Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Raskovec / Javorje - Raskovec (čez Rodico)

Javorje - Raskovec (čez Rodico)

Natisni
Izhodišče: Javorje (1050 m)
Širina/Dolžina: 46,2496°N 13,8675°E
Ime poti: čez Rodico
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 917 m
Višinska razlika po poti: 1050 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 4.937
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 39
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici in Bohinjskemu jezeru. Za naseljem Laški Rovt bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi proti izhodiščem poti na Rodico, planino Suho, Šijo, Vogel... in tabornega prostora Laški Rovt. Makadamska cesta takoj preide v gozd ter se najprej vzpne mimo omenjenega taborniškega prostora, nato pa se še nekaj kilometrov razmeroma strmo vzpenja. Po nekaj manj kot 6,5 km vožnje po makadamu bomo prišli do nekoliko večjega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti planini Storeča raven (izhodišče poti na Vogel). Tu nadaljujemo naravnost in po približno 50 m nadaljnje vožnje prispemo do levega ovinka, kjer je izhodišče poti proti planini Suhi. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
V bližini parkirišča, na zahodni strani hudournika opazimo markirano peš pot, ki vodi proti planini Suha. Pot se sprva vzpenja po desni strani hudournika, nato pa se mu priključi. Po nekaj korakih hoje po hudourniškem produ markirana pot zavije v desno in se povsem položi. Zložno hojo pa hitro prekine strm vzpon čez razmeroma strmo pobočje. Strmina nato nekoliko popusti in dobro označena pot nas nato vodi skozi strnjen gozd po in ob hudourniku navzgor. Nekoliko višje se markirana pot hudourniku umakne v levo in se mu po nekaj minutah ponovno priključi. Pot, ki nato poteka po desni strani hudournika pa nas kmalu pripelje iz gozda na prostrano planino Suha.
S planine nadaljujemo mimo pastirske koče ob nanosu hudourniškega proda. Mestoma zelo slabo vidna stezica v zgornjem delu planine zavije rahlo levo. Naprej je pot, ki se začne obračati rahlo v desno veliko lažje sledljiva. Po krajšem vzponu obidemo lovsko kočo, ki jo opazimo na desni strani.
Pot se nato začne strmeje vzpenjati po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Ta vse bolj razgledna pot, pa nas višje pripelje do nekoliko večjega možica, kjer je razpotje (naravnost markirana pot na sedlo Čez Suho, levo neoznačena pot čez Lepo Suho).
Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se vzpenja med rušjem in redkimi drevesi. Višje zmanjka dreves in pot pride do vrtače pod sedlom Čez Suho. Pot jo obide po levi strani in nas kmalu za tem pripelje na razpotje na sedlu Čez Suho. Tu stoji star vojaški bunker na katerem so smerokazi.
Usmerimo se levo na širok razgleden travnat greben. Pot tu naprej ni strma a ima nekaj krajših spustov. Kmalu nas razgledna pot pripelje do vršne piramide razgledne Rodice.
Nadaljujemo rahlo desno (levo neoznačena pot) po markirani, kateri se nekoliko višje priključi še pot od Ruta. Sledi še nekaj minut hoje do vrha Rodice po neizrazitem vršnem grebenu.
Z vrha Rodice nadaljujemo po grebenu v smeri Črne prsti. Pot se najprej začne spuščati po grebenu, nato pa preide na južna pobočja, kjer le nekaj metrov pod grebenom preči občasno kar precej strma pobočja. Zelo razgledna pot pa ob vznožju Suhe Rodice preide na osojna pobočja, kjer preči pobočja omenjenega vrha (snežišče, ki se zadrži do začetka poletja). Ko se pot vrne na glavni greben pa zapustimo markirano pot in nadaljujemo po grebenu (jugozahodni greben Raskovca) ob katerem opazimo zelo slabo vidno stezico, ki nas v 10 minutah vzpona po vršnem pobočju pripelje na vrh.
Javorje - planina Suha 1:00, planina Suha - Rodica 1:45, Rodica - Raskovec 1:00.
zemljevid poti - Raskovec
Ob poti: Planina Suha (1385m), Čez Suho (1773m), Rodica (1966m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Javorje - Raskovec1
Javorje - Raskovec2
Javorje - Raskovec3
Javorje - Raskovec4
Javorje - Raskovec5
Javorje - Raskovec6
Javorje - Raskovec7
Javorje - Raskovec8
Javorje - Raskovec9
Javorje - Raskovec10
Javorje - Raskovec11
Javorje - Raskovec12
Javorje - Raskovec13
Javorje - Raskovec14
Javorje - Raskovec15
Javorje - Raskovec16
Javorje - Raskovec17
Javorje - Raskovec18
Javorje - Raskovec19
Javorje - Raskovec20
Javorje - Raskovec21
Javorje - Raskovec22
Javorje - Raskovec23
Javorje - Raskovec24
Javorje - Raskovec25
Javorje - Raskovec26
Javorje - Raskovec27
Javorje - Raskovec28
Javorje - Raskovec29
Javorje - Raskovec30
Javorje - Raskovec31
Javorje - Raskovec32
Javorje - Raskovec33
Javorje - Raskovec34
Javorje - Raskovec35
Javorje - Raskovec36
Javorje - Raskovec37
Javorje - Raskovec38
Javorje - Raskovec39
Diskusija o izletu Javorje - Raskovec (čez Rodico)
BorStenar19. 11. 2022 19:06:28
živio
to pot priporočam kot sestop na Raskovec, vzpon pa čez planino Poljana (opis najdeš v knjigi "Bohinjske gore".) V turo sem vključil še razgledno točko (1786m, po neoznačeni poti prva gora zahodno od sedla Čez Suho.)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki