Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Kukovi špici (2427 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Mala Rodica / Javorje - Mala Rodica (čez Lepo Suho)

Javorje - Mala Rodica (čez Lepo Suho)

Natisni
Izhodišče: Javorje (1050 m)
Širina/Dolžina: 46,2496°N 13,8675°E
Ime poti: čez Lepo Suho
Čas hoje: 2 h 20 min
Zahtevnost: lahko brezpotje
Višinska razlika: 851 m
Višinska razlika po poti: 851 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 5.401
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici in Bohinjskemu jezeru. Za naseljem Laški Rovt bomo prišli do manjšega križišča, kjer se v levo odcepi cesta, ki vodi proti izhodiščem poti na Rodico, planino Suho, Šijo, Vogel... in tabornega prostora Laški Rovt. Makadamska cesta takoj preide v gozd ter se najprej vzpne mimo omenjenega taborniškega prostora, nato pa se še nekaj kilometrov razmeroma strmo vzpenja. Po nekaj manj kot 6,5 km vožnje po makadamu bomo prišli do nekoliko večjega križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti planini Storeča raven (izhodišče poti na Vogel). Tu nadaljujemo naravnost in po približno 50 m nadaljnje vožnje prispemo do levega ovinka, kjer je izhodišče poti proti planini Suhi. Parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
V bližini parkirišča, na zahodni strani hudournika opazimo markirano peš pot, ki vodi proti planini Suha. Pot se sprva vzpenja po desni strani hudournika, nato pa se mu priključi. Po nekaj korakih hoje po hudourniškem produ markirana pot zavije v desno in se povsem položi. Zložno hojo pa hitro prekine strm vzpon čez razmeroma strmo pobočje. Strmina nato nekoliko popusti in dobro označena pot nas nato vodi skozi strnjen gozd po in ob hudourniku navzgor. Nekoliko višje se markirana pot hudourniku umakne v levo in se mu po nekaj minutah ponovno priključi. Pot, ki nato poteka po desni strani hudournika pa nas kmalu pripelje iz gozda na prostrano planino Suha.
S planine nadaljujemo mimo pastirske koče ob nanosu hudourniškega proda. Mestoma zelo slabo vidna stezica v zgornjem delu planine zavije rahlo levo. Naprej je pot, ki se začne obračati rahlo v desno veliko lažje sledljiva. Po krajšem vzponu obidemo lovsko kočo, ki jo opazimo na desni strani.
Pot se nato začne strmeje vzpenjati po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Ta vse bolj razgledna pot, pa nas višje pripelje do nekoliko večjega možica, kjer je razpotje poti (naravnost markirana pot na sedlo Čez Suho, levo neoznačena pot čez Lepo Suho).
Za vzpon na Malo Rodico priporočam levo pot, ki nas bo vodila čez Lepo Suho. Prvih nekaj korakov od mesta, ko zapustimo markirano pot je "naša" steza nekoliko slabše vidna, nato pa postane razločna in lahko sledljiva. Pot kmalu zavije v levo in se začne prečno vzpenjati po pobočju, ki je deloma poraslo z rušjem. Višje nas pot pripelje na neizrazit stranski greben, za katerim se položi. Naprej se pot obrača proti desni in nas nekoliko višje pripelje v manjšo, a izrazito dolinico (Lepa Suha) po kateri se nato vzpenjamo. Steza po kateri hodimo postaja vse slabša, mi pa jo kmalu zapustimo, saj se usmerimo levo po razmeroma strmem travnatem pobočju naravnost navzgor (lahko nadaljujemo tudi po dolinici vse do markirane poti, a le to moramo za vzpon na Malo Rodico hitro zapustiti). Naprej se vzpenjamo po brezpotnem svetu vse do vrha Male Rodice, ki jo dosežemo brez večjih tehničnih težav po 20 minutah brezpotnega vzpona (od dolinice Lepa Suha).
Z Male Rodice se lahko po neoznačeni poti v 10 minutah povzpnemo do Velike Rodice in nato sestopimo po običajni markirani poti. Na Malo Rodico lahko pridemo tudi, če se po markirani poti povzpnemo na Veliko Rodico in se z nje spustimo do Male Rodice.
V megli je orientacija težavna.
Izhodišče - planina Suha 1:00, planina Suha - Mala Rodica 1:20.
zemljevid poti - Mala Rodica
Ob poti: Planina Suha (1385m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Javorje - Mala Rodica1
Javorje - Mala Rodica2
Javorje - Mala Rodica3
Javorje - Mala Rodica4
Javorje - Mala Rodica5
Javorje - Mala Rodica6
Javorje - Mala Rodica7
Javorje - Mala Rodica8
Javorje - Mala Rodica9
Javorje - Mala Rodica10
Javorje - Mala Rodica11
Javorje - Mala Rodica12
Javorje - Mala Rodica13
Javorje - Mala Rodica14
Javorje - Mala Rodica15
Javorje - Mala Rodica16
Javorje - Mala Rodica17
Javorje - Mala Rodica18
Javorje - Mala Rodica19
Javorje - Mala Rodica20
Javorje - Mala Rodica21
Javorje - Mala Rodica22
Javorje - Mala Rodica23
Javorje - Mala Rodica24
Javorje - Mala Rodica25
Javorje - Mala Rodica26
Javorje - Mala Rodica27
Javorje - Mala Rodica28
Javorje - Mala Rodica29
Diskusija o izletu Javorje - Mala Rodica (čez Lepo Suho)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki