Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Končnikov vrh (2109 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Mali Raskovec / Javorje - Mali Raskovec (preko sedla Čez Suho)

Javorje - Mali Raskovec (preko sedla Čez Suho)

Natisni
Izhodišče: Javorje (1050 m)
Širina/Dolžina: 46,2496°N 13,8675°E
Ime poti: preko sedla Čez Suho
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 896 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 3.458
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 42
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici in Bohinjskemu jezeru. Za naseljem Laški Rovt bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi proti izhodiščem poti na Rodico, planino Suho, Šijo, Vogel... in tabornega prostora Laški Rovt. Makadamska cesta takoj preide v gozd ter se najprej vzpne mimo omenjenega taborniškega prostora, nato pa se še nekaj kilometrov razmeroma strmo vzpenja. Po nekaj manj kot 6,5 km vožnje po makadamu bomo prišli do nekoliko večjega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti planini Storeča raven (izhodišče poti na Vogel). Tu nadaljujemo naravnost in po približno 50 m nadaljnje vožnje prispemo do levega ovinka, kjer je izhodišče poti proti planini Suhi. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
V bližini parkirišča, na zahodni strani hudournika opazimo markirano peš pot, ki vodi proti planini Suha. Pot se sprva vzpenja po desni strani hudournika, nato pa se mu priključi. Po nekaj korakih hoje po hudourniškem produ markirana pot zavije v desno in se povsem položi. Zložno hojo pa hitro prekine strm vzpon čez razmeroma strmo pobočje. Strmina nato nekoliko popusti in dobro označena pot nas nato vodi skozi strnjen gozd po in ob hudourniku navzgor. Nekoliko višje se markirana pot hudourniku umakne v levo in se mu po nekaj minutah ponovno priključi. Pot, ki nato poteka po desni strani hudournika pa nas kmalu pripelje iz gozda na prostrano planino Suha.
S planine nadaljujemo mimo pastirske koče ob nanosu hudourniškega proda. Mestoma zelo slabo vidna stezica v zgornjem delu planine zavije rahlo levo. Naprej je pot, ki se začne obračati rahlo v desno veliko lažje sledljiva. Po krajšem vzponu obidemo lovsko kočo, ki jo opazimo na desni strani.
Pot se nato začne strmeje vzpenjati po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Ta vse bolj razgledna pot, pa nas višje pripelje do nekoliko večjega možica, kjer je razpotje (naravnost markirana pot na sedlo Čez Suho, levo neoznačena pot čez Lepo Suho).
Nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se vzpenja med rušjem in redkimi drevesi. Višje zmanjka dreves in pot pride do vrtače pod sedlom Čez Suho. Pot jo obide po levi strani in nas kmalu za tem pripelje na razpotje na sedlu Čez Suho. Tu stoji star vojaški bunker na katerem so smerokazi.
Usmerimo se levo na širok razgleden travnat greben. Pot tu naprej ni strma a ima nekaj krajših spustov. Kmalu nas razgledna pot pripelje do vršne piramide razgledne Rodice.
Nadaljujemo rahlo desno (levo neoznačena pot) po markirani, kateri se nekoliko višje priključi še pot od Ruta. Sledi še nekaj minut hoje do vrha Rodice po neizrazitem vršnem grebenu.
Z vrha Rodice nadaljujemo po grebenu v smeri Črne prsti. Pot se najprej začne spuščati po grebenu, nato pa preide na južna pobočja, kjer le nekaj metrov pod grebenom preči občasno kar precej strma pobočja. Zelo razgledna pot pa ob vznožju Suhe Rodice preide na osojna pobočja, kjer preči pobočja omenjenega vrha (snežišče, ki se zadrži do začetka poletja). Ko se pot vrne na glavni greben pa zapustimo markirano pot in nadaljujemo levo rahlo navzdol po levi strani vrtače, ki jo vidimo med obema Raskovcema. Ko se približamo rušju se mu umaknemo v desno, nato pa se usmerimo po strmem travnatem pobočju naravnost navzgor. Po 20 minutah hoje po brezpotnem svetu stopimo na razgleden Mali Raskovec.
Javorje - planina Suha 1:00, planina Suha - Rodica 1:45, Rodica - Mali Raskovec 1:00.
zemljevid poti - Mali Raskovec
Ob poti: Planina Suha (1385m), Čez Suho (1773m), Rodica (1966m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Javorje - Mali Raskovec1
Javorje - Mali Raskovec2
Javorje - Mali Raskovec3
Javorje - Mali Raskovec4
Javorje - Mali Raskovec5
Javorje - Mali Raskovec6
Javorje - Mali Raskovec7
Javorje - Mali Raskovec8
Javorje - Mali Raskovec9
Javorje - Mali Raskovec10
Javorje - Mali Raskovec11
Javorje - Mali Raskovec12
Javorje - Mali Raskovec13
Javorje - Mali Raskovec14
Javorje - Mali Raskovec15
Javorje - Mali Raskovec16
Javorje - Mali Raskovec17
Javorje - Mali Raskovec18
Javorje - Mali Raskovec19
Javorje - Mali Raskovec20
Javorje - Mali Raskovec21
Javorje - Mali Raskovec22
Javorje - Mali Raskovec23
Javorje - Mali Raskovec24
Javorje - Mali Raskovec25
Javorje - Mali Raskovec26
Javorje - Mali Raskovec27
Javorje - Mali Raskovec28
Javorje - Mali Raskovec29
Javorje - Mali Raskovec30
Javorje - Mali Raskovec31
Javorje - Mali Raskovec32
Javorje - Mali Raskovec33
Javorje - Mali Raskovec34
Javorje - Mali Raskovec35
Javorje - Mali Raskovec36
Javorje - Mali Raskovec37
Javorje - Mali Raskovec38
Javorje - Mali Raskovec39
Javorje - Mali Raskovec40
Javorje - Mali Raskovec41
Javorje - Mali Raskovec42
Diskusija o izletu Javorje - Mali Raskovec (preko sedla Čez Suho)
tango21.6.2021 17:18:17
Današnjo turo si bova z ženo zapomnila predvsem po neskončnih cvetočih poljanah: navadani slećnik in alpska velesa na pl. Suha, višje vse modro od Clusijevega svišča, ki se je krasno vkomponiral v cele plahte čudovitega Wulfenovega jegliča, v vršni strukturi Malega Raskovca pa je bilo vse rumeno od pogačic, med travo naju je presenetil dokaj počasen gad. Snega na poti za vzorec, vreme pa vetrovno, kar hladno, pobočja z vrhovi od časa do časa povsem zavita v meglo, tako da sva spremenla plan in sva se tudi vračala Čez Suho in ne preko planine Lepa Suha. Lepa Suha čaka do takrat, ko bova zaključevala krog z Vogla.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2022 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki