Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Dovške Babe (1891 m), vidi Klek (1753 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Kordeževa glava (Peca) / Jakobe - Kordeževa glava (Peca) (lahka pot)

Jakobe - Kordeževa glava (Peca) (lahka pot)

Natisni
Izhodišče: Jakobe (1410 m)
Širina/Dolžina: 46,4784°N 14,7999°E
Ime poti: lahka pot
Čas hoje: 2 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 715 m
Višinska razlika po poti: 715 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 132.539
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 43
Število komentarjev: 84
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Črno na Koroškem, nato pa sledimo oznakam za Koprivno in Podpeco. Nekaj časa se še peljemo ob reki Meži, nato pa gremo iz križišča desno v smeri Podpece, Doma na Peci in Koče na Pikovem. V Podpeci se asfalt konča, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z desne priključi še cesta iz Mežice, mi pa še naprej sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
b) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. S prelaza se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo v smeri Črne na Koroškem. Ko se po nekaj kilometrih spustimo v dolino, na križišču zavijemo desno proti Črni na Koroškem (levo Koprivna). Po glavni cesti se spuščamo proti Črni na Koroškem, nas pa cesta najprej vodi mimo odcepa v dolino Tople, nekoliko nižje pa še do odcepa ceste proti Podpeci, Koči na Pikovem in Domu na Peci. Nadaljujemo po omenjeni cesti, ki nas hitro pripelje v Podpeco. V Podpeci se asfalt konča, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z desne priključi še cesta iz Mežice, mi pa še naprej sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
c) Zapeljemo se v Mežico, kjer sledimo oznakam za Peco. V nadaljevanju se peljemo proti MP Mežica, še pred mejnim prehodom pa zavijemo levo na cesto v smeri Pece. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z leve priključi še cesta iz Podpece, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo za oznakami Dom na Peci ter pot nadaljujemo po kolovozu desno navzgor. Po krajšem vzponu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno ter se še naprej vzpenjamo po kolovozu. Kolovoz nato postopno postane manj strm in ga kmalu tudi zapustimo. Markacije nas namreč usmerijo levo na peš pot, po kateri se nato nekaj časa vzpenjamo skozi gozd. Pot skozi gozd nas nato ponovno pripelje na ožji kolovoz, kjer nadaljujemo desno ter v približno 5 minutah nadaljnje hoje dosežemo Dom na Peci.
Od Doma na Peci se usmerimo na pešpot proti Mali Peci ali pa na pot proti Kordeževi glavi. Po slabih desetih minutah vzpona se obe poti združita, mi pa nadaljujemo po markirani poti, ki se naprej vzpne po travniku navzgor in nas pripelje do označenega razpotja.
Usmerimo se na desno pot v smeri zahtevne poti (ki pa to ni), levo pa vodi zelo zahtevna pot na Peco. Desna pot je lahka in nima niti enega težavnega mesta! Naša lažja desna pot nas nato mimo klopce kmalu pripelje med rušje, skozi katerega se nato vzpenjamo. Vzpon naprej poteka po zmerno strmem pobočju z vse lepšimi razgledi. Čez nekaj časa nas pot pripelje na travnato izravnavo, kjer se nam z leve priključi plezalna pot. Sledi le še zadnji vzpon na vrh Kordeževe glave, katere vrh dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje, po nezahtevnem pobočju.
zemljevid poti - Kordeževa glava (Peca)
Ob poti: Dom na Peci (1665m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Končnikov vrh, Bistriška špica/Feistritzer Spitze
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)1
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)2
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)3
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)4
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)5
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)6
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)7
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)8
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)9
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)10
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)11
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)12
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)13
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)14
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)15
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)16
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)17
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)18
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)19
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)20
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)21
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)22
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)23
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)24
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)25
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)26
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)27
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)28
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)29
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)30
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)31
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)32
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)33
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)34
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)35
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)36
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)37
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)38
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)39
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)40
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)41
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)42
Jakobe - Kordeževa glava (Peca)43
Diskusija o izletu Jakobe - Kordeževa glava (Peca) (lahka pot)
Prikaži starejša sporočila
makarenko11.8.2013
Bil danes gor. Super tura, s kondicijo prideš prej, kot so ti časi tukaj objavljeni. Super vreme, tako da se je lepo videl Triglav, Storžič... velik nasmeh
TechnoX15.9.2013
Klasična pot na Peco se prične v Mežici. Če pa se peljete višje, je dobro, da imate vsaj malo slabe vesti nasmeh
wanyola16.9.2013
No, no, zakaj pa naj bi kdorkoli, ki hodi v hribe, imel salbo vest? Vsak hodi po svojih zmožnostih! Če se mora nekdo od nekod dve uri vozit, je vprašanje, ali ima potem dovolj časa, da opravi pohod čisto iz doline. Seveda pa tisti, ki so v Mežici doma, laže opravijo tako turo in gredo kar od doma peš, pa še to je kar lep zalogaj za en dan!
sebo3061.1.2014
Kdo ve mogoče v kakem stanju je cesta do izhodišča te poti, šel bi v soboto/nedeljo če bo vreme?
Domch2.1.2014
Do konca ceste ne bo šlo, bo pa šlo b do Karavle ali Mitneka. Danes je bil na Peci močan veter je bilo smučišče zaprto. Gaz je bila narejena, a sedaj je verjetno marsikje zameteno. Drugače pa aktualne razmere lahko prebereš po Trenutne razmere -Karavanke-Peca.
balon20.7.2014
Zanima me ali je cesta do izhodisca prevozna tudi za enoprostorce( ford)?

Hvala in lep pozdrav,

Balonckinasmeh
neph21.7.2014
Je prevozna mežikanje
balon21.7.2014
Hvalanasmeh
dule864.9.2014
Mene pa zanima, če se da od Podpece do doma na Peci s kolesom? oz. do kod se da kolesarit ? hvala LP
vespuci4.9.2014
Do Jakob gre z avtomobilom,potem pa je do koče kolovoz.
nordkap5.9.2014
se da kamot, kadarkoli sem gor jih vedno srečam, zadnjič celo skupino jodlarjev.
Do jakoba(parkink) lepo, potem po gozdu čez travnik na kolovoz ter po njem do koče.

Sam meni je ljubše peš puha
naroblek29.10.2014
Zanima me približna dolžina dostopne oziroma v opisu izhodišča navedene makadamske ceste,ki ima višje do parkirišča še nekaj križišč in stanje te ceste. Hvala za odgovor. LP
Bosstjan29.10.2014
Cesta do parkirisca je v solidnem stanju (v ponedeljek ni bilo nobenih tezav), razen del, ko na tabli (malo za koncem asfalta) pise 'avtocesta' - teh nekaj 100 metrov ceste je brez moznosti izogibanja, ce se srecata dva avta. Sicer pa je od konca asfalta se kaksnih 15 minut voznje..
naroblek30.10.2014
Hvala za opis. nasmeh
naroblek1.11.2014
V petek kljub neosvojenemu vrhu, sva z zeno preživela lep popoldan, k čemer sta poleg sonca pripomogla tudi zelo prijazna oskrbnica in oskrbnik Domu na Peci, ki planince pričakata z dobro voljo in odlično hrano. Hvala!
seinfeld31.10.2015
Danes v čudovitem vremenu, smo opravili to pot z dvema skoraj desetletnikoma. Ob zmerni hoji in s kratkimi postanki, smo potrebovali slabi dve uri. Pot je res lepa, enostavna, z izjemnimi razgledi. Nazaj grede smo šli čez Malo Peco, še do votline Kralja Matjaža.
Cesta je prevozna, za gorske ceste povsem zgledna, se pa s kakšnim nizkim avtomobilom ne bi peljal po njej. Tista avtocesta je res ozka in izjemno strma. Je pa od Črne potrebno računati še na vsaj pol ure vožnje.
seinfeld31.10.2015
Danes v čudovitem vremenu, smo opravili to pot z dvema skoraj desetletnikoma. Ob zmerni hoji in s kratkimi postanki, smo potrebovali slabi dve uri. Pot je res lepa, enostavna, z izjemnimi razgledi. Nazaj grede smo šli čez Malo Peco, še do votline Kralja Matjaža.
Cesta je prevozna, za gorske ceste povsem zgledna, se pa s kakšnim nizkim avtomobilom ne bi peljal po njej. Tista avtocesta je res ozka in izjemno strma. Je pa od Črne potrebno računati še na vsaj pol ure vožnje.
andr3ejj28.1.2016
Kako je kaj s cesto do izhodišča?
andr3ejj28.1.2016
Kako je kaj s cesto do izhodišča?
acjom28.1.2016
Cesta je prevozna, mogoče na kakšnem delu zjutraj malo poledenela. Včeraj v lepem, pretoplem času za ta čas, od tu na vrhnasmehmežikanje
franjo6619.3.2016
Kako je kaj s cesto do izhodišča?
Domch22.3.2016
Spluženo in pošodrano jezik
franjo6624.3.2016
Hvalanasmeh
franjo6626.3.2016
Do parkirišču Jakobe ni spluženo...
stilc8815.4.2016
Se pride sedaj do parkirišča oz. do kam se pride in koliko to podaljša pot? Hvala
andr3ejj15.4.2016
Cesta do Jakob je prevozna, mogoče je malce v slabšem stanju, a se da.
alien127.5.2016
6. 5. smo na poti na vrh Pece (Kordeževa glava) našli dioptrijska očala. Odnesli smo jih v planinski dom Peca.
Proti vrhu je še okoli 30-40 cm snega, vendar je pot že "nekoliko" uhojena. Gamaše obvezne!
Mrgrozny10.9.2016
Opisana cesta iz Podpece do Jakob je strašljiva, predvsem del malo po zaključku asfalta, po napisu avtocesta. Verjetno je svoje naredilo tudi nedavno deževje ki je ob ze tako ozkem delu ceste ki je se ostal vozen, skopalo kar globoke jarke. Se je pa temu delu mogoče izogniti tako, da v Mežici zaviješ proti Avstriji, potem pa cez ca 2km zavijes levo proti Peci. Od tam je cca 10 km gozdne ceste do Jakob, od tega kaksnih 8 km makadama. Cesta je lepo označena, držati se je treba oznak za Peco oz. Dom na Peci, pa prideš direkt do parkirišča.

Del poti od parkirišča do doma na Peci precej dolgočasen, večino časa poteka po gozdni cesti. Dobro je ker je do doma na Peci zelo blizu, (ca 45 min) in je ta del poti primeren tudi za majhne otroke, ki jim bo zanimiva tudi votlina kralja Matjaža.

Osebno mi je do koče oz do Male Pece veliko lepša pot iz Tople, je manj gneče po poti pa še dostop do izhodišča je asfaltiran.
jerni30.9.2016
Imam eno vprašanje po kateri poti se je bolje peljati do izhodišča Jakobe, iz Črne ali Mežice? Hvala za informacije.
MarkoOderlap23.6.2017
Zelo fajna pot.
PRIPOROČAM
Janezs23.6.2017


Odvisno iz katere smeri, se pripelješ v Mežico ali Črno, je pa iz Črne nekaj več asfalta. Vodita, pa tudi iz obeh krajev lepe peš poti na Peco. Lp.
anazala15.7.2017
Lep razgled. Šla po Krkini poti. Splača se. Za dušo, za telo. Pojdite, naužijte se kisika.
Zgaga26.7.2017
"Nekoliko višje se asfalt konča, mi pa nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Doma na Peci."

V vednost, tale makadamska cesta traja cca. 8 km.velik nasmeh
Pelca27.7.2017
V kakšnem stanju pa je cesta? Se da z osebnim vozilom normalno?
Janezs27.7.2017
Sedaj,ko so močni nalivi je verjetno slaba, najslabša na mesto"kamnoloma" grape kjer prečka potok v slučaju dežja.
Pohodnjak29.7.2017
Bil na Peci po tej poti 19.7. in cesta do izhodišča je bila OK - normalno prevozna. Pot je lepa, enostavna in ponuja nekaj lepih razgledov. Aja... vpisna knjižica na vrhu je bila ta dan že čisto polna. mežikanje
Helena42.8.2017
Pred 14dnevi sem bila tam. Ker so na makedamski cesti glih nekaj urejali žal nisem prišla do te destinacije. Pričela sem na destinaciji tam, kjer je bila prva tabla, da je do doma na Peci 2h. Pot je lepa,malo strma skos po gozdu, tako da je senca. Pot do Pece je bila tudi lepa. Priporočam.
Hribolazec818.5.2018
Danes opravil to pot, sneg je samo med nizkimi borovci proti vrhu, cca 10 m dolžine, zgornji del te zaplate se mi je udrl in sem porinil celo nogo do zadnjice notri tako da pazljivo, ker pod snegom je luknja zaradi taljenja.
andrejazg23.8.2018
Cesta na Jakobe je bila nekaj dni nazaj čisto v redu - se pa res vleče cca 8 km po makadamu cca 20 minut.

Na vrhu pa res prekrasen razgled.
Akephalos2.1.2020
A ve kdo če je cesta do izhodišča prevozna? zmeden
Barentoter3.1.2020
Cesta je prevozna brez problemov. Je par flik ledu, ampak ni problem, ker je pomešan s peskom.
ločanka6.2.2020
A je cesta še prevozna brez problemov? Bi bila ta pot pozimi (sedaj) najbolj primerna za vzpon na Peco oz. katera je bolj primerna? Hvala za odgovornasmeh
guki6.2.2020
Najbolj primerna je iz centra Mežice ni leda ni snega. Potem se nekateri vozijo do karavle prišparaš uro hoje navzgor, potem imaš cesto do Jakob to je skoraj do koče, to je bolj za nedeljske pohodnike. Lahko tudi iz pod Pece oz Najbrža (gradovi kralja Matjaža iz pred let). Pravijo da je najlepša Iz Tople in je tudi krožna. Lahko tudi Koprivne in Luž.
Domch7.2.2020
Tudi iz Črne (Mušenik, Pristava)gre, pa seveda tudi iz Avstrijske strani, če kdo želi bolj zimski vzponmežikanje
SauberM18.5.2020
Je še kaj snega na poti na Peco?
Janezs18.5.2020

Kaj bi šel bos ??
jakec3018.5.2020
V soboto grem na Peco pa me zanima kakšna je pot do parkirišča Jakobe? Ali je boljše začeti iz rudnika pri Topli
modrook126.6.2020
Pot super. Edino kar sem pogrešal, je kakšna dodatna tabla v Črni na Koroškem, smer peca- parkirišče Jakobe. Drugače pa lep planinski izlet
KSG15.10.2020
Zelo lepa pot. Lepo je bilo videti veliko najmlajših pohodnikov, družin... Pot lepo popestri zgodba o kralju Matjažu. Nekaj utrinkov s poti pa najdete tukaj: http://www.pisanezgodbe.si/peca-kordezeva-glava-lahko-in-hitro-dostopen-najvzhodnejsi-dvatisocak/
J.P.1.5.2021 8:37:51
Sneg se začne pri koči. Posebnosti ni, sneg je mehek in prav fin za hojo. Oprema je tokrat ostala v nahrbtniku, če imaš dober gorniški čevelj. Sicer so si pohodniki nadevali derezice malo pod vrhom. Lp
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki