Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Dom na Peci / Jakobe - Dom na Peci

Jakobe - Dom na Peci

Natisni
Izhodišče: Jakobe (1420 m)
Širina/Dolžina: 46,4784°N 14,7999°E
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 245 m
Višinska razlika po poti: 250 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 23.496
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Črno na Koroškem, nato pa sledimo oznakam za Koprivno in Podpeco. Nekaj časa se še peljemo ob reki Meži, nato pa gremo iz križišča desno v smeri Podpece, Doma na Peci in Koče na Pikovem. V Podpeci se asfalt konča, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z desne priključi še cesta iz Mežice, mi pa še naprej sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
b) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. S prelaza se cesta prične spuščati, mi pa ji sledimo v smeri Črne na Koroškem. Ko se po nekaj kilometrih spustimo v dolino, na križišču zavijemo desno proti Črni na Koroškem (levo Koprivna). Po glavni cesti se spuščamo proti Črni na Koroškem, nas pa cesta najprej vodi mimo odcepa v dolino Tople, nekoliko nižje pa še do odcepa ceste proti Podpeci, Koči na Pikovem in Domu na Peci. Nadaljujemo po omenjeni cesti, ki nas hitro pripelje v Podpeco. V Podpeci se asfalt konča, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z desne priključi še cesta iz Mežice, mi pa še naprej sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
c) Zapeljemo se v Mežico, kjer sledimo oznakam za Peco. V nadaljevanju se peljemo proti MP Mežica, še pred mejnim prehodom pa zavijemo levo na cesto v smeri Pece. Višje, na prevalu Vrh šteng, se nam z leve priključi še cesta iz Podpece, mi pa sledimo oznakam za Dom na Peci, ponekod opazimo tudi oznake "avtocesta". Z vožnjo nadaljujemo po makadamski cesti, v zadnjem križišču pa sledimo oznakam za parkirišče. Omenjeni cesti sledimo do njenega konca, kjer parkiramo na parkirišču Jakobe.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo za oznakami Dom na Peci ter pot nadaljujemo po kolovozu desno navzgor. Po krajšem vzponu pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo desno ter se še naprej vzpenjamo po kolovozu. Kolovoz nato postopno postane manj strm in ga kmalu tudi zapustimo. Markacije nas namreč usmerijo levo na peš pot, po kateri se nato nekaj časa vzpenjamo skozi gozd. Pot skozi gozd nas nato ponovno pripelje na ožji kolovoz, kjer nadaljujemo desno ter v približno 5 minutah nadaljnje hoje dosežemo Dom na Peci.
zemljevid poti - Dom na Peci
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Votlina Kralja Matjaža, Mala Peca, Končnikov vrh, Bistriška špica/Feistritzer Spitze (3 h), Kordeževa glava (Peca)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Jakobe - Dom na Peci1
Jakobe - Dom na Peci2
Jakobe - Dom na Peci3
Jakobe - Dom na Peci4
Jakobe - Dom na Peci5
Jakobe - Dom na Peci6
Jakobe - Dom na Peci7
Jakobe - Dom na Peci8
Jakobe - Dom na Peci9
Jakobe - Dom na Peci10
Jakobe - Dom na Peci11
Jakobe - Dom na Peci12
Jakobe - Dom na Peci13
Jakobe - Dom na Peci14
Jakobe - Dom na Peci15
Jakobe - Dom na Peci16
Jakobe - Dom na Peci17
Diskusija o izletu Jakobe - Dom na Peci
panda29. 05. 2010
Čestitke moderatorju za dodano pot, ki sem jo pogrešal. nasmeh Zdaj bo lahko marsikdo uporabil to pot, saj je najhitrejša do koče iz doline. LP
ahaba29. 05. 2010
Pozdravljeni !
zanima me kakšna je cesta do parkirišča. Ali je prevozna tudi za osebne avtomobile npr.Opel Corsa . Nismo še bili na Peci in letos nameravamo iti zato malo informacij.
LP
panda29. 05. 2010
Cesta je v solidnem stanju. nasmeh
Rok29. 05. 2010
Cesta sicer ni ravno najlepša, vendar za osebne avtomobile ni težav.
kokica1811. 08. 2021 14:42:53
A mi ve kdo povedati, v kakšnem stanju je makadamska cesta do parkirišča Jakobe za osebno vozilo, ki ni terenec, ampak nizek avto? hvala
Enka11. 08. 2021 17:30:52
Mi smo šli v nedeljo z nizkim avtom in ni bilo težav, čez 2-3 kanale smo šli čisto počasi, ostalo je bilo bp.
AndrejRA11. 09. 2021 20:07:43
Bili danes - žena, jaz in pes. Parkirišče Jakobe ob 08.00 že lepo napolnjeno, vendar še vedno dovolj prostora.

Makedamska cesta do parkirišča dobro urejena, sploh če ne hitiš.

Pohodniška pot zelo lepa, na vrhu veliko pohodnikov, a kljub temu lahko vsakdo najde svoj kotiček miru in užitkov, ki jih podarja narava in razgledi iz vrha Pece.

Po vrnitvi iz vrha do Doma na Peci tam počivali in jedli - gobova juha z ajdovimi žganci (tudi psu so zelo teknili, čeprav njemu sicer itak vse tekne) in štruklje - NJAMI NJAMI oz. ODLIČNO. Boljših štrukljev še nisem jedel nikjer. BRAVO KUHARICA.

Po kosilu še ogled votline kralja Matjaža, nato vrnitev do avtomobila in domov v Maribor.

Čudovit izlet. Koroška je prelepa.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki