Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in JelovicaBevkov vrh / Jazne (Kanavc) - Bevkov vrh
  

Jazne (Kanavc) - Bevkov vrh

 
Izhodišče: Jazne (Kanavc) (745 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 46,0733°N / 14,0148°E
Cilj: Bevkov vrh (1051 m)
Ime poti: -
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahka označena pot
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 306 m
Višinska razlika po poti: 325 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2270
Ocena: 1 glasov
Število slik: 43
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Za naseljem Trebija in tik pred mostom preko Poljanske Sore, zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja zavijemo levo, na cesto, ki se nadaljuje med gasilskim domom in zadružnim domov. V nadaljevanju se peljemo po cesti, ki nas vodi ob potoku Javorščica, za naseljem Koprivnik, pa na manjšem križišču nadaljujemo desno v smeri Jazne-Otalež (naravnost Ledine, Javorjev dol, Mrzli vrh in Sivka). Od omenjenega križišča se peljemo mimo Lanišarja (začetek poti na Sivko po SPP) do manjšega prevala med razvodnico med Idrijco in Poljansko Soro, kjer se nahajajo planinske smerne table ob njih pa lesen križ ter križišče. Parkiramo v bližini na primernem mestu ob cesti (najbolje kakih 100 m pred prevalom).
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Pred naseljem Trebija zavijemo levo, na cesto v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja zavijemo levo, na cesto, ki se nadaljuje med gasilskim domom in zadružnim domov. V nadaljevanju se peljemo po cesti, ki nas vodi ob potoku Javorščica, za naseljem Koprivnik, pa na manjšem križišču nadaljujemo desno v smeri Jazne-Otalež (naravnost Ledine, Javorjev dol, Mrzli vrh in Sivka). Od omenjenega križišča se peljemo mimo Lanišarja (začetek poti na Sivko po SPP) do manjšega prevala med razvodnico med Idrijco in Poljansko Soro, kjer se nahajajo planinske smerne table ob njih pa lesen križ ter križišče. Parkiramo v bližini na primernem mestu ob cesti (najbolje kakih 100 m pred prevalom).
c) Glavno cesto Idrija - Straža-Želin, zapustimo pri odcepi za naselje Jazne, nato pa se vzpnemo do omenjenega naselja, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Sovodnju. Malo višje prispemo na manjši preval, kjer se v levo odcepi markirana pot proti Bevkovemu vrhu, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Sovodnju. Ob prevalu, kjer se začne opisana pot so planinske table, lesen križ in manjše križišče. Parkiramo v bližini na primernem mestu ob cesti (najbolje kakih 100 m naprej v smeri Sovodnja).

Opis poti:

Z izhodišča nadaljujemo v smeri Bevkovega vrha, cesto proti bližnji domačiji Kanavc, pa zapustimo že po nekaj korakih, saj nas markacije usmerijo rahlo levo na pot, ki se nadaljuje ob levem robu travnika. Po nekaj minutah zmernega vzpona se vrnemo na asfaltno cesto, po njej pa še vedno nadaljujemo v smeri Bevkovega vrha. Asfaltna cesta se višje položi ter celo nekoliko spusti. Na delu, kjer asfaltna cesta zavije nekoliko v desno, pa mi nadaljujemo rahlo levo, na širši kolovoz, ki vodi prečno preko razglednega travnatega pobočja. Ob lepih pogledih na Idrijsko hribovje hitro prispemo do označenega razpotja, kjer se nam z desne priključi pot iz Sovodnja - pot po SPP, mi pa nadaljujemo naravnost, po kolovozu, ki najprej zavije rahlo desno, višje pa ostro v levo. Malo višje dosežemo makadamsko cesto, ji sledimo v desno, nato pa za bližnjo stanovanjsko hišo nadaljujemo levo na markiran kolovoz. Sledi vzpon preko razglednih senožeti, kjer ob poti opazimo radio na sončno elektrarno. Ko senožeti postanejo bolj strme, pa pred stebrom daljnovoda markirana pot, ki poteka po kolovozu zavije rahlo levo ter preide na nekoliko bolj strma pobočja, preko katerih se prečno vzpne skozi gozd. Gozd se hitro konča in ponovno razgledna pot zavije nekoliko v desno, kjer na nekaj manjših razpotjih sledimo markacijam. Nekoliko višje nas pot pripelje do opuščenih hiš, nad njimi pa hitro prispemo do zidane kapelice, ob kateri se nahaja žig SPP.
Od kapelice, pri kateri se nahajata žig SPP in vpisna skrinjica, nadaljujemo desno v smeri Sovodnja. Sledi slabih 10 minut hoje po deloma razglednem slemenu Bevkovega vrha. Ko pot preide v gozd, nas do vrha Bevkovega vrha loči le še nekaj korakov hoje.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (januar).

zemljevid poti
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh1
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh2
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh3
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh4
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh5
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh6
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh7
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh8
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh9
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh10
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh11
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh12
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh13
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh14
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh15
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh16
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh17
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh18
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh19
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh20
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh21
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh22
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh23
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh24
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh25
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh26
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh27
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh28
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh29
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh30
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh31
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh32
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh33
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh34
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh35
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh36
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh37
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh38
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh39
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh40
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh41
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh42
Jazne (Kanavc) - bevkov_vrh43
Diskusija o izletu Jazne (Kanavc) - Bevkov vrh ()
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki