Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Rombonu (2208 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Rodica / Javorje - Rodica (čez Lepo Suho)

Javorje - Rodica (čez Lepo Suho)

Natisni
Izhodišče: Javorje (1050 m)
Širina/Dolžina: 46,2496°N 13,8675°E
Ime poti: čez Lepo Suho
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 916 m
Višinska razlika po poti: 935 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 17.824
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 56
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici in Bohinjskemu jezeru. Za naseljem Laški Rovt bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi proti izhodiščem poti na Rodico, planino Suho, Šijo, Vogel... in tabornega prostora Laški Rovt. Makadamska cesta takoj preide v gozd ter se najprej vzpne mimo omenjenega taborniškega prostora, nato pa se še nekaj kilometrov razmeroma strmo vzpenja. Po nekaj manj kot 6,5 km vožnje po makadamu bomo prišli do nekoliko večjega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti planini Storeča raven (izhodišče poti na Vogel). Tu nadaljujemo naravnost in po približno 50 m nadaljnje vožnje prispemo do levega ovinka, kjer je izhodišče poti proti planini Suhi. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po markirani planinski poti v smeri planine Suha. Pot se najprej vzpne ob hudourniku, nato pa zavije v desno, kjer se kratek čas zložno vzpenja skozi gozd. Po nekaj minutah lahkotne hoje pot zavije levo ter se prične strmo vzpenjati čez strmo pobočje. Med strmim vzponom se nam prehodno odpre lep razgled proti severu, nato pa se pot ponovno položi. Sledi nekaj minut zložne hoje, nato pa nas markacije usmerijo rahlo levo na pot, ki se prične nekoliko strmeje vzpenjati, pri tem pa preči pobočja proti desni. Višje še enkrat prečimo hudournik, nato pa se ob njem povzpnemo do spodnjega roba planine Suha, kjer tudi stopimo iz gozda. Od tu sledi le še kratek zmeren vzpon in pot nas pripelje na osrednji del planine, kjer stoji nekaj pastirskih koč.
S planine nadaljujemo mimo pastirske koče ob nanosu hudourniškega proda. Mestoma zelo slabo vidna stezica v zgornjem delu planine zavije rahlo levo. Naprej je pot, ki se začne obračati rahlo v desno veliko lažje sledljiva. Po krajšem vzponu obidemo lovsko kočo, ki jo opazimo na desni strani.
Pot se nato začne strmeje vzpenjati po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Ta vse bolj razgledna pot, pa nas višje pripelje do nekoliko večjega možica, kjer je razpotje (naravnost markirana pot na sedlo Čez Suho, levo neoznačena pot čez Lepo Suho).
Nadaljujemo levo po sprva slabše vidni stezici, ki kratek čas preči proti levi, nato pa se prične zmerno vzpenjati čez vse bolj razgledna pobočja. Pot naprej se prečno vzpne čez nekaj manjših dolinic, nato pa preide na strma pobočja, katera še naprej prečimo v isti smeri. Pobočje se hitro položi in pot nas pripelje v manjšo, a izrazito dolinico zahodno od Male Rodice. Naprej se zložno vzpenjamo po vse slabše vidni stezici, ki se nadaljuje po hudourniškem grabnu že omenjene dolinice. Med vzponom po dolinici lahko opazujemo prostrana travnata pobočja Lepe Suhe, mi pa poti, ki to več ni sledimo po lažjem brezpotju. Ves čas vzpona sledimo levim "krakom" hudournika, nas pa vse bolj strma "pot" pripelje na travnat greben, kjer se povsem približamo markirani poti. Tu nadaljujemo levo ter vzpon nadaljujemo po lepo sledljivi, a nemarkirani poti, po kateri se vzpnemo na neizrazit preval med Malo Rodico na levi in Rodico na desni. Tu nadaljujemo desno ter po dobrih 5 minutah nadaljnjega vzpona, ki poteka po vse bolj razglednem grebenu prispemo na vrh.
zemljevid poti - Rodica
Ob poti: Planina Suha (1385m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Črna prst, Suha Rodica (Novi vrh), Mali Raskovec, Raskovec (1 h 15 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Javorje - Rodica1
Javorje - Rodica2
Javorje - Rodica3
Javorje - Rodica4
Javorje - Rodica5
Javorje - Rodica6
Javorje - Rodica7
Javorje - Rodica8
Javorje - Rodica9
Javorje - Rodica10
Javorje - Rodica11
Javorje - Rodica12
Javorje - Rodica13
Javorje - Rodica14
Javorje - Rodica15
Javorje - Rodica16
Javorje - Rodica17
Javorje - Rodica18
Javorje - Rodica19
Javorje - Rodica20
Javorje - Rodica21
Javorje - Rodica22
Javorje - Rodica23
Javorje - Rodica24
Javorje - Rodica25
Javorje - Rodica26
Javorje - Rodica27
Javorje - Rodica28
Javorje - Rodica29
Javorje - Rodica30
Javorje - Rodica31
Javorje - Rodica32
Javorje - Rodica33
Javorje - Rodica34
Javorje - Rodica35
Javorje - Rodica36
Javorje - Rodica37
Javorje - Rodica38
Javorje - Rodica39
Javorje - Rodica40
Javorje - Rodica41
Javorje - Rodica42
Javorje - Rodica43
Javorje - Rodica44
Javorje - Rodica45
Javorje - Rodica46
Javorje - Rodica47
Javorje - Rodica48
Javorje - Rodica49
Javorje - Rodica50
Javorje - Rodica51
Javorje - Rodica52
Javorje - Rodica53
Javorje - Rodica54
Javorje - Rodica55
Javorje - Rodica56
Diskusija o izletu Javorje - Rodica (čez Lepo Suho)
Janiel7421. 06. 2012
Pa sem dal še Rodico čeznasmeh In sicer gor po tej poti, prvič mi je pot prekrižal modras. Na vrhu se zaklepetal z 80 letnim možicljem, ki VSAK dan hodi v hribe oz. gore! Dol sva šla kar skupaj še preko Male Rodice in Špika po brezpotju. Kar lepa potka in kar fajn vreme. 100x bolje kot v dolininasmeh
Janiel7421. 06. 2012
Aja. Te koordinate NE držijo.. N = napačen
Janiel7421. 06. 2012
oz. pardon E
zvezdan2. 07. 2023 22:14:01
Še dobro, da je omenjen možic, kjer se nemarkirana pot odcepi v levo. Markirana pot preko planine Suha je zdaj (l. 2022) dobro vidna. Sledeč opisu sem na planini iskal neko slabo vidno stezico ne vedoč, da moram do možica enostavno slediti glavni, markirani poti. Izgleda, da sem premalokrat prebral opis in pregledal slike zavijanje z očmi
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Zasebnost in piškotki