Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Ledinskem vrhu (2108 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Sinji vrh / Jamce - Sinji vrh (zahodna pot)

Jamce - Sinji vrh (zahodna pot)

Natisni
Izhodišče: Jamce (318 m)
Širina/Dolžina: 45,8838°N 13,9386°E
Ime poti: zahodna pot
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 684 m
Višinska razlika po poti: 720 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze, cepin
Ogledov: 870
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 74
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Ajdovščino, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Colu. Po krajšem vzponu se Ajdovščina konča, mi pa se v nadaljevanju prečno vzpenjamo po cesti, ki se dviga nad Vipavsko dolino. Dobrih 50 metrov pred oznako ceste 5 km, bomo na desni strani ceste opazili primerno mesto, kjer lahko parkiramo.
b) Iz Godoviča ali Kalc pri Logatcu se zapeljemo na Col, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ajdovščini. Pri oznaki ceste 5 km se začne opisana pešpot, parkiramo pa kakih 50 metrov naprej na primernem prostoru na nasprotni strani ceste.
Opis poti:
Pri oznaki ceste 5 km opazimo začetek kolovoza, ki se z glavne ceste odcepi v breg. Pot sprva poteka po kolovozu, nato pa se pred manjšim hudourniškim potočkom v desno odcepi gozdna pot, katera po nekaj korakih zavije levo ter preči že omenjeni presihajoči studenček. Na drugi strani se pot nekoliko bolj vzpne, z leve pa se nam priključi še nekoliko širša stezica. Nadaljujemo rahlo desno, po poti, ki nas hitro pripelje iz gozda na malo večjo jaso, kjer se pot deloma izgubi. Preko jase nadaljujemo kar naravnost navzgor, nato pa, ko se pot vrne v gozd postane spet lepo sledljiva in dobro vidna. V gozdu pot zavije rahlo v levo ter se vrne na kolovoz, po njem pa v nekaj minutah prispemo do mesta, kjer se priključimo na drug, malo bolje uhojen kolovoz, kjer se nam priključi še ena pot od glavne ceste Ajdovščina - Col.
Nadaljujemo naravnost, nato pa na manjši izravnavi rahlo desno na rahlo vzpenjajoč se kolovoz, s katerega pa kmalu krenemo desno na postopoma bolj strmo stezico (na slednjem razpotju lahko nadaljujemo tudi naravnost po manj strmi poti). Sledi nekaj minut bolj strme poti, nato pa se priključimo markirani poti iz Ajdovščine.
Nadaljujemo desno, na bližnjem označenem razpotju pa še enkrat desno v smeri Podrte gore. Pot naprej se v nekaj serpentinah vzpne do pečin Podrte gore, kjer zavije desno, nato pa nas ob lepih pogledih na Vipavsko dolino pripelje do vpisne skrinjice in žiga Podrte gore.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po markirani poti, ki nas pripelje v manjšo dolinico in na bližnje označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri poti po Robu (desno Kovk po poti po Robu). Nadaljujemo ob robu planote po oz. ob grebenu Podrte gore. Z najvišje točke Podrte gore sledi kratek spust in pot nas pripelje v manjšo dolinico, kjer se ob slabše označenem razpotju nahaja naslednja vpisna skrinjica, ki je pritrjena v bližini kužnega znamenja.
Pred znamenjem nadaljujemo desno (naravnost markirana pot po robu, tudi Sinji vrh čez Črne stene) v smeri Sinjega vrha, nato pa takoj za znamenjem levo na uhojeno, a v nadaljevanju ne več markirano stezico. Sledi kratek lahkoten prečni spust, nato pa prispemo do nekoliko večjega travnika, kjer se steza izgubi. Preko travnika nadaljujemo prečno proti desni, kjer hitro prispemo do opuščene hiše. Tik pred hišo prečimo cesto, mi pa nadaljujemo do dvorišča hiše, tako da hišo obidemo po desni strani. Za hišo stopimo na cesto, po kateri nadaljujemo pot, le ta pa se prične obračati v levo. Po nekaj minutah dosežemo širšo makadamsko cesto, po kateri poteka označena pot po Angelski gori, mi pa ji sledimo v levo (desno Sinji vrh - vzhodna pot).
Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki se nadaljuje po travnati dolinici. Po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo desno (leva cesta se pri nekaj minut oddaljeni hiši konča) na nekoliko slabšo gozdno cesto. Takoj za križiščem se v levo odcepi en krak poti po Angelski gori, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ob kateri so še vedno oznake za pot po Angelski gori. Rahlo vzpenjajoča se cesta preide v gozd in nas kmalu pripelje do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi slabša cesta. Tu nadaljujemo naravnost oz. rahlo levo, nato pa za bukvijo, na kateri opazimo št. 33, nadaljujemo rahlo desno, na slabšo cesto, ki se po nekaj metrih spusta konča. Na mestu, kjer se cesta konča oz. spremeni v kolovoz, pa nadaljujemo naravnost na stezo, ki se prehodno nekoliko strmeje vzpne. Steza kmalu zavije nekoliko v levo, nato pa se po krajšem prečnem vzponu razširi v kolovoz, le ta pa nas pripelje do spominskega obeležja in manjše koče. Kočo obidemo po desni strani, mi pa po vedno širšem kolovozu v nekaj minutah prispemo na asfaltno cesto, kjer se priključimo na markirano pot.
Cesti sledimo v desno, po njej pa mimo klopce z mizo prispemo do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Sinjega vrha (če nadaljujemo levo prispemo na glavno cesto Col - Predmeja). Sledi nekoliko bolj strm vzpon in cesta nas mimo stanovanjske hiše in višje leve serpentine pripelje do penziona Sinji vrh, kjer se cesta konča. Pri penzionu se nahaja žig SPP, mi pa pred penzionom nadaljujemo desno na pešpot, po kateri se v približno 3 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na razgledni Sinji vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (april).
zemljevid poti - Sinji vrh
Ob poti: Podrta gora nad Ajdovščino (827m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jamce - Sinji vrh1
Jamce - Sinji vrh2
Jamce - Sinji vrh3
Jamce - Sinji vrh4
Jamce - Sinji vrh5
Jamce - Sinji vrh6
Jamce - Sinji vrh7
Jamce - Sinji vrh8
Jamce - Sinji vrh9
Jamce - Sinji vrh10
Jamce - Sinji vrh11
Jamce - Sinji vrh12
Jamce - Sinji vrh13
Jamce - Sinji vrh14
Jamce - Sinji vrh15
Jamce - Sinji vrh16
Jamce - Sinji vrh17
Jamce - Sinji vrh18
Jamce - Sinji vrh19
Jamce - Sinji vrh20
Jamce - Sinji vrh21
Jamce - Sinji vrh22
Jamce - Sinji vrh23
Jamce - Sinji vrh24
Jamce - Sinji vrh25
Jamce - Sinji vrh26
Jamce - Sinji vrh27
Jamce - Sinji vrh28
Jamce - Sinji vrh29
Jamce - Sinji vrh30
Jamce - Sinji vrh31
Jamce - Sinji vrh32
Jamce - Sinji vrh33
Jamce - Sinji vrh34
Jamce - Sinji vrh35
Jamce - Sinji vrh36
Jamce - Sinji vrh37
Jamce - Sinji vrh38
Jamce - Sinji vrh39
Jamce - Sinji vrh40
Jamce - Sinji vrh41
Jamce - Sinji vrh42
Jamce - Sinji vrh43
Jamce - Sinji vrh44
Jamce - Sinji vrh45
Jamce - Sinji vrh46
Jamce - Sinji vrh47
Jamce - Sinji vrh48
Jamce - Sinji vrh49
Jamce - Sinji vrh50
Jamce - Sinji vrh51
Jamce - Sinji vrh52
Jamce - Sinji vrh53
Jamce - Sinji vrh54
Jamce - Sinji vrh55
Jamce - Sinji vrh56
Jamce - Sinji vrh57
Jamce - Sinji vrh58
Jamce - Sinji vrh59
Jamce - Sinji vrh60
Jamce - Sinji vrh61
Jamce - Sinji vrh62
Jamce - Sinji vrh63
Jamce - Sinji vrh64
Jamce - Sinji vrh65
Jamce - Sinji vrh66
Jamce - Sinji vrh67
Jamce - Sinji vrh68
Jamce - Sinji vrh69
Jamce - Sinji vrh70
Jamce - Sinji vrh71
Jamce - Sinji vrh72
Jamce - Sinji vrh73
Jamce - Sinji vrh74
Diskusija o izletu Jamce - Sinji vrh (zahodna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki