Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Grški otoki / Pantokrator / Ipsos, Pirgi - Pantokrator (čez Spartylas in Strinilas - z južne strani s kolesom)

Ipsos, Pirgi - Pantokrator (čez Spartylas in Strinilas - z južne strani s kolesom)

Natisni
Izhodišče: Ipsos, Pirgi (1 m)
Ime poti: čez Spartylas in Strinilas - z južne strani s kolesom
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 911 m
Višinska razlika po poti: 912 m
Zemljevid: Krf
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: alyas
Ogledov: 1.170
 7 osebam je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Krf je največji grški otok v Jonskem morju, po dolžini v smeri sever – jug meri okoli 65 km, po širini pa je precej ožji. Po površini je večji od nam bolj znanega hrvaškega otoka Krka. Krf je zelo hribovit, izredno zelen, v notranjosti pa tudi sorazmerno vodnat. Razen glavne in zelo prometne obalne ceste Krf – Lefkimi, so ostale ceste v notranjosti precej manj prometne, povečini asfaltirane ali betonirane, a tudi dokaj ozke. Iz največjega oz. glavnega mesta Krf (Corfu), ki leži v osrednjem delu otoka, se zapeljemo proti severu, kjer se v kraju Gouvia usmerimo na obalno cesto proti Dassiji in Ipsosu, kjer v zaledju obale poiščemo primerno parkirišče. V nadaljevanju sledi opis poti na vrh s kolesom, zato je čas hoje zamenjan za čas vožnje s kolesom.
Opis poti:
Kolesarske - pa tudi druge napornejše peš izlete sredi poletja, je treba pametno izbirati, zgodaj zjutraj ali po senčnih legah, saj je vročina tod resnično huda in kaki večji napori sredi dneva res niso priporočljivi. Na Krfu si je mnogo lažje izposoditi skuter, štirikolesnik ali avto kot pa kolo, zato - če ste kolesarski odvisnež, je treba na otok pripotovati in vzeti svoje kolo. Grki tudi sicer v prometu niso vajeni kolesarjev, zato previdno – če ste na kolesu morate paziti tako nase kot na domačine v avtomobilih, ki se ne ozirajo preveč na kolesarjevo šibkost v primerjavi z motoriziranimi vozili. Na najvišji vrh Pantokrator vodi več poti, od severnih obal denimo iz Acharavija, no mi pa smo štartali z južne strani iz Ipsosa oz. Pirgi-ja. Glavno obalno cesto čez Pirgi zapustimo po že dobrem km in zavijemo levo za Spartylas (in oznake za Episkepsi). Do Spartylasa je cca 5 km lepih serpentin med starimi oljčnimi nasadi, nato pa se cesta bolj položi in vozimo še kak km do prelaza in križišča, kjer se odcepi cesta desno za Pantokrator (dobro označeno, zraven še oznake za Strinilas). Nadaljevanje sledi še cca 12 km, lepega in ne preveč strmega klanca, zgodaj dopoldan je hrib še tudi v senci, nato nas cesta pelje čez vas Strinilas, pred vasjo Petalia pa sledi še en odcep desno, vse označeno in enostavno sledljivo. Zadnji kilometer pod vrhom se po krajši ravnini cesta postavi malo bolj pokonci in zoži, asfaltno podlago pa zamenja beton. Na vrhu je kopica tele-komunikacijskih anten, nekdanji pravoslavni samostan s cerkvico ter bife in resnično prečudoviti razgledi daleč naokrog. Pri spustu nazaj grede smo na prelazu izbrali varianto čez vasi Sgourades in Zygos, povečini navzdol, ter krajšim vzponom na Sokraki, od koder pa se je resnično užitek spustiti navzdol čez Agios Markos in proti obalnemu izhodišču po novi zelo serpentinasti in razgledni cesti (zgrajeni tudi iz EU skladov). Opisana pot meri cca 20 km do vrha, nazaj z opisanim krožnim podaljškom pa še kakih 10 km več. Nehote se mi je porodila primerjava z Biokovim, na Sv.Jure iz Makarske, no ta je vsaj za eno stopnjo težja od opisane na krfski Pantokrator.
zemljevid poti - Pantokrator
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Ipsos, Pirgi - Pantokrator1
Ipsos, Pirgi - Pantokrator2
Ipsos, Pirgi - Pantokrator3
Ipsos, Pirgi - Pantokrator4
Ipsos, Pirgi - Pantokrator5
Ipsos, Pirgi - Pantokrator6
Ipsos, Pirgi - Pantokrator7
Ipsos, Pirgi - Pantokrator8
Ipsos, Pirgi - Pantokrator9
Ipsos, Pirgi - Pantokrator10
Ipsos, Pirgi - Pantokrator11
Ipsos, Pirgi - Pantokrator12
Ipsos, Pirgi - Pantokrator13
Ipsos, Pirgi - Pantokrator14
Ipsos, Pirgi - Pantokrator15
Ipsos, Pirgi - Pantokrator16
Ipsos, Pirgi - Pantokrator17
Ipsos, Pirgi - Pantokrator18
Ipsos, Pirgi - Pantokrator19
Ipsos, Pirgi - Pantokrator20
Ipsos, Pirgi - Pantokrator21
Ipsos, Pirgi - Pantokrator22
Ipsos, Pirgi - Pantokrator23
Ipsos, Pirgi - Pantokrator24
Ipsos, Pirgi - Pantokrator25
Ipsos, Pirgi - Pantokrator26
Ipsos, Pirgi - Pantokrator27
Ipsos, Pirgi - Pantokrator28
Ipsos, Pirgi - Pantokrator29
Diskusija o izletu Ipsos, Pirgi - Pantokrator (čez Spartylas in Strinilas - z južne strani s kolesom)
SamoK10. 08. 2016
Spet en dolgočasen potopis, ki se šverca kot izlet.
gams110. 08. 2016
meni pa so ti opisi izletov všeč, avtorju - kar objavi še kaj takih, morda pa še kje bližje naši deželici. V Grčijo pač ne gre vsak.
fpetel111. 08. 2016
Popravek!
Ne gre za zahtevno označeno pot, če je vozna cesta do vrha hriba.
Lp.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki