in tik pred mostom preko Poljanske Sore, zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja zavijemo levo, na cesto, ki se nadaljuje med gasilskim domom in zadružnim domov. V nadaljevanju se peljemo po cesti, ki nas vodi ob potoku Javorščica, za naseljem Koprivnik, pa na manjšem križišču nadaljujemo desno v smeri Jazne-Otalež (naravnost Ledine, Javorjev dol, Mrzli vrh in Sivka). Od omenjenega križišča se peljemo še približno 200 m, nato pa prispemo do zaselka nekaj hiš, kjer opazimo rdeče planinske smerne table. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča, lahko pa se odpeljemo še nekoliko naprej v smeri markirane poti na Sivko in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Pred naseljem Trebija zavijemo levo, na cesto v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja zavijemo levo, na cesto, ki se nadaljuje med gasilskim domom in zadružnim domov. V nadaljevanju se peljemo po cesti, ki nas vodi ob potoku Javorščica, za naseljem Koprivnik, pa na manjšem križišču nadaljujemo desno v smeri Jazne-Otalež (naravnost Ledine, Javorjev dol, Mrzli vrh in Sivka). Od omenjenega križišča se peljemo še približno 200 m, nato pa prispemo do zaselka nekaj hiš, kjer opazimo rdeče planinske smerne table. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča, lahko pa se odpeljemo še nekoliko naprej v smeri markirane poti na Sivko in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Glavno cesto Idrija - Straža-Želin, zapustimo pri odcepi za naselje Jazne, nato pa se vzpnemo do omenjenega naselja, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Sovodnju. Za manjšim prevalom, kjer se v levo odcepi markirana pot na Bevkov vrh, se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do manjšega zaselka, ob katerem opazimo rdeče planinske table za Sivko. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča, lahko pa se odpeljemo še nekoliko naprej v smeri markirane poti na Sivko in nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na cesto v smeri Sivke, kjer nas pot vodi mimo nekaj hiš. Nad zaselkom, ko cesta preide v gozd pa pri "rio mlinčku" nadaljujemo levo navzgor na kolovoz v smeri Sivke. Kolovoz se prečno vzpne in nas hitro pripelje do hiš, kjer stopimo na cesto. Sledi kratek spust do mesta, kjer cesta zavije desno. Na sredini ovinka cesto zapustimo in nadaljujemo naravnost po širokem kolovozu, ki nas po nadaljnjih nekaj deset korakih pripelje do planinskih smernih tabel.
Nadaljujemo desno, po slabšem kolovozu, ki se vzpne čez travnik. Kolovoz nato preči pas gozda in nas za tem pripelje na cesto, kjer nadaljujemo desno mimo hiš. Cesti, ki med hišami naredi oster levi ovinek sledimo kar nekaj časa. Ko nas cesta pripelje do naslednjih hiš, se le ta konča. Le nekaj korakov pred hišami, se usmerimo rahlo levo na kolovoz v smeri Sivke, ko po nekaj korakih dosežemo greben jugovzhodno od Likarjeve Sivke, pa se nam z leve priključi še pot s Sovodnja.
Nadaljujemo po kolovozu v smeri Sivke, nekoliko naprej se pot razcepi, mi pa nadaljujemo naravnost (levo rumene oznake za Mrzli vrh, pot pa nas pripelje v bližino Planinske koče Mrzl'k). Sledi hoja ob robu razgledne senožeti, kjer na desni opazimo poraščeno Sivko, mi pa malo naprej stopimo na asfaltno cesto.
Ko stopimo na cesto nadaljujemo desno v smeri Sivke (levo Koča Mrzl'k in Sovodenj po asfaltni cesti). Pot naprej nas vodi mimo kmetije Vodičar, nekoliko naprej, pri bližnjem hlevu pa je naslednje razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Ledinice, Breznice in Žirov (rahlo desno Sivka in Ledine), pot pa kratek čas nadaljujemo po vse bolj razgledni cesti, nato pa ob desnem ovinku opazimo oznake za Mrzli vrh in informativno tablo Poti po rapalski meji.
Tu se rahlo v desno odcepi pot na Mrzli vrh, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se ob lepih razgledih spusti do manjšega prevala.
Tu se asfaltna cesta spusti desno navzdol, mi pa nadaljujemo rahlo levo do nekaj korakov oddaljene planinske smerne table, kjer se pot še enkrat razcepi. Rahlo levo se nadaljuje markirana poti proti Ledinici, mi pa nadaljujemo po neoznačeni poti, ki se nadaljuje po neizrazitem grebenu. Pot naprej nas vodi mimo hiške Na Krog, za njo pa se hitro vzpnemo na vrh Kroga.
zemljevid poti - Krog (Ledinski grič)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)1
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)2
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)3
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)4
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)5
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)6
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)7
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)8
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)9
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)10
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)11
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)12
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)13
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)14
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)15
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)16
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)17
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)18
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)19
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)20
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)21
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)22
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)23
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)24
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)25
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)26
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)27
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)28
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)29
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)30
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)31
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)32
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)33
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)34
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)35
Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)36
Diskusija o izletu Jazne (Lanišar) - Krog (Ledinski grič)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki