Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali se z Ojstre peči (516 m), vidi reka Sava?
Glasuj

Izvir Hublja - Navrše

Natisni
Izhodišče: Izvir Hublja (250 m)
Širina/Dolžina: 45,9043°N 13,9114°E
Čas hoje: 1 h 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 607 m
Višinska razlika po poti: 615 m
Zemljevid: Goriška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 6.804
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 25
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Peljemo se po hitri cesti od Razdrtega proti Novi Gorici ali obratno in se usmerimo na izvoz Ajdovščina. Nato v križišču (prvi semafor) nadaljujemo naravnost v smeri Cola in Idrije. Pri drugem semaforju zavijemo desno, ponovno v smeri Cola in cesti sledimo le nekaj deset metrov do mesta, kjer prečimo reko Hubelj. Takoj za mostom pa zavijemo levo v smeri izvira Hublja (ob cesti opazimo turistične table). Tej cesti nato sledimo do parkirišča pri izviru Hublja.
Opis poti:
V bližini parkirišča opazimo začetek poti proti Otliškemu oknu. Pot se sprva vzpne po stopnicah nato pa gre v gozd, kjer se nekaj časa zmerno vzpenja. Pot se nato rahlo spusti in nas pripelje na razgledno pobočje od koder se nam odpre lep pogled proti pobočjem Čavna. Pot gre nato v gozd in nas hitro pripelje do ptičje hiške ob kateri opazimo termometer. Le nekaj metrov naprej pa je ob poti prijetna klopca. Naprej se pot začne vzpenjati in nas pelje mimo mesta, kjer je zapisana zgodba o nastanku Otliškega okna. Pot pa nato postaja vse bolj strma in kmalu nas pripelje na kamnita pobočja. Pot pa iz koraka v korak postaja vse bolj razgledna in razgibana. Nekoliko višje nas pot pripelje pod Otliško okno, katerega že vidimo na desni strani. Le malo naprej pa opazimo oznako za Malo Otliško okno. Malo okno je s poti oddaljeno le 10m in je vredno ogleda. Pot naprej preide v neizrazito grapo sredi katere v božičnem času opazimo jaslice. Na vrhu grape pa pridemo do kapelice pri kateri je vpisna skrinjica in žig. Tu nadaljujemo desno v smeri okna, do katerega pa imamo še pet minut hoje. Le malo pred oknom pa se levo odcepi pot h kamnitemu polžu, ki je s poti oddaljen le dobro minuto. Od polža se vrnemo nazaj na pot katero smo zapustili in v nekaj deset korakih pridemo do informativnih tabel pri Otliškem oknu. Od tabel se lahko spustimo do okna s katerega se nam odpre lep razgled na Vipavsko dolino.
Od okna nadaljujemo po poti v smeri Sinjega vrha. Pot naprej hitro pride iz gozda in nas pripelje na razgledna pobočja po katerih se ob robu pečin vzpenjamo v jugovzhodni smeri. Po približno 10 minutah hoje od okna pa se pot razcepi na dva dela. Na mestu, kjer pašna ograja naredi oster levi ovinek zapustimo široko pot in se usmerimo desno na slabšo a markirano pot, ki nas po petih minutah vzpona pripelje na vrh (pot je markirana, a so markacije redke in slabo vidne).
zemljevid poti - Navrše
Ob poti: Otliško okno (800m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sinji vrh ( 40 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Izvir Hublja - Navrše1
Izvir Hublja - Navrše2
Izvir Hublja - Navrše3
Izvir Hublja - Navrše4
Izvir Hublja - Navrše5
Izvir Hublja - Navrše6
Izvir Hublja - Navrše7
Izvir Hublja - Navrše8
Izvir Hublja - Navrše9
Izvir Hublja - Navrše10
Izvir Hublja - Navrše11
Izvir Hublja - Navrše12
Izvir Hublja - Navrše13
Izvir Hublja - Navrše14
Izvir Hublja - Navrše15
Izvir Hublja - Navrše16
Izvir Hublja - Navrše17
Izvir Hublja - Navrše18
Izvir Hublja - Navrše19
Izvir Hublja - Navrše20
Izvir Hublja - Navrše21
Izvir Hublja - Navrše22
Izvir Hublja - Navrše23
Izvir Hublja - Navrše24
Izvir Hublja - Navrše25
Diskusija o izletu Izvir Hublja - Navrše
janez602. 02. 2009
Turo smo opravili 31.01.2009. Začeli smo pri izviru Hublja. Na višini približno 350 metrov se proti desni odcepi razločna trasa lovske steze, ki pride z leve strani in prečka markirano pot; njen odcep je zelo razločen ( na drevesu, ki je na levi strani je markacija in puščica, ki kaže v levo smer - tu se nadaljuje markirana pot proti Otliškem oknu. Kot že rečeno smo sledili proti desni omenjeni lovski stezi, ki je občasno markirana z rdečimi "packami" in trakci zavezanimi okoli tanjših drevesnih debel.Pot precej časa preči proti desni, nato se dvigne po strmejšem pobočju mimo značilne skalne stene in nad njo zavije pod skalnim stolpom desno.Nad tem mestom prečimo prek travnete rebri posejane z redkim drevjem rahlo proti desni in dosežemo širšo lovsko stezo, ki pride z desne ( dosežemo jo v izrazitem levem ovinku ).Omenjena pot se nadaljuje navzgor in po njej lahko dosežemo planoto; naša pot pa se širše steze le dotakne in se kot manj izrazita trasa nadaljuje proti levi.Steza nas kmalu pripelje na nekakšen skalni rob z manjšim naravnim okencem ( z vrha skale nad okencem je lep razgled ).S tega mesta nas sledovi steze popeljejo navzgor po neizrazitem razu, kjer se steza ponovno razcepi; lahko sledimo levemu kraku, ki nas mimo 10 metrskega zanimivega skalnega stolpa pripelje do manjše travnate rame ( lep razgled, primerno mesto za malico ).Od stolpa nadaljujemo proti desni do dobro vidnega sedla desno(vzhodno)od kote Navrše (857m).Druga varianta doseže greben bolj po desni strani ( ob vznožju izrazite glave desno od kote Navrše ).
Ko dosežemo greben, nadaljujemo prek kote Navrše (857m) in se prek nje spustimo do Otliškega okna.Za sestop lahko uporabimo opisano markirano pot mimo Otliškega okne !
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2023 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki