Hribi.net
Hribi.netSlovenski splet
Registracija Navodila
uporabnik: geslo:  avtoprijava 
English Hrvatski Seznam gora Iskanje izletov
  

Jamce - Sinji vrh (zahodna pot)

 
Izhodišče: Jamce (318 m)
Izhodišče Širina/Dolžina: 45,8838°N / 13,9386°E
Cilj: Sinji vrh (1002 m)
Ime poti: zahodna pot
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Zahtevnost smučanja: ni podatka
Višinska razlika: 684 m
Višinska razlika po poti: 720 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 838
Ocena: 1 glasov
Število slik: 74
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:

a) Najprej se zapeljemo v Ajdovščino, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Colu. Po krajšem vzponu se Ajdovščina konča, mi pa se v nadaljevanju prečno vzpenjamo po cesti, ki se dviga nad Vipavsko dolino. Dobrih 50 metrov pred oznako ceste 5 km, bomo na desni strani ceste opazili primerno mesto, kjer lahko parkiramo.
b) Iz Godoviča ali Kalc pri Logatcu se zapeljemo na Col, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Ajdovščini. Pri oznaki ceste 5 km se začne opisana pešpot, parkiramo pa kakih 50 metrov naprej na primernem prostoru na nasprotni strani ceste.

Opis poti:

Pri oznaki ceste 5 km opazimo začetek kolovoza, ki se z glavne ceste odcepi v breg. Pot sprva poteka po kolovozu, nato pa se pred manjšim hudourniškim potočkom v desno odcepi gozdna pot, katera po nekaj korakih zavije levo ter preči že omenjeni presihajoči studenček. Na drugi strani se pot nekoliko bolj vzpne, z leve pa se nam priključi še nekoliko širša stezica. Nadaljujemo rahlo desno, po poti, ki nas hitro pripelje iz gozda na malo večjo jaso, kjer se pot deloma izgubi. Preko jase nadaljujemo kar naravnost navzgor, nato pa, ko se pot vrne v gozd postane spet lepo sledljiva in dobro vidna. V gozdu pot zavije rahlo v levo ter se vrne na kolovoz, po njem pa v nekaj minutah prispemo do mesta, kjer se priključimo na drug, malo bolje uhojen kolovoz, kjer se nam priključi še ena pot od glavne ceste Ajdovščina - Col.
Nadaljujemo naravnost, nato pa na manjši izravnavi rahlo desno na rahlo vzpenjajoč se kolovoz, s katerega pa kmalu krenemo desno na postopoma bolj strmo stezico (na slednjem razpotju lahko nadaljujemo tudi naravnost po manj strmi poti). Sledi nekaj minut bolj strme poti, nato pa se priključimo markirani poti iz Ajdovščine.
Nadaljujemo desno, na bližnjem označenem razpotju pa še enkrat desno v smeri Podrte gore. Pot naprej se v nekaj serpentinah vzpne do pečin Podrte gore, kjer zavije desno, nato pa nas ob lepih pogledih na Vipavsko dolino pripelje do vpisne skrinjice in žiga Podrte gore.
Od vpisne skrinjice nadaljujemo po markirani poti, ki nas pripelje v manjšo dolinico in na bližnje označeno razpotje, kjer nadaljujemo levo v smeri poti po Robu (desno Kovk po poti po Robu). Nadaljujemo ob robu planote po oz. ob grebenu Podrte gore. Z najvišje točke Podrte gore sledi kratek spust in pot nas pripelje v manjšo dolinico, kjer se ob slabše označenem razpotju nahaja naslednja vpisna skrinjica, ki je pritrjena v bližini kužnega znamenja.
Pred znamenjem nadaljujemo desno (naravnost markirana pot po robu, tudi Sinji vrh čez Črne stene) v smeri Sinjega vrha, nato pa takoj za znamenjem levo na uhojeno, a v nadaljevanju ne več markirano stezico. Sledi kratek lahkoten prečni spust, nato pa prispemo do nekoliko večjega travnika, kjer se steza izgubi. Preko travnika nadaljujemo prečno proti desni, kjer hitro prispemo do opuščene hiše. Tik pred hišo prečimo cesto, mi pa nadaljujemo do dvorišča hiše, tako da hišo obidemo po desni strani. Za hišo stopimo na cesto, po kateri nadaljujemo pot, le ta pa se prične obračati v levo. Po nekaj minutah dosežemo širšo makadamsko cesto, po kateri poteka označena pot po Angelski gori, mi pa ji sledimo v levo (desno Sinji vrh - vzhodna pot).
Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki se nadaljuje po travnati dolinici. Po nekaj minutah nadaljnje hoje prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo desno (leva cesta se pri nekaj minut oddaljeni hiši konča) na nekoliko slabšo gozdno cesto. Takoj za križiščem se v levo odcepi en krak poti po Angelski gori, mi pa še naprej nadaljujemo po cesti, ob kateri so še vedno oznake za pot po Angelski gori. Rahlo vzpenjajoča se cesta preide v gozd in nas kmalu pripelje do manjšega križišča, kjer se v desno odcepi slabša cesta. Tu nadaljujemo naravnost oz. rahlo levo, nato pa za bukvijo, na kateri opazimo št. 33, nadaljujemo rahlo desno, na slabšo cesto, ki se po nekaj metrih spusta konča. Na mestu, kjer se cesta konča oz. spremeni v kolovoz, pa nadaljujemo naravnost na stezo, ki se prehodno nekoliko strmeje vzpne. Steza kmalu zavije nekoliko v levo, nato pa se po krajšem prečnem vzponu razširi v kolovoz, le ta pa nas pripelje do spominskega obeležja in manjše koče. Kočo obidemo po desni strani, mi pa po vedno širšem kolovozu v nekaj minutah prispemo na asfaltno cesto, kjer se priključimo na markirano pot.
Cesti sledimo v desno, po njej pa mimo klopce z mizo prispemo do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Sinjega vrha (če nadaljujemo levo prispemo na glavno cesto Col - Predmeja). Sledi nekoliko bolj strm vzpon in cesta nas mimo stanovanjske hiše in višje leve serpentine pripelje do penziona Sinji vrh, kjer se cesta konča. Pri penzionu se nahaja žig SPP, mi pa pred penzionom nadaljujemo desno na pešpot, po kateri se v približno 3 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na razgledni Sinji vrh.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (april).

zemljevid poti
Ob poti: Podrta gora nad Ajdovščino (827m)
Priporočamo: panorama, podobni izleti, izleti z istim izhodiščem, izleti z istim ciljem
Dodaj v:    facebook    Twitter    myspace    Digg    delicious    reddit
Slike:
Jamce - sinji_vrh1
Jamce - sinji_vrh2
Jamce - sinji_vrh3
Jamce - sinji_vrh4
Jamce - sinji_vrh5
Jamce - sinji_vrh6
Jamce - sinji_vrh7
Jamce - sinji_vrh8
Jamce - sinji_vrh9
Jamce - sinji_vrh10
Jamce - sinji_vrh11
Jamce - sinji_vrh12
Jamce - sinji_vrh13
Jamce - sinji_vrh14
Jamce - sinji_vrh15
Jamce - sinji_vrh16
Jamce - sinji_vrh17
Jamce - sinji_vrh18
Jamce - sinji_vrh19
Jamce - sinji_vrh20
Jamce - sinji_vrh21
Jamce - sinji_vrh22
Jamce - sinji_vrh23
Jamce - sinji_vrh24
Jamce - sinji_vrh25
Jamce - sinji_vrh26
Jamce - sinji_vrh27
Jamce - sinji_vrh28
Jamce - sinji_vrh29
Jamce - sinji_vrh30
Jamce - sinji_vrh31
Jamce - sinji_vrh32
Jamce - sinji_vrh33
Jamce - sinji_vrh34
Jamce - sinji_vrh35
Jamce - sinji_vrh36
Jamce - sinji_vrh37
Jamce - sinji_vrh38
Jamce - sinji_vrh39
Jamce - sinji_vrh40
Jamce - sinji_vrh41
Jamce - sinji_vrh42
Jamce - sinji_vrh43
Jamce - sinji_vrh44
Jamce - sinji_vrh45
Jamce - sinji_vrh46
Jamce - sinji_vrh47
Jamce - sinji_vrh48
Jamce - sinji_vrh49
Jamce - sinji_vrh50
Jamce - sinji_vrh51
Jamce - sinji_vrh52
Jamce - sinji_vrh53
Jamce - sinji_vrh54
Jamce - sinji_vrh55
Jamce - sinji_vrh56
Jamce - sinji_vrh57
Jamce - sinji_vrh58
Jamce - sinji_vrh59
Jamce - sinji_vrh60
Jamce - sinji_vrh61
Jamce - sinji_vrh62
Jamce - sinji_vrh63
Jamce - sinji_vrh64
Jamce - sinji_vrh65
Jamce - sinji_vrh66
Jamce - sinji_vrh67
Jamce - sinji_vrh68
Jamce - sinji_vrh69
Jamce - sinji_vrh70
Jamce - sinji_vrh71
Jamce - sinji_vrh72
Jamce - sinji_vrh73
Jamce - sinji_vrh74
Diskusija o izletu Jamce - Sinji vrh (zahodna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Avtoprijava:
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati
Copyright © 2006-2020 Hribi.net, Pogoji uporabe, Oglaševanje, Piškotki