Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Nad katero reko se dviga Krokar (1122 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Javoršček / Jablenca - Javoršček

Jablenca - Javoršček

Natisni
Izhodišče: Jablenca (400 m)
Širina/Dolžina: 46,3298°N 13,5804°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahka označena pot
Višinska razlika: 1157 m
Višinska razlika po poti: 1157 m
Zemljevid: Julijske Alpe - zahodni del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 13.963
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 47
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Bovec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Čezsoči. V Čezsoči, pri gostišču Vančar nadaljujemo levo v smeri Jablence in doline škratov ter ozki in asfaltirani cesti sledimo mimo bazena Slatenik do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno cesta, ki vodi do skalnatega podora na Javorščku, ki se je zgodil leta 1950). Z vožnjo nadaljujemo po občasno vzpenjajoči cesti, kateri sledimo do Jablence. Parkiramo na primernem prostoru nekaj 100 m pred koncem ceste (na koncu ceste ni primernih parkirnih mest).
Opis poti:
Nadaljujemo po asfaltirani cesti do zadnjih hiš, kjer nas smerokazi usmerijo rahlo desno čez kratek mostiček in nato v gozd. V nadaljevanju hodimo po gozdni stezi in občasno se nam odpre pogled proti reki Soči. Na označenih razpotjih se držimo oznak za Golobar. Pot se nato prične nekoliko strmeje vzpenjati in se za krajši čas priključi kolovozu. Po krajšem vzponu kolovoz zapustimo in se usmerimo desno na peš pot, ki vodi ob kamniti ograji. Dobro označena pot se nato prične v ključih vzpenjati po precej strmem pobočju. Kasneje postane pobočje nekoliko manj strmo in pot skozi gozd nas pripelje do opuščene gozdarske koče.
Od koče se nato večinoma vzpenjamo skozi gozd po vojaški mulatjeri. Pot nas vodi tudi mimo nekaj jas kjer se nam odpre lep razgled na okoliške vrhove, malo s poti pa je tudi vojaško pokopališče. Pot skozi gozd nas nato vodi mimo planine Golobar in pripelje do sedla Čez Utro. Tu se nam odprejo lepi razgledi na okoliške vrhove, na sedlu pa je tudi spomenik padlim partizanom.
S sedla nadaljujemo naravnost in po nekaj deset metrih nas pot pripelje do razpotja. Nadaljujemo po stezi desno navzgor, levo pa vodi pot proti Čezsoči in Drežnici.
Od razpotja naprej pot ni več označena, vendar je dovolj dobro uhojena, da ji lahko brez težav sledimo. V nadaljevanju pot poteka večinoma po severni strani gore in nekajkrat preči razmeroma strma pobočja. V zadnjem delu nas pot pripelje iz gozda in sledi le še kratek vzpon do razglednega vrha.
zemljevid poti - Javoršček
Ob poti: Planina Golobar (1257m), Čez Utro (1305m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Jablenca - Javoršček1
Jablenca - Javoršček2
Jablenca - Javoršček3
Jablenca - Javoršček4
Jablenca - Javoršček5
Jablenca - Javoršček6
Jablenca - Javoršček7
Jablenca - Javoršček8
Jablenca - Javoršček9
Jablenca - Javoršček10
Jablenca - Javoršček11
Jablenca - Javoršček12
Jablenca - Javoršček13
Jablenca - Javoršček14
Jablenca - Javoršček15
Jablenca - Javoršček16
Jablenca - Javoršček17
Jablenca - Javoršček18
Jablenca - Javoršček19
Jablenca - Javoršček20
Jablenca - Javoršček21
Jablenca - Javoršček22
Jablenca - Javoršček23
Jablenca - Javoršček24
Jablenca - Javoršček25
Jablenca - Javoršček26
Jablenca - Javoršček27
Jablenca - Javoršček28
Jablenca - Javoršček29
Jablenca - Javoršček30
Jablenca - Javoršček31
Jablenca - Javoršček32
Jablenca - Javoršček33
Jablenca - Javoršček34
Jablenca - Javoršček35
Jablenca - Javoršček36
Jablenca - Javoršček37
Jablenca - Javoršček38
Jablenca - Javoršček39
Jablenca - Javoršček40
Jablenca - Javoršček41
Jablenca - Javoršček42
Jablenca - Javoršček43
Jablenca - Javoršček44
Jablenca - Javoršček45
Jablenca - Javoršček46
Jablenca - Javoršček47
Diskusija o izletu Jablenca - Javoršček
grega_p28.5.2012
Pot se v zgornjem delu (malo pod vrhom) izgublja in je zaraščena, tako da boste mogoče stopili že prej na greben ali pa prišli povsem na zahodno točko - ki ni najvišja, ponuja pa lep pogled na bovško kotlino.
Če sestopate čez Slatenik, boste trenutno prečkali nekaj plazov, čez katere gre ozka stezica, ki ni najbolj varna (še posebej ob deževju). Če imate vozilo pri Počivalniku (razcep cest), priporočam sestop čez Brda (odcep na višini cca 860m - po desni mimo Humčiča).

Videl sem kar nekaj kač (slepce), tako da pazite nanje, če ne bodo one na vasmežikanje
ales5028.5.2012
grega slepci niso kače,so kuščarji,nasmeh,me pa zanima ,če je tudi fosilnih okamnin kej v teh skalah ,zna bit zanimivo
alplaninko21.8.2016
Priporočam vračanje v dolino po isti poti, ker na drugi strani so bili pred kratkim podori, in ne priporočam da greste naprej, zaradi zaraščenosti terena se slabo vidijo markacije.

Mi smo sicer šli, nič hudega, malo hoje čez koprive, previdno čez podor, pa strma pobočja.
Janiel741.4.2018
A je morda kdo kaj hodil tukaj v zadnjih dneh? Je pot morda shojena?
darinka419.3.2019
Sem ga gledala s Krasjega vrha, a gor še nisem bila. Morda letos ?Samo vprašanje koliko je še sledljiva pot, sploh če greš prvič, ko ti je vse neznano.
ljubitelj gora19.3.2019
Sem že hodil po tej poti na Javoršček, pot je sledljiva. Vračal se po isti saj je bla takrat pot čez Slatenik zaprta. Poznam tudi Lipnik in Hudi vrh nad Golobarjem (nad velikim betonskim križem se začne mulatjera), pozabil pa ne bom nikoli, ko se hotel na vrhu po naporni hoji usedit me je pretrašl sksksk, gad namreč.
julika19.3.2019
Za izhodišče si lahko izbereš še kak kilometer naprej od Kala-Koritnice.Pri mostu je dovolj prostora za parkiranje.( V Jablenici niti ni prostora za parkiranje, razen pri bazenu). Čez most greš na desno, in po 10 min hoje po kolovozni cesti, te smerokaz usmeri na levo v breg.Steza je markirana do Golobarja. Na karti "hribi .net" je tudi označena, točno od opisanega izhodšča
darinka419.3.2019
Hvala obema za koristne informacije. nasmehnasmeh
keti120.3.2019
Lahko pa začneš prav v Kal Koritnici (veliko parkirišče ob glavni cesti) in se spustiš dol do Soče, jo prečiš, greš ob njej v levo in kmalu naletiš na markacije proti Golobarju. Zelo lepa in prijetna pot. Sem bila nazadnje lani julija. Na vrhu je bilo polno gozdnih jagod. Sestop priporočam po isti poti. Čez Slatenik je podor lahko zelo problematičen. Srečno!
B221.3.2019
Darinka!
Najbolje je, da avto pustiš ob spomeniku v Kal - Koritnici (nasproti gostilne), tam bo varen pred (pogostimi) vlomi. Tudi pot, ki je označena je najbolje začeti tukaj. Pot v celoti je lahko sledljiva, do reke Soče in čez visečo brv, ter dalje vseskozi po mulateri. Skoraj v celoti do planine Golobar hodimo po gozdu. Tudi na planini Golobar orientacija ni problematična, steza nas vodi mimo porušenih zgradb in spomenika NOB, desno na preval in tu še enkrat desno proti grebenu. Vrnitev (krožna varianta) preko Slatenika ni možna zaradi podora (manjka cca 50 metrov poti in obhod zaradi strmine ni mogoč, zaradi tega je omenjena pot zaprta že več let. Vrniti se moramo po isti trasi v Kal - Koritnico ali pa (če imamo prevoz)nadaljevati na planino Predolino in dalje v Drežnico... Priporočam uporabo planinske karte Bovec 1:25000.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2021 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki