Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Končnikov vrh (2109 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Zavitar / Javorje - Zavitar (čez Kratki plaz)

Javorje - Zavitar (čez Kratki plaz)

Natisni
Izhodišče: Javorje (1050 m)
Širina/Dolžina: 46,2496°N 13,8675°E
Ime poti: čez Kratki plaz
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 700 m
Višinska razlika po poti: 700 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.933
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 18
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici in Bohinjskemu jezeru. Za naseljem Laški Rovt bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi proti izhodiščem poti na Rodico, planino Suho, Šijo, Vogel... in tabornega prostora Laški Rovt. Makadamska cesta takoj preide v gozd ter se najprej vzpne mimo omenjenega taborniškega prostora, nato pa se še nekaj kilometrov razmeroma strmo vzpenja. Po nekaj manj kot 6,5 km vožnje po makadamu bomo prišli do nekoliko večjega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti planini Storeča raven (izhodišče poti na Vogel). Tu nadaljujemo naravnost in po približno 50 m nadaljnje vožnje prispemo do levega ovinka, kjer je izhodišče poti proti planini Suhi. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
V bližini parkirišča, na zahodni strani hudournika opazimo markirano peš pot, ki vodi proti planini Suha. Pot se sprva vzpenja po desni strani hudournika, nato pa se mu priključi. Po nekaj korakih hoje po hudourniškem produ markirana pot zavije v desno in se povsem položi. Zložno hojo pa hitro prekine strm vzpon čez razmeroma strmo pobočje. Strmina nato nekoliko popusti in dobro označena pot nas nato vodi skozi strnjen gozd po in ob hudourniku navzgor. Nekoliko višje se markirana pot hudourniku umakne v levo in se mu po nekaj minutah ponovno priključi. Pot, ki nato poteka po desni strani hudournika pa nas kmalu pripelje iz gozda na prostrano planino Suha.
Za prvo kočo na planini, bomo na desni strani opazili oznake Vogel. Usmerimo se za temi oznakami katere nas pripeljejo na slabo shojeno stezico. Sledimo ji navzgor sprva čez malo trave, nato pa gre pot med rušje. Pot je na začetku markirana, nato pa počasi izgine steza nato pa še markacije. Pot že več let ni bila markirana tako, da so tudi tiste markacije težko vidne. Ko zmanjka steze sledimo prehodom med rušjem, ki pa jih je mestoma težko najti. Sem ter tja opazimo sledi a le za kratek čas. Pot nas nato po približno eni uri od planine pripelje na sedlo med Zavitarjem (desno) in vrhom žičnice na Voglu (levo).
Na drugi strani sedla se spustimo nekaj metrov in nato nadaljujemo desno pod skalami. Vzpenjamo se po travi, pot pa nam zaustavi rušje. Najboljši prehod najdemo nekoliko desno in nekoliko višje stopimo na neizrazit greben. Tu vidimo vrh in si izberemo prehod po desni strani manjše vrtače nekaj metrov pod vrhom. Zadnji metri niso težavni.
Izhodišče - Suha 1:00, Suha - Zavitar 1:00.
zemljevid poti - Zavitar
Ob poti: Planina Suha (1385m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Javorje - Zavitar1
Javorje - Zavitar2
Javorje - Zavitar3
Javorje - Zavitar4
Javorje - Zavitar5
Javorje - Zavitar6
Javorje - Zavitar7
Javorje - Zavitar8
Javorje - Zavitar9
Javorje - Zavitar10
Javorje - Zavitar11
Javorje - Zavitar12
Javorje - Zavitar13
Javorje - Zavitar14
Javorje - Zavitar15
Javorje - Zavitar16
Javorje - Zavitar17
Javorje - Zavitar18
Diskusija o izletu Javorje - Zavitar (čez Kratki plaz)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki